- Potrzebny czas: 25 minut + pieczenie
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 8 października 2021
Ciasto ucierane ze śliwkami i z orzechową kruszonką
Ciasto ucierane ze śliwkami i z orzechową kruszonką. Ciasto jest przepyszne. Delikatne, puszyste, a jednocześnie wilgotne. Absolutnie nie wychodzi suche, tylko pilnujcie koniecznie czasu pieczenia. Polecam Wam je bardzo!
Ryzyko zakalca jest stosunkowo niewielkie. Ważne, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej i by naprawdę dobrze napuszyć masło z cukrem. Masa na ciasto wychodzi gęsta. Tak ma być, więc nie przejmujcie się, że dodaliście za dużo mąki. Ciasto mocno rośnie podczas pieczenia, więc nie używajcie zbyt płytkiej formy. Moim zdaniem najlepsze od razu po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe, ale mój M twierdzi, że kolejnego dnia jeszcze ciasto zrobiło się jeszcze lepsze.
Ja wracam do tego przepisu już po raz kolejny i na pewno wrócę jeszcze nie raz. Znacie już go z przepisu na ciasto ucierane z morelami i migdałową kruszonką, tylko, że tu morele zastąpiłam śliwkami, a zamiast migdałów mamy orzechy nerkowca i orzechy brazylijskie. Zarówno orzechy, jak i migdały uwielbiamy i idą u nas hurtowo. Zazwyczaj kupuję je na Lokalnym ryneczku Allegro, gdzie za dobrej jakości produkty, płacę znacząco mniej niż w sklepach tradycyjnych. Dzięki temu ciasto nie dość, że jest przepyszne, proste i szybkie w wykonaniu, to jeszcze tanie.
Dlaczego tak uwielbiamy orzechy?
ORZECHY LASKOWE, zwane są „witaminami młodości i płodności”, za sprawą bardzo dużej zawartości witaminy E. Ponadto, orzechy laskowe wspomagają walkę z zbędnymi kilogramami, zwłaszcza w okolicy brzucha. Wyróżniają się także ponad proporcjonalną zawartością potasu, który doskonale reguluje ciśnienie krwi.
Co ciekawe, orzechy laskowe polecane są także na zwalczenie kaszlu. Należy je mocno rozdrobnić i wymieszać z mlekiem, bądź wodą. Tego wcześniej nie wiedziałam, ale biorąc pod uwagę mocno chorowity początek jesieni u moich dzieci w wieku przedszkolnym, z całą pewnością wkrótce przetestuję ten sposób.
ORZECHY NERKOWCA są po prostu pyszne. Delikatne, lekko słodkawe, doskonale smakują same w sobie, ale także jako składnik orientalnych sosów. Orzechy nerkowca spożywane regularnie, ale oczywiście w ograniczonych ilościach, wspomagają walkę z zbędnym tłuszczykiem. Zgodnie z badaniami opublikowanymi w raporcie „Molecular Nutrition & Food Research”, orzechy nerkowców mogą także chronić przed rozwojem cukrzycy typu drugiego.
ORZECHY BRAZYLIJSKIE znane są przede wszystkim jako najbogatsze, dostępne w naturalnym pożywieniu, źródło selenu. Selen, poza ogólną poprawą odporności organizmu, ma także istotny wpływ na poprawę nasienia męskiego. Orzechy brazylijskie mają także ponoć bardzo dobry wpływ na pracę mózgu.
ORZECHY WŁOSKIE zawierają kwasy tłuszczowe, mogą więc nawet zastąpić w diecie ryby. Kwasy tłuszczowe są niezwykle istotne, bo pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo.
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I Z KRUSZONKĄ
Ciasto ucierane ze śliwkami
- 130 g masła
- 190 g mąki pszennej (przelicznik na szklanki/ łyżki -> miary)
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g śliwek
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
Kruszonka orzechowa
- 60 g masła
- 60 g różnych orzechów (u mnie orzechy brazylijskie i nerkowce)
- 50 g mąki pszennej
- pół szklanki jasnego drobnego brązowego cukru
- szczypta soli
Kruszonka orzechowa
Zacząć od przygotowania kruszonki. Orzechy posiekać drobno. Wymieszać je razem z mąką, cukrem i solą. Wymieszać, a następnie całość zalać roztopionym masłem i rozetrzeć palcami do powstania grudek. Wstawić do lodówki na czas szykowania ciasta.
Ciasto ucierane ze śliwkami
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na grzanie 180 stopni C, góra – dół, bez termoobiegu. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Do jednej miski przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ósemki. W osobnej misce ubić cukier z masłem, na wysokich obrotach, aż do uzyskania jasnej, bardzo puszystej masy (ok. 5 minut). Następnie dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksując ok 1,5 minuty. Na koniec delikatnie połączyć z przesianymi, suchymi składnikami, tylko do połączenia się.
Ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch. Dość ściśle ułożyć owoce i posypać równomiernie kruszonką orzechową. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 55 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu, ciasto ucierane ze śliwkami zostawić jeszcze kilka minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjąć je na blat i ostudzić w formie.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.