Autor Wysmakowane 23 stycznia 2018
Curry z bakłażanem i kurczakiem czyli popularne indyjskie danie w nieco innej wersji. Dodatek bakłażana bardzo urozmaicił potrawę. Moim zdaniem całość świetnie się komponuje i bakłażan doskonale pasuje zanurzony w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego.
Curry z bakłażanem i kurczakiem
- 400 – 500 g kurczaka
- ok 4 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki świeżo startego kardamonu
- 1 świeża papryczka chilli
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- łyżeczka liści limonki
- ok 200 g bakłażana
- sól
- łyżka oleju kokosowego
- pół cebuli
- ok pół puszki mleka kokosowego
- łyżka sosu rybnego
- kilka gałązek natki lub kolendry
Przygotować marynatę do mięsa. W moździerzu utrzeć imbir z czosnkiem i kardamonem. Przełożyć do większej miski i wymieszać z drobno posiekaną papryczką chilli , sosem sojowym i liśćmi limonki. Kurczaka umyć i pokroić na paski (ok 1 x 3 cm). Przełożyć do miski z marynatą i dokładnie wymieszać.
Bakłażana pokroić na plastry ok 8 mm grubości. Oprószyć solą i odstawić na pół godziny. Po tym czasie przetrzeć każdy plasterek ręczniczkiem papierowym. Mocno rozgrzać patelnię grillową i usmażyć plastry do uzyskania charakterystycznych brązowych pasków. Gotowe pokroić na paski , przełożyć do miseczki i przykryć.
Mocno rozgrzać suchą patelnię (bez tłuszczu). Gdy zacznie parować, włożyć kurczaka i obsmażyć na rumiano z wszystkich stron. Dopiero wówczas wlać olej kokosowy. Zmniejszyć grzanie i dodać cebulkę. Usmażyć często mieszając. Gdy cebulka będzie już wystarczająco miękka i delikatna, dodać bakłażana, mleko kokosowe oraz sos rybny. Wymieszać i razem podgrzać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i delikatnie wmieszać posiekaną natkę.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
2 Responses
Akurat przepis dla mnie , pysznośc, ciekawe czy może być bez imbiru :-)i
Wygląda przepysznie! pomykam do kuchni zrobić coś do jedzenia;)