Autor Wysmakowane 28 marca 2017
Proste curry rybne, do przygotowania dosłownie w pół godziny. Sos jest rewelacyjny. Na bazie mleka kokosowego i całej gamy orientalnych aromatycznych przypraw. Macie całkowitą dowolność w wyborze ryby, natomiast polecam wybrać dość jędrną, by nie rozpadła się podczas gotowania.
Curry rybne
- 300 g białej ryby – filet bez skóry i ości; np. dorsz
- limonka
- sól, pieprz
- 2 duże pomidory
- pełna łyżka oleju kokosowego
- mała cebula
- ok 1 cm kawałek świeżego imbiru
- łyżeczka garam masala
- 2/3 łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki kurkumy
- spora szczypta chilli (lub więcej, zależnie od preferowanej ostrości)
- pełna łyżka sosu rybnego
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- mała puszka mleka kokosowego
Rybę umyć pod bieżącą chłodną wodą. Upewnić się, że nie ma ości. Pokroić w kostkę o boku ok 1,5 cm. Wycisnąć sok z 1/2 limonki, wymieszać z pieprzem i odrobiną soli. Delikatnie wmieszać rybę i odstawić w temperaturze pokojowej. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Jednego zmiksować na gładki mus pomidorowy, drugiego pokroić w niewielką kostkę o boku ok 8 mm.
Rozgrzać olej kokosowy na patelni i zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać starty na tarce imbir i chwilę razem podsmażyć po czym dodać wszystkie przyprawy (garam masala, kumin, kurkuma i chilli). Dokładnie wymieszać i po chwili dodać pomidory w obydwu postaciach, sos sojowy i sos rybny. Zagotować i dodać delikatnie kostki ryby. Smażyć około 4 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając. Zalać całość mleczkiem kokosowym, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Chwilę razem gotować. Spróbować i doprawić do smaku w razie potrzeby. Curry rybne serwować z ryżem, oprószone świeżą natką i z kawałkami limonki do skropienia.