fbpx

Czekoladowe ciasto z mlekiem kokosowym i truskawkami

przepis

Skandalicznie dobre ciasto z mlekiem kokosowym o mocno czekoladowym smaku. Podane z kremem śmietankowym i truskawkami. Poza sezonem, możecie truskawki zastąpić innymi owocami. Świetnie będą pasować też maliny, porzeczki czy jeżyny, a zimą banan. Samo ciasto, bez kremu i owoców można przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej. Z kremem, już koniecznie w lodówce. Uwaga! Ciasto przed pieczeniem jest mocno płynne. Takie ma być. Warto użyć szczelną tortownicę by nic z niej nie wyciekło.

Czekoladowe ciasto z mlekiem kokosowym i truskawkami

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 g kakao gorzkiego
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 80 g masła min 82% tłuszczu
  • 130 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 210 g drobnego cukru do wypieków + 1 łyżka do kremu na wierzch
  • 2 jajka (temperatura pokojowa)
  • 230 ml mleka kokosowego z puszki
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mascarpone
  • truskawki (ewentualnie maliny/ jagody/ porzeczki/ jeżyny/ banany)

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Kakao przesiać do miseczki. Dodać posiekaną czekoladę i zalać wrzącą wodą. Mieszać rózgą kuchenną aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostudzenia. Masło roztopić starając się, by go za bardzo nie podgrzać. Przelać do dużej, wysokiej misy do miksowania i odstawić. Do osobnej miseczki przesiać wszystkie suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia i sól) i dokładnie wymieszać.

Do masła dodać cukier i zacząć miksowanie. Po 30 sekundach dodać całe jajka i miksować ok 3-4 minuty aż masa mocno się napuszy. Następnie (cały czas miksując) dodawać stopniowo mleko kokosowe oraz przestudzoną czekoladę. Odstawić mikser i dodać suche składniki. Wymieszać delikatnie rózgą kuchenną, tylko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto (będzie dość płynne!) przelać do tortownicy o średnicy 22 cm (formę metalową wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, szklanych i silikonowych form nie trzeba wykładać). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut do suchego patyczka. Nie dłużej, by nie wysuszyć ciasta. Nie może być surowe, ale ma pozostać mocno wilgotne.

Po całkowitym wystudzeniu ciasta ozdobić kremem śmietankowym (zmiksować na sztywno śmietanę, mascarpone i łyżkę cukru – nie ubijać zbyt długo, by nie zwarzyć kremu) oraz truskawkami.

Czekoladowe ciasto z mlekiem kokosowym i truskawkami

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Czekoladowe ciasto z mlekiem kokosowym i truskawkami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

14 komentarzy

  • Iwona 12 maja 2020 o 20:16 Odpowiedz

    Świetny przepis 😊
    Pomysł aby połączyć kakao z wodą i czekoladą to strzał w dziesiątkę. Ciasto wilgotne i puszyste. Czarne jak węgiel…ale nieprzypalone 😜

  • Paulina 13 sierpnia 2019 o 15:16 Odpowiedz

    Pycha 😉

  • Gosia 16 czerwca 2019 o 10:10 Odpowiedz

    Czy piekarnik ma byc rozgrzany standardowo do 180 st?

    • Wysmakowane 16 czerwca 2019 o 10:29 Odpowiedz

      Tak. Góra – dół bez termoobiegu. Dopisałam w pierwszym zdaniu w przepisie.

  • Dana 15 czerwca 2019 o 19:12 Odpowiedz

    Czekolada, mleczko kokosowe i truskawki. Cudowne połączenie! Muszę wypróbować Twój przepis 😀

  • Monika 15 czerwca 2019 o 10:41 Odpowiedz

    Wygląda obłędnie 🙂 mniam mniam 🙂 ale mi narobiłaś ochoty 🙂

  • Travel Bug 15 czerwca 2019 o 09:58 Odpowiedz

    Uwielbiam mocno czekoladowe ciasta podobnie jak mleczko kokosowe dlatego ten przepis na pewno wyląduje na liście do wypróbowania:)

  • Urszula 15 czerwca 2019 o 09:00 Odpowiedz

    o nie, wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje 😉

  • Natalia 15 czerwca 2019 o 08:08 Odpowiedz

    Wygląda cudownie! Super przepis, będzie trzeba wypróbować!

  • Gabi 8 czerwca 2019 o 23:14 Odpowiedz

    Moje ukochane połączenia smaków!

  • Patryk 8 czerwca 2019 o 11:45 Odpowiedz

    Ciasteczko wygląda mega apetyczne. Już wyobrażam sobie je do kawy 😀

  • koza domowa 8 czerwca 2019 o 11:44 Odpowiedz

    Aaaaalez obłędne ciacho! 😀 Wspaniale wygląda i nawet nie pytam, jak smakuje, bo ślinka cieknie… Kasia

  • Kasa 8 czerwca 2019 o 10:07 Odpowiedz

    Wygląda smakowicie, ale jedynymi ciastami które mi wychodzą są te bez pieczenia ;D.

    • Wysmakowane 8 czerwca 2019 o 10:41 Odpowiedz

      Nie wierzę! To ciasto nie może nie wyjść 😉

MENU