fbpx

Czekoladowo – orzechowe ciasteczka

przepis

Czekoladowo – orzechowe ciasteczka z całymi orzechami ukrytymi pod czapeczką z czekolady. Mięciutkie, delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Idealne na długie chłodne wieczory. Naprawdę proste w przygotowaniu, muszą się udać. Po upieczeniu przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej do około tygodnia. Najlepsze po 2 dniach od upieczenia. Inspiracja do przepisu z książki „Moje Wypieki całkiem nowe przepisy”.

Składniki:

[list type=”3″ color=”yes” ]

  • 120 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru pudru
  • 180 g płatków migdałów (lub zmielonych migdałów)
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g kakao
  • 2 pełne łyżki syropu klonowego
  • różne orzechy w całości – tyle ile ciasteczek, np. pekan, całe migdały, włoskie, nerkowce
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • ok 3 łyżki mleka

[/list]Płatki migdałów zarumienić na suchej patelni i zmielić (w pojemniku do siekania/ w moździerzu/ ewentualnie zawinięte w ściereczkę tłuczkiem). Wymieszać z kakao i przesianą mąką. Odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę (ucieramy około 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Dodać suche składniki (mąkę z kakao) i syrop klonowy. Miksować razem jeszcze około 2 minuty. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Z małych kawałków ciasta formować niewielkie kuleczki o średnicy około 2 cm, układać je na blaszce i lekko spłaszczać. Ciasteczka na blaszce ponownie schłodzić kolejne 15 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut (muszą być całkowicie ścięte na wierzchu, ale wciąż lekko miękkie – nie wolno piec za długo bo ciasteczka będą suche).

Wyjąć z piekarnika i od razu, na jeszcze ciepłych ciasteczkach, układać całe orzechy lekko wciskając je w środek. Całkowicie ostudzić.

Czekoladę połamać na kawałki. Umieścić razem z śmietaną w suchej misce zawieszonej nad garnkiem z parującą wodą, tak by miska nie dotykała powierzchni wody. Mieszając, rozpuścić czekoladę. Dodać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masą czekoladową oblać ciasteczka i odstawić do jej zastygnięcia.  Przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej do około tygodnia. Najlepsze po 2 dniach od upieczenia.

Czekoladowo - orzechowe ciasteczkaCzekoladowo - orzechowe ciasteczka

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Czekoladowo – orzechowe ciasteczka
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

4 komentarze

  • Madzik 19 lipca 2018 o 20:06 Odpowiedz

    Zrobiłam dokładnie trzymając się przepisu bo jestem beztalenciem jeśli chodzi o wszelkie wypieki. I co? Super były! Hihihi!

    • Wysmakowane 19 lipca 2018 o 20:35 Odpowiedz

      Może odkrywasz nowe talenty 😉

  • Iga 31 stycznia 2018 o 22:10 Odpowiedz

    Rewelacyjne ciasteczka wyszły! Pierwsze w moim życiu i udały się idealnie! 🙂 🙂

    • Wysmakowane 31 stycznia 2018 o 22:13 Odpowiedz

      Super! Bardzo się cieszę ze wyszły i smakowały 🙂 I gratuluje pierwszych w życiu ciasteczek!

MENU