Ciasto orzechowe

przepis

Ciasto orzechowe przełożone pysznym kremem śmietankowym z dodatkiem kremowego serka mascarpone. Ciasto jest dość ciężkie, miękkie i przyjemnie wilgotne. Najlepiej upiec dwa blaty jednocześnie w dwóch takich samych tortownicach. Jeśli nie macie, to można upiec blaty jeden po drugim lub od razu całość i po upieczeniu przekroić ciasto na pół. W drugim przypadku delikatnie rośnie ryzyko zakalca. Należy wydłużyć czas pieczenia do 35 – 40 minut. Do ciasta można dodać 2 łyżeczki przyprawy piernikowej, by uzyskać iście Świąteczny klimat. Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu, choć jeszcze długo zachowuje świeżość.

Ciasto orzechowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g orzechów włoskich
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2 pełne łyżki mleka

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Dokładnie wymieszać. Orzechy rozdrobnić na pył (uwaga na zbyt długie miksowanie by nie zaczęła się robić miazga). Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Jak najkrócej i na niskich obrotach by zminimalizować ryzyko zakalca. Ciasto przelać do dwóch identycznych form. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 25 minut (tylko do suchego patyczka, nie za długo by ciasto nie wyszło suche). Całkowicie wystudzić. Oba blaty ściąć z wierzchu by były całkowicie płaskie. „Ścinki” drobno pokruszyć palcami i zostawić do dekoracji.

Przełożenie i dekoracja

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 40 g cukru waniliowego albo migdałowego
  • orzechy włoskie do dekoracji

Odwrotnie niż przy cieście, składniki na krem (mascarpone, śmietanka, mleko) powinny być bardzo mocno schłodzone. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. W osobnej misce utrzeć mascarpone z mlekiem i sokiem z cytryny. Delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Połowę kremu rozsmarować na jednym blacie. Przykryć drugim. Resztę kremu rozsmarować na bokach i z wierzchu ciasta. Boki udekorować okruszkami ciasta, a wierzch posiekanymi orzechami.

Ciasto orzechowe z kremem śmietankowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Ciasto orzechowe
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 42 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

9 komentarzy

  • Justyna 4 kwietnia 2020 o 22:29 Odpowiedz

    To ciacho wygląda obłędnie .😍 Kupiłam wszystkie składniki. Chciałam zapytać czy ilość proszku do pieczenia nie jest zbyt duża ?

    • Wysmakowane 4 kwietnia 2020 o 23:09 Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 Proporcje są podane prawidłowo. Rzeczywiście proszku do pieczenia jest sporo, ale nie czuć go potem wcale w cieście.

      • Justyna 4 kwietnia 2020 o 23:14 Odpowiedz

        Super. Dziękuję za odpowiedź . Za parę dni pochwalę się swoim wypiekiem z Pani przepisu 😊

  • Daria 25 grudnia 2017 o 22:10 Odpowiedz

    Przez całe dzieciństwo ciasto orzechowe było moim ulubionym (tuż obok tarty kajmakowej z migdałami!). Po zobaczeniu tego przepisu chyba ładnie poproszę kogoś uzdolnionego kulinarnie z rodziny o wypróbowanie go na sylwestra… 😀

  • karolina 25 grudnia 2017 o 19:15 Odpowiedz

    ciasto wygląda pysznie, chętnie bym zjadła kawałek

  • Monika 25 grudnia 2017 o 18:38 Odpowiedz

    Lubie orzechy tak bardzo kojarza mi sie ze Swietami. Pyszne ciasto 😀

  • Ewa 22 grudnia 2017 o 11:23 Odpowiedz

    Mmm! Wygląda pysznie <3 obawiam się, że jak tylko upiekę zjem wszystko sama… 😉

  • Julita 21 grudnia 2017 o 22:17 Odpowiedz

    Krem brzmi pysznie, a całe ciasto wygląda super 🙂

  • Magda 21 grudnia 2017 o 19:43 Odpowiedz

    Chcę zjeść całe 🙂

MENU