Curry tajskie z cukinią i kurczakiem

przepis

Curry to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej. Kuchni pełnej aromatów, niesamowitych smaków i genialnych dań. Genialnych, a jednocześnie prostych i bardzo szybkich w przygotowaniu. Ja dziś serwuję moje curry tajskie z cukinią i kurczakiem. Ale Wy z dodatkami możecie kombinować jak tylko macie ochotę. Przez różne mięsa, warzywa czy nawet grzyby. Musicie się jedynie zaopatrzyć w kluczowe składniki jak pastę curry, sos rybny, liście limonki i mleko kokosowe i możecie sami wyczarować to pyszne curry! A jak już będziecie w sklepie sprzedającym takie cuda to złapcie też pastę tamandyrową i sos sriracha i cała kuchnia tajska stoi przed Wami otworem! Tu znajdziecie przepisy! Tag: kuchnia tajska.

Curry tajskie z cukinią i kurczakiem

  • ok 400 g mięsa kurczaka
  • dwie średnie marchewki
  • niewielka cukinia
  • kawałek świeżego imbiru
  • łyżka oleju do smażenia (najlepiej ryżowy)
  • 3-4 łyżki pasty red curry
  • 600 ml mleka kokosowego dobrze wymieszanego
  • 6 listków limonki
  • 3 łyżki cukru palmowego
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • sok z połowy limonki
  • ryż jaśminowy do podania

Należy rozpocząć od naszykowania wszystkich składników, tak by potem tylko po kolei dorzucać je do woka w niewielkich odstępach czasowych.

Mięso, obrane marchewki i cukinię pokroić w cienkie paski (ewentualnie kurczaka w kostkę, a warzywa w cieniutkie plasterki). Imbir obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.

W garnku lub w woku rozgrzać olej. Dodać pastę curry i imbir. Energicznie wymieszać. Po chwili wlać trochę mleka kokosowego i dokładnie wymieszać z pastą. Wlać resztę mleka i dodać liście limonki. Doprowadzić do wrzenia. Dodać kurczaka , wymieszać i chwilę gotować aż się lekko zetnie. Wówczas dodać marchewkę i cukinię. Gotować na dużej mocy ok 8 minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa lekko zmiękną. Pod koniec dodać cukier i wymieszać do jego rozpuszczenia. Zestawić z ognia. Wlać sok wyciśnięty z limonki i sos rybny. Dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanym ryżem.

curry tajskie z cukinią i kurczakiemdanie curry z cukinią i kurczakiem

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Curry tajskie z cukinią i kurczakiem
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

5 komentarzy

  • Magda 5 lutego 2020 o 14:19 Odpowiedz

    Rewelacyjny przepis ♥️ U mnie w formie ,,zupy ,, 🥰 Dodałam mniej cukru niż w przepisie ,lecz nadal pyszne ♥️

    • Wysmakowane 5 lutego 2020 o 19:29 Odpowiedz

      Pysznie to wygląda. Cieszę się bardzo że smakowało.

  • Samanta 30 stycznia 2020 o 10:21 Odpowiedz

    Ja nie umiem takich ładnych zdjęć, ale danie przepyszne. Tu moje.

    • Wysmakowane 30 stycznia 2020 o 10:22 Odpowiedz

      Cieszę się bardzo, że smakowało 🙂 Smacznego!

  • Kaja 16 października 2019 o 21:30 Odpowiedz

    jakie smakowite!

MENU