Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
Czas
8 minut
TrudnośćŁatwy
Czas8 minut
Wydrukuj

Coleslaw z kapusty pekińskiej z chrzanem 

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Coleslaw z kapusty pekińskiej. Prosty pomysł na szybką surówkę do obiadu. Surówka jest dość uniwersalna. Dobrze komponuje się i z przeróżnymi mięsami, z rybą czy z daniami wegetariańskimi. Do sosu po raz pierwszy dodałam odrobinę chrzanu i uważam, że to był strzał w dziesiątkę. Świetnie podkręca smak całości. Jeśli macie czas, dobrze jest wstawić surówkę na minimum godzinę do lodówki, po zrobieniu. Nie jest to jednak konieczne.

Sprawdź też pozostałe pomysły na wysmakowane surówki pod tagiem SURÓWKA.

 

Coleslaw z kapusty pekińskiej z chrzanem

  • pół kapusty pekińskiej
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 marchewka
  • pół cebuli
  • ćwiartka cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej i ostrej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki

Kapustę posiekać cienko. Przełożyć do miski. Posypać sola i cukrem i chwile zagnieść w dłoniach. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebule pokroić w piórka. Do osobnej miseczki wlać sok wyciśnięty z cytryny. Dodać majonez, chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać. Natkę drobno posiekać. Wszystkie składniki dodać do kapusty i wymieszać. Dobrze jest odłożyć surówkę do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki się przegryzły, ale nie jest to konieczne.

Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem, wstawiając i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.

Coleslaw z kapusty pekińskiej z chrzanem 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami