- Potrzebny czas: 45 minut + 1h 15 min chłodzenia
- Porcja: ok 45 ciasteczek
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 27 grudnia 2016
Czekoladowo – orzechowe ciasteczka z całymi orzechami ukrytymi pod czapeczką z czekolady. Mięciutkie, delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Idealne na długie chłodne wieczory. Naprawdę proste w przygotowaniu, muszą się udać. Po upieczeniu przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej do około tygodnia. Najlepsze po 2 dniach od upieczenia. Inspiracja do przepisu z książki „Moje Wypieki całkiem nowe przepisy”.
Składniki
- 120 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
- 70 g cukru pudru
- 180 g płatków migdałów (lub zmielonych migdałów)
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 25 g kakao
- 2 pełne łyżki syropu klonowego
- różne orzechy w całości – tyle ile ciasteczek, np. pekan, całe migdały, włoskie, nerkowce
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki
- ok 3 łyżki mleka
Płatki migdałów zarumienić na suchej patelni i zmielić (w pojemniku do siekania/ w moździerzu/ ewentualnie zawinięte w ściereczkę tłuczkiem). Wymieszać z kakao i przesianą mąką. Odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę (ucieramy około 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Dodać suche składniki (mąkę z kakao) i syrop klonowy. Miksować razem jeszcze około 2 minuty. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Z małych kawałków ciasta formować niewielkie kuleczki o średnicy około 2 cm, układać je na blaszce i lekko spłaszczać. Ciasteczka na blaszce ponownie schłodzić kolejne 15 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut (muszą być całkowicie ścięte na wierzchu, ale wciąż lekko miękkie – nie wolno piec za długo bo ciasteczka będą suche).
Wyjąć z piekarnika i od razu, na jeszcze ciepłych ciasteczkach, układać całe orzechy lekko wciskając je w środek. Całkowicie ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki. Umieścić razem z śmietaną w suchej misce zawieszonej nad garnkiem z parującą wodą, tak by miska nie dotykała powierzchni wody. Mieszając, rozpuścić czekoladę. Dodać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masą czekoladową oblać ciasteczka i odstawić do jej zastygnięcia. Przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej do około tygodnia. Najlepsze po 2 dniach od upieczenia.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
4 Responses
Zrobiłam dokładnie trzymając się przepisu bo jestem beztalenciem jeśli chodzi o wszelkie wypieki. I co? Super były! Hihihi!
Może odkrywasz nowe talenty 😉
Rewelacyjne ciasteczka wyszły! Pierwsze w moim życiu i udały się idealnie! 🙂 🙂
Super! Bardzo się cieszę ze wyszły i smakowały 🙂 I gratuluje pierwszych w życiu ciasteczek!