- Porcja: forma 20x20 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 20 grudnia 2019
Ciasto korzenne, czyli taki a’la piernik tylko w wersji na szybko. Ciacho nafaszerowałam domowej roboty powidłami z śliwek węgierek i przykryłam grubą warstwą cytrynowego kremu. Dół – słodki (ale nie za słodki!), góra lekko kwaskowa. Całość – obłęd.
Pozostałe wysmakowane pierniki siedzą tu – piernik. Znajdziecie tu m.in. piernik last minute – już szybciej się chyba nie da, a jest naprawdę cudny, więc dla wszystkich zabieganych jest idealny! ?
Ciasto korzenne
- kostka masła 200 g – min 82% tłuszczu
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1,5 łyżki przyprawy korzennej
- 280 g drobnego cukru do wypieków
- 400 ml mleka (temperatura pokojowa)
- 2 niewielkie jajka (temperatura pokojowa)
- 6 łyżek powideł śliwkowych
Kwadratową formę do pieczenia o boku ok 20 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masło roztopić w małym garnuszku lub w mikrofali. Odstawić do ostudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę, sodę, gorzkie kakao i przyprawę korzenną. Dodać cukier i wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mleko (w temperaturze pokojowej) i ostudzone masło, wbić całe jajka oraz dodać powidła. Ponownie dokładnie wymieszać. Najlepiej trzepaczką.
Masę wylać do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min aż wbity w środek patyczek będzie po wyciągnięciu suchy. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.
Krem cytrynowy
- spora cytryna
- 200 ml śmietany kremówki 36% – bardzo zimne
- 100 g mascarpone – bardzo zimne
- 3 łyżki cukru pudru
Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej skórkę (tylko żółtą część). Śmietanę kremówkę i mascarpone ubić na gęsty krem. Pod koniec dodać cukier puder i krótko ubić. Odstawić mikser, dodać łyżkę soku wyciśniętego z cytryny i startą skórkę (można mniej – spróbować i ewentualnie dodać resztę jeśli krem nie będzie dostatecznie kwaskowy).
Ciasto korzenne z powidłami i kremem cytrynowym
Z całkowicie wystudzonego ciasta odciąć wierzch. Odcięte skrawki pokruszyć drobno i odłożyć. Na ciasto korzenne wyłożyć krem cytrynowy. Wyrównać. Obsypać z wierzchu okruszkami ciasta. Schłodzić w lodówce min 2 godziny przed podaniem.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
3 Responses
Czy ciasto wyjdzie bez dodania powideł?
Teoretycznie tak, ale nie będzie już miało tak fajnej i wilgotnej konsystencji. Możesz użyć inny smak powideł, ale jednak dobrze jest użyć.
Zrobiłam w tym roku na święta. Naprawdę wyśmienite ciacho. Nie wiem czy uchował do jutra bo już dziś dałam spróbować moim łasuchom ?