Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Curry rybne

4,5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Proste curry rybne, do przygotowania dosłownie w pół godziny. Sos jest rewelacyjny. Na bazie mleka kokosowego i całej gamy orientalnych aromatycznych przypraw. Macie całkowitą dowolność w wyborze ryby, natomiast polecam wybrać dość jędrną, by nie rozpadła się podczas gotowania.

Curry rybne

  • 300 g białej ryby – filet bez skóry i ości; np. dorsz
  • limonka
  • sól, pieprz
  • 2 duże pomidory
  • pełna łyżka oleju kokosowego
  • mała cebula
  • ok 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • łyżeczka garam masala
  • 2/3 łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • spora szczypta chilli (lub więcej, zależnie od preferowanej ostrości)
  • pełna łyżka sosu rybnego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • mała puszka mleka kokosowego

Rybę umyć pod bieżącą chłodną wodą. Upewnić się, że nie ma ości. Pokroić w kostkę o boku ok 1,5 cm. Wycisnąć sok z 1/2 limonki, wymieszać z pieprzem i odrobiną soli. Delikatnie wmieszać rybę i odstawić w temperaturze pokojowej. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Jednego zmiksować na gładki mus pomidorowy, drugiego pokroić w niewielką kostkę o boku ok 8 mm.

Rozgrzać olej kokosowy na patelni i zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać starty na tarce imbir i chwilę razem podsmażyć po czym dodać wszystkie przyprawy (garam masala, kumin, kurkuma i chilli). Dokładnie wymieszać i po chwili dodać pomidory w obydwu postaciach, sos sojowy i sos rybny. Zagotować i dodać delikatnie kostki ryby. Smażyć około 4 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając. Zalać całość mleczkiem kokosowym, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Chwilę razem gotować. Spróbować i doprawić do smaku w razie potrzeby. Curry rybne serwować z ryżem, oprószone świeżą natką i z kawałkami limonki do skropienia.

Curry rybne

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami