Przepisy

Więcej

Ciasto z połówkami jabłek na serku homogenizowanym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Niesamowicie prosty i pyszny sposób na szarlotkę, która zdecydowanie cieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy. Ciasto z połówkami jabłek na waniliowym serku homogenizowanym. Jeśli macie czas to dobrze jest schłodzić ciasto po zagnieceniu, ale nie jest to konieczne. Można też ciasto zagnieść dzień wcześniej, przechowywać przez noc w lodówce i kolejnego dnia wyłożyć jabłkami i zagnieść. Moim zdaniem najlepsze zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe, choć mój M twierdzi,  że kolejnego dnia „jak się przegryzie” to jest nawet jeszcze lepsze. Sprawdźcie sami!

Ciasto z połówkami jabłek na serku homogenizowanym

  • 360 g mąki pszennej (przelicznik na łyżki/ szklanki -> Miary)
  • 150 g cukru pudru + do posypania
  • laska wanilii
  • 250 g masła min 82% tłuszczu – zimne
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko – temp. pokojowa
  • 180 g serka homogenizowanego waniliowego – temp. pokojowa
  • 6 jabłek
  • kilka łyżek masy krówkowej (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzać na 180 stopni (góra – dół, bez termoobiegu). Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski przesiać mąkę i cukier puder. Wanilię przeciąć wzdłuż i wydrążyć ze środka nasionka. Dodać do miski i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko, posiekane drobno, zimne masło oraz serek homogenizowany. Zagnieść chwilę na jednolite, elastyczne ciasto. Pół ciasta rozwałkować i wyłożyć na dnie formy do pieczenia o wymiarach ok 30 x 20 cm. Widelcem porobić niewielkie dziurki.

Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć ze środka gniazda nasienne. W środek każdego wgłębienia włożyć po pół łyżeczki masy krówkowej (opcjonalnie). Jabłka ułożyć na spodzie zachowując między nimi niewielkie odstępy. Rozwałkować pozostałe ciasto, przykryć jabłka i ponownie podziurkować widelcem. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Wystudzone posypać przez sitko cukrem pudrem.

Ciasto z połówkami jabłek na serku homogenizowanymCiasto z połówkami jabłek na serku waniliowymszarlotka z połówkami jabłek na serku waniliowymjabłecznik z połówkami jabłek na serku waniliowym

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

71334364 2512904302089384 2908749726289494016 n
„Jabłecznik pyszny. Przyniosłam do pracy i wszystkim bardzo smakowało. Tylko musiałam dodać dużo więcej mąki. Dodatkowo posypałam jabłka z każdej strony cynamonem.” Ola

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami