
Autor Wysmakowane 25 stycznia 2021
Coleslaw z kapusty pekińskiej. Prosty pomysł na szybką surówkę do obiadu. Surówka jest dość uniwersalna. Dobrze komponuje się i z przeróżnymi mięsami, z rybą czy z daniami wegetariańskimi. Do sosu po raz pierwszy dodałam odrobinę chrzanu i uważam, że to był strzał w dziesiątkę. Świetnie podkręca smak całości. Jeśli macie czas, dobrze jest wstawić surówkę na minimum godzinę do lodówki, po zrobieniu. Nie jest to jednak konieczne.
Sprawdź też pozostałe pomysły na wysmakowane surówki pod tagiem SURÓWKA.
Coleslaw z kapusty pekińskiej z chrzanem
- pół kapusty pekińskiej
- pół łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 marchewka
- pół cebuli
- ćwiartka cytryny
- 3 łyżki majonezu
- łyżka chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej i ostrej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki
Kapustę posiekać cienko. Przełożyć do miski. Posypać sola i cukrem i chwile zagnieść w dłoniach. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebule pokroić w piórka. Do osobnej miseczki wlać sok wyciśnięty z cytryny. Dodać majonez, chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać. Natkę drobno posiekać. Wszystkie składniki dodać do kapusty i wymieszać. Dobrze jest odłożyć surówkę do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki się przegryzły, ale nie jest to konieczne.
Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem, wstawiając i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.