TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Cynamonki z ciasta francuskiego – 3 składniki

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Banalny pomysł na słodkie małe co nieco: cynamonki z ciasta francuskiego (palmiery). 3 składniki, 5 minut roboty. Już prościej się chyba nie da. Tylko uwaga! One magicznie znikają zaraz po tym jak wjadą na stół!

Pssst. Uważajcie tylko na zwijanie. Nie za ciasno bo się może nie dopiec w środku ciasto francuskie. Nie za luźno, bo będą się rozpadać. Zachowajcie też ok 3 cm odstępy pomiędzy ciasteczkami na blaszce do pieczenia, bo urosną podczas pieczenia.

 

Cynamonki z ciasta francuskiego

  • płat ciasta francuskiego
  • 60 g drobnego cukru do wypieków (może być biały lub brązowy)
  • łyżka cynamonu

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki minimum pół godziny przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem. Rozwinąć ciasto. Łyżkę posypki wysypać na talerzyk, a resztą posypać równomiernie ciasto, uklepując. Wzdłuż dłuższego boku zrobić delikatną linię na środku ciasta. Rollować oba boki do wyznaczonej linii, tak by oba ślimaczki spotkały się na środku. Pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. Każde ciastko obtaczać w pozostałej posypce i układać płasko na przygotowanej blaszce. Lekko docisnąć. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 14 minut. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę. Po upieczeniu przełożyć od razu na kratkę i zostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Cynamonki z ciasta francuskiego

 

A po desery dla maluszków zapraszam tutaj:

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g