- Potrzebny czas: 5 minut + pieczenie
- Porcja: ok 20 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 13 czerwca 2020
Banalny pomysł na słodkie małe co nieco: cynamonki z ciasta francuskiego (palmiery). 3 składniki, 5 minut roboty. Już prościej się chyba nie da. Tylko uwaga! One magicznie znikają zaraz po tym jak wjadą na stół!
Pssst. Uważajcie tylko na zwijanie. Nie za ciasno bo się może nie dopiec w środku ciasto francuskie. Nie za luźno, bo będą się rozpadać. Zachowajcie też ok 3 cm odstępy pomiędzy ciasteczkami na blaszce do pieczenia, bo urosną podczas pieczenia.
Cynamonki z ciasta francuskiego
- płat ciasta francuskiego
- 60 g drobnego cukru do wypieków (może być biały lub brązowy)
- łyżka cynamonu
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki minimum pół godziny przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem. Rozwinąć ciasto. Łyżkę posypki wysypać na talerzyk, a resztą posypać równomiernie ciasto, uklepując. Wzdłuż dłuższego boku zrobić delikatną linię na środku ciasta. Rollować oba boki do wyznaczonej linii, tak by oba ślimaczki spotkały się na środku. Pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. Każde ciastko obtaczać w pozostałej posypce i układać płasko na przygotowanej blaszce. Lekko docisnąć. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 14 minut. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę. Po upieczeniu przełożyć od razu na kratkę i zostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
A po desery dla maluszków zapraszam tutaj: