Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Curry tajskie z cukinią i kurczakiem

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Curry to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej. Kuchni pełnej aromatów, niesamowitych smaków i genialnych dań. Genialnych, a jednocześnie prostych i bardzo szybkich w przygotowaniu. Ja dziś serwuję moje curry tajskie z cukinią i kurczakiem. Ale Wy z dodatkami możecie kombinować jak tylko macie ochotę. Przez różne mięsa, warzywa czy nawet grzyby. Musicie się jedynie zaopatrzyć w kluczowe składniki jak pastę curry, sos rybny, liście limonki i mleko kokosowe i możecie sami wyczarować to pyszne curry! A jak już będziecie w sklepie sprzedającym takie cuda to złapcie też pastę tamandyrową i sos sriracha i cała kuchnia tajska stoi przed Wami otworem! Tu znajdziecie przepisy! Tag: kuchnia tajska.

Curry tajskie z cukinią i kurczakiem

  • ok 400 g mięsa kurczaka
  • dwie średnie marchewki
  • niewielka cukinia
  • kawałek świeżego imbiru
  • łyżka oleju do smażenia (najlepiej ryżowy)
  • 3-4 łyżki pasty red curry
  • 600 ml mleka kokosowego dobrze wymieszanego
  • 6 listków limonki
  • 3 łyżki cukru palmowego
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • sok z połowy limonki
  • ryż jaśminowy do podania

Należy rozpocząć od naszykowania wszystkich składników, tak by potem tylko po kolei dorzucać je do woka w niewielkich odstępach czasowych.

Mięso, obrane marchewki i cukinię pokroić w cienkie paski (ewentualnie kurczaka w kostkę, a warzywa w cieniutkie plasterki). Imbir obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.

W garnku lub w woku rozgrzać olej. Dodać pastę curry i imbir. Energicznie wymieszać. Po chwili wlać trochę mleka kokosowego i dokładnie wymieszać z pastą. Wlać resztę mleka i dodać liście limonki. Doprowadzić do wrzenia. Dodać kurczaka , wymieszać i chwilę gotować aż się lekko zetnie. Wówczas dodać marchewkę i cukinię. Gotować na dużej mocy ok 8 minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa lekko zmiękną. Pod koniec dodać cukier i wymieszać do jego rozpuszczenia. Zestawić z ognia. Wlać sok wyciśnięty z limonki i sos rybny. Dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanym ryżem.

curry tajskie z cukinią i kurczakiemdanie curry z cukinią i kurczakiem

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Rewelacyjny przepis ♥️ U mnie w formie ,,zupy ,, ? Dodałam mniej cukru niż w przepisie ,lecz nadal pyszne ♥️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami