Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Ciasto korzenne z powidłami i kremem cytrynowym

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ciasto korzenne, czyli taki a’la piernik tylko w wersji na szybko. Ciacho nafaszerowałam domowej roboty powidłami z śliwek węgierek i przykryłam grubą warstwą cytrynowego kremu. Dół – słodki (ale nie za słodki!), góra lekko kwaskowa. Całość – obłęd.

Pozostałe wysmakowane pierniki siedzą tu – piernik. Znajdziecie tu m.in. piernik last minute – już szybciej się chyba nie da, a jest naprawdę cudny, więc dla wszystkich zabieganych jest idealny! ?

 

Ciasto korzenne

  • kostka masła 200 g – min 82% tłuszczu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej
  • 280 g drobnego cukru do wypieków
  • 400 ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 2 niewielkie jajka (temperatura pokojowa)
  • 6 łyżek powideł śliwkowych

Kwadratową formę do pieczenia o boku ok 20 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Masło roztopić w małym garnuszku lub w mikrofali. Odstawić do ostudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę, sodę, gorzkie kakao i przyprawę korzenną. Dodać cukier i wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mleko (w temperaturze pokojowej) i ostudzone masło, wbić całe jajka oraz dodać powidła. Ponownie dokładnie wymieszać. Najlepiej trzepaczką.

Masę wylać do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min aż wbity w środek patyczek będzie po wyciągnięciu suchy. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.

Krem cytrynowy

  • spora cytryna
  • 200 ml śmietany kremówki 36% – bardzo zimne
  • 100 g mascarpone – bardzo zimne
  • 3 łyżki cukru pudru

Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej skórkę (tylko żółtą część). Śmietanę kremówkę i mascarpone ubić na gęsty krem. Pod koniec dodać cukier puder i krótko ubić. Odstawić mikser, dodać łyżkę soku wyciśniętego z cytryny i startą skórkę (można mniej – spróbować i ewentualnie dodać resztę jeśli krem nie będzie dostatecznie kwaskowy).

Ciasto korzenne z powidłami i kremem cytrynowym

Z całkowicie wystudzonego ciasta odciąć wierzch. Odcięte skrawki pokruszyć drobno i odłożyć. Na ciasto korzenne wyłożyć krem cytrynowy. Wyrównać. Obsypać z wierzchu okruszkami ciasta. Schłodzić w lodówce min 2 godziny przed podaniem.

 

Ciasto korzenne z powidłami i kremem cytrynowym

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 Responses

    1. Teoretycznie tak, ale nie będzie już miało tak fajnej i wilgotnej konsystencji. Możesz użyć inny smak powideł, ale jednak dobrze jest użyć.

  1. Zrobiłam w tym roku na święta. Naprawdę wyśmienite ciacho. Nie wiem czy uchował do jutra bo już dziś dałam spróbować moim łasuchom ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g