Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Cudownie czekoladowa babka pełna bakalii

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Normalnie co roku, całość przygotowań świątecznych, jak sprzątanie czy pichcenie ogarniałam podczas, gdy dzieci były w przedszkolach. Ten rok jednak zdecydowanie „normalny” nie jest. Trwa już trzeci tydzień naszej dobrowolnej domowej „kwarantanny” spowodowanej światową pandemią, więc całe dnie spędzam z moją kochaną, rozbrykaną trójką. Jest to dla nas wszystkich bardzo trudny czas, ale staramy się wyciągnąć z niego jak najwięcej dobrego i zwyczajnie cieszyć się z tego, że jesteśmy razem.

Całymi dniami gramy w gry, budujemy bazy, czytamy bajki. Natomiast ostatnio zarówno moja pięciolatka jak i trzylatek z pasją zaczęli nawet pomagać mi w kuchni! Dziką radością zareagowali, gdy kupiłam im ich pierwsze kuchenne fartuszki, a jeszcze większą, gdy zamówiłam na nie naprasowanki i wspólnie je ozdobiliśmy ich imionami. Okazało się przy okazji, że robienie naprasowanek jest świetną zabawą! W sklepach internetowych można zamówić mnóstwo fajnych wzorów, a nawet wymyślać własne! Można też kupić wielkie paki losowych naprasowanek za bardzo niewielką kwotę (i tak właśnie zrobiliśmy!), a potem ozdabiać nimi stare ubranka, chusteczki czy cokolwiek co nam tylko przyjdzie do głowy! Jeśli brakuje Wam już pomysłów na zabawy z dziećmi to sprawdźcie ten, bo to naprawdę super zabawa 😉 Przy okazji moje nowe żelazko Braun ma niezły test (sprawdź ranking najlepszych żelazek)!! Nie dość, że jak dzika prasuje wszystkie obrusy, serwetki i dziecięce ubranka, to dzieciaki nałogowo tworzą coraz to nowe naprasowanki! I póki co zdaje go celująco!

naprasowanki zabawa z dziećmi w domu

Jak już tak dzielnie przygotowali sobie fartuszki, to nie pozostało nam nic innego jak je założyć i zacząć kuchenne eksperymenty! Gotowanie z dziećmi to naprawdę niezła frajda! I dla nich i dla mnie! Nawet trzylatek już naprawdę sporo rzeczy umie zrobić i bardzo chętnie robi! Przesiewa mąkę, miesza w garze, miksuje jajka, itp.! Szykuję dla Was wpis z kilkoma propozycjami na proste desery do zrobienia z dziećmi. A póki co wrzucam Wam propozycje naszego pierwszego wspólnego wypieku, czyli babki wielkanocnej! Nie wiem czy pamiętacie, ale w tą niedzielę wielkanocną wypada też światowy dzień czekolady, więc nasza babka jest oczywiście … czekoladowa! Bardzo intensywnie czekoladowa, cudownie wilgotna i pełna bakalii. Przepyszna! Babka wyszła dość niska. Jako, że święta w tym roku spędzamy sami, to nie przejedlibyśmy większej. Jeśli chcecie by babka urosła do brzegów foremki to zwiększcie proporcje o 1/3. U nas na wierzch dzieci wynegocjowały mini pianki, ale możecie po prostu obsypać Waszą babkę posiekanymi orzeszkami lub kolorowymi, czekoladowymi jajeczkami.

To co? Kto robi razem z nami naprasowanki i pichci tą cudną babkę? Razem #zostanmywdomu !

 

Cudownie czekoladowa babka pełna bakalii

  • 200 g mąki pszennej + do oprószenia blaszki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pełna łyżka kakao
  • 125 g czekolady gorzkiej (w tym 50g na polewę)
  • 60 g czekolady mlecznej (w tym 20g na polewę)
  • 3 łyżki mleka
  • 160 g masła – temperatura pokojowa + do natłuszczenia blaszki
  • 150 g cukru trzcinowego drobnego do wypieków
  • 3 jajka – temperatura pokojowa
  • garść dowolnych bakalii: rodzynki, żurawina suszone, morele, śliwki suszone, orzechy
  • wybrana dekoracja, np. mini pianki

Piekarnik nastawić na grzanie 180 stopni C, góra – dół bez termoobiegu. Formę na babkę z kominkiem o wymiarze średnicy 21 cm dobrze natłuścić miękkim masłem i delikatnie oprószyć mąką pszenną.

Wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao) przesiać przez sitko i dokładnie wymieszać. 75 g gorzkiej i 40 g mlecznej czekolady połamać na kosteczki i włożyć do garnka. Zalać mlekiem i roztopić starając się nie podgrzać za bardzo masy (można w mikrofali: stopniowo, po 15 sekund, otwierać, mieszać i powtarzać tylko do rozpuszczenia czekolady).

150 g masła (resztę zostawić na polewę) ubić z cukrem na mocno puszysty, jasny krem. Dodawać po kolei całe jajka, wciąż ubijając na najwyższych obrotach. Dodać czekoladę i zmiksować na najniższych obrotach – tylko do połączenia się składników. Następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać bakalie i ostatni raz, ostrożnie wymieszać masę, po czym całość przelać do przygotowanej formy (będzie tylko tak do 3/4 wysokości formy, ale urośnie podczas pieczenia). Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Pozostałą czekoladę (50 g gorzkiej i 20 g mlecznej) rozpuścić z łyżką masła i łyżką mleka. Polać babkę, obsypać mini piankami lub dowolną inną dekoracją.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

gotowanie z dziećmi przepisyprzepisy do zrobienia z dziećmiczekoladowa babka wielkanocna wilgotnanajlepsza babka czekoladowa dekoracja

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z BRAUN

 

 

40 rewelacyjnych przepisów na ekspresowe wypieki (w tym 8 czekoladowych) znajdziesz w e-book Szybkie ciasto. Zapraszam!

e-book szybkie ciasto

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami