
Autor Wysmakowane 16 października 2019
Curry to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej. Kuchni pełnej aromatów, niesamowitych smaków i genialnych dań. Genialnych, a jednocześnie prostych i bardzo szybkich w przygotowaniu. Ja dziś serwuję moje curry tajskie z cukinią i kurczakiem. Ale Wy z dodatkami możecie kombinować jak tylko macie ochotę. Przez różne mięsa, warzywa czy nawet grzyby. Musicie się jedynie zaopatrzyć w kluczowe składniki jak pastę curry, sos rybny, liście limonki i mleko kokosowe i możecie sami wyczarować to pyszne curry! A jak już będziecie w sklepie sprzedającym takie cuda to złapcie też pastę tamandyrową i sos sriracha i cała kuchnia tajska stoi przed Wami otworem! Tu znajdziecie przepisy! Tag: kuchnia tajska.
Curry tajskie z cukinią i kurczakiem
- ok 400 g mięsa kurczaka
- dwie średnie marchewki
- niewielka cukinia
- kawałek świeżego imbiru
- łyżka oleju do smażenia (najlepiej ryżowy)
- 3-4 łyżki pasty red curry
- 600 ml mleka kokosowego dobrze wymieszanego
- 6 listków limonki
- 3 łyżki cukru palmowego
- 4 łyżki sosu rybnego
- sok z połowy limonki
- ryż jaśminowy do podania
Należy rozpocząć od naszykowania wszystkich składników, tak by potem tylko po kolei dorzucać je do woka w niewielkich odstępach czasowych.
Mięso, obrane marchewki i cukinię pokroić w cienkie paski (ewentualnie kurczaka w kostkę, a warzywa w cieniutkie plasterki). Imbir obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
W garnku lub w woku rozgrzać olej. Dodać pastę curry i imbir. Energicznie wymieszać. Po chwili wlać trochę mleka kokosowego i dokładnie wymieszać z pastą. Wlać resztę mleka i dodać liście limonki. Doprowadzić do wrzenia. Dodać kurczaka , wymieszać i chwilę gotować aż się lekko zetnie. Wówczas dodać marchewkę i cukinię. Gotować na dużej mocy ok 8 minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa lekko zmiękną. Pod koniec dodać cukier i wymieszać do jego rozpuszczenia. Zestawić z ognia. Wlać sok wyciśnięty z limonki i sos rybny. Dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanym ryżem.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
5 Responses
Rewelacyjny przepis ♥️ U mnie w formie ,,zupy ,, ? Dodałam mniej cukru niż w przepisie ,lecz nadal pyszne ♥️
Pysznie to wygląda. Cieszę się bardzo że smakowało.
Ja nie umiem takich ładnych zdjęć, ale danie przepyszne. Tu moje.
Cieszę się bardzo, że smakowało 🙂 Smacznego!
jakie smakowite!