- Potrzebny czas: 1 godzina
- Porcja: tortownica 23 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 21 grudnia 2017
Ciasto orzechowe przełożone pysznym kremem śmietankowym z dodatkiem kremowego serka mascarpone. Ciasto jest dość ciężkie, miękkie i przyjemnie wilgotne. Najlepiej upiec dwa blaty jednocześnie w dwóch takich samych tortownicach. Jeśli nie macie, to można upiec blaty jeden po drugim lub od razu całość i po upieczeniu przekroić ciasto na pół. W drugim przypadku delikatnie rośnie ryzyko zakalca. Należy wydłużyć czas pieczenia do 35 – 40 minut. Do ciasta można dodać 2 łyżeczki przyprawy piernikowej, by uzyskać iście Świąteczny klimat. Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu, choć jeszcze długo zachowuje świeżość.
Ciasto orzechowe
- 250 g mąki pszennej
- 3 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g orzechów włoskich
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 250 g masła
- 5 jajek
- 2 pełne łyżki mleka
Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Dokładnie wymieszać. Orzechy rozdrobnić na pył (uwaga na zbyt długie miksowanie by nie zaczęła się robić miazga). Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Jak najkrócej i na niskich obrotach by zminimalizować ryzyko zakalca. Ciasto przelać do dwóch identycznych form. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 25 minut (tylko do suchego patyczka, nie za długo by ciasto nie wyszło suche). Całkowicie wystudzić. Oba blaty ściąć z wierzchu by były całkowicie płaskie. „Ścinki” drobno pokruszyć palcami i zostawić do dekoracji.
Przełożenie i dekoracja
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 40 g cukru waniliowego albo migdałowego
- orzechy włoskie do dekoracji
Odwrotnie niż przy cieście, składniki na krem (mascarpone, śmietanka, mleko) powinny być bardzo mocno schłodzone. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. W osobnej misce utrzeć mascarpone z mlekiem i sokiem z cytryny. Delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Połowę kremu rozsmarować na jednym blacie. Przykryć drugim. Resztę kremu rozsmarować na bokach i z wierzchu ciasta. Boki udekorować okruszkami ciasta, a wierzch posiekanymi orzechami.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
11 Responses
Dla odmiany ciasto wykonane przez laika/informatyka 😉 – przetestowane przez moje domowniczki/testerki zdało egzamin na 5.
Super wygląda! I cieszę się niezmiernie że zdało test!
To ciacho wygląda obłędnie .? Kupiłam wszystkie składniki. Chciałam zapytać czy ilość proszku do pieczenia nie jest zbyt duża ?
Dziękuję 🙂 Proporcje są podane prawidłowo. Rzeczywiście proszku do pieczenia jest sporo, ale nie czuć go potem wcale w cieście.
Super. Dziękuję za odpowiedź . Za parę dni pochwalę się swoim wypiekiem z Pani przepisu ?
Przez całe dzieciństwo ciasto orzechowe było moim ulubionym (tuż obok tarty kajmakowej z migdałami!). Po zobaczeniu tego przepisu chyba ładnie poproszę kogoś uzdolnionego kulinarnie z rodziny o wypróbowanie go na sylwestra… 😀
ciasto wygląda pysznie, chętnie bym zjadła kawałek
Lubie orzechy tak bardzo kojarza mi sie ze Swietami. Pyszne ciasto 😀
Mmm! Wygląda pysznie <3 obawiam się, że jak tylko upiekę zjem wszystko sama… 😉
Krem brzmi pysznie, a całe ciasto wygląda super 🙂
Chcę zjeść całe 🙂