Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Ciasto kruche z rabarbarem i z budyniową pianką

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 22 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rewelacyjne ciasto kruche z rabarbarem i z budyniową pianką. Cudownie delikatne, nie za słodkie; absolutnie fantastyczne. To mój zdecydowany numer jeden tegorocznych wypieków z rabarbarem (w zeszłym roku królowało to ciasto ucierane). Po sezonie na rabarbar, możecie użyć zamiast niego maliny czy jagody. Sprawdzą się też zamrożone owoce (nie rozmrażać ich przed pieczeniem).

Robienie ciasta możecie (ale nie musicie) podzielić sobie na dwa etapy. Pierwszego dnia uformować ciasto kruche i zostawić je w lodówce. Można też już upiec i ostudzić spód. Kolejnego dnia dokończyć ciasto. Można też zrobić wszystko od razu. Jeśli zależy Wam na czasie to po zagnieceniu ciasta kruchego, jedną część wstawcie do lodówki (na wierzch), a drugą (na spód) do zamrażarki. Wówczas już po ok 20 minutach będzie można zetrzeć drugą część na spód i zapiec.

Ciasto korci, by natychmiast chwycić za łyżeczkę, bo jest pyszne właściwie od razu po zrobieniu. Ale warto poczekać, aż całkowicie ostygnie i schłodzić je minimum godzinę w lodówce, żeby się dobrze kroiło. Wydaje mi się też, że kolejnego dnia, gdy spód kruchy lekko namięknie, jest nawet jeszcze lepsze.

Kruche ciasto na formę 20×20 cm

  • 250 g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • niepełne 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła min 82% tłuszczu (mocno schłodzone)
  • 3 żółtka

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę lub do dużej miski. Dodać posiekane masło i żółtka.. Jak najszybciej zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, zwilżyć dłonie zimną wodą podczas ugniatania. Ciasto podzielić na dwie w miarę równe części. Każdą z nich uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Mocno schłodzić (min godzina w lodówce/ 20 min w zamrażarce).

Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Kwadratową formę o boku 20 cm/ okrągłą o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Na dno zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Lekko docisnąć do dna, mniej więcej wyrównując powierzchnię. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut aż do lekkiego zarumienienia z wierzchu. Wyjąć na blat i całkowicie ostudzić.

Ciasto kruche z rabarbarem i z budyniową pianką

  • 400 g rabarbaru (waga samej łodygi, bez liści) = ok 3 łodygi
  • laska wanilii
  • 4 białka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • cukier puder do oprószenia

Rabarbar dokładnie umyć, dokładnie osuszyć, odciąć liście i łodygi posiekać na niewielkie części.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wybrać ze środka ziarenka. Białka przelać do wysokiej misy do miksowania i ubić na sztywno. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, stopniowo, łyżka po łyżce, wsypywać do białek cukier drobny (ubijanie powinno trwać min 5 minut). Następnie, nie przestając miksować, kolejno dodawać  ziarenka z laski wanilii, budyń (w proszku), a na końcu wolną strużką olej. Budyniową piankę wyłożyć na upieczony, całkowicie ostudzony spód ciasta. Wyrównać i górę obsypać równomiernie rabarbarem lekko wciskając go w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra – dół bez termoobiegu) i piec ok 35 minut. Wyjąć na blat  zostawić do całkowitego ostudzenia. Zimne obsypać z wierzchu cukrem pudrem.

Ciasto kruche z rabarbarem i z budyniową piankąkruche z budyniową pianką i rabarbarem1delikatne kruche ciasto z rabarbarem

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 22 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

23 odpowiedzi

  1. Im dalej byłam w procesie robienia ciasta, tym większe miałam wątpliwości, oczywiście w swoje umiejętności, nie w to że ciasto jest niedobre. A jakie było moje zaskoczenie kiedy po upieczeniu wcale nie miałam za mało masy budynkowej, wcale nie była za rzadka, wszystko było prawie idealne, nie tak piękne jak u autora, ale smaczne. Przepis ląduje w ulubionych 😁

  2. Z kruchego nierobilam nigdy.zawsze ten pierwszy raz musi byc?a zakalce z normalnego wychodziły.ładnie wygląda i pachnie

    1. Zakalec z ciasta kruchego? Trzymam kciuki żeby wyszło pyszne! Czekam w napięciu na wieści po degustacji!

  3. Świetne jest to ciasto. Od lat piekę podobne z różnymi wersjami owoców. Czasami też zamiast jednego piekę kakaowe ciasto. Wtedy dodaje śliwki lub wiśnie. ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami