Przepisy

Więcej

Czekoladowe ciasto z mlekiem kokosowym i truskawkami

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Skandalicznie dobre ciasto z mlekiem kokosowym o mocno czekoladowym smaku. Podane z kremem śmietankowym i truskawkami. Poza sezonem, możecie truskawki zastąpić innymi owocami. Świetnie będą pasować też maliny, porzeczki czy jeżyny, a zimą banan. Samo ciasto, bez kremu i owoców można przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej. Z kremem, już koniecznie w lodówce. Uwaga! Ciasto przed pieczeniem jest mocno płynne. Takie ma być. Warto użyć szczelną tortownicę by nic z niej nie wyciekło.

Czekoladowe ciasto z mlekiem kokosowym i truskawkami

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 g kakao gorzkiego
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 80 g masła min 82% tłuszczu
  • 130 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 210 g drobnego cukru do wypieków + 1 łyżka do kremu na wierzch
  • 2 jajka (temperatura pokojowa)
  • 230 ml mleka kokosowego z puszki
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mascarpone
  • truskawki (ewentualnie maliny/ jagody/ porzeczki/ jeżyny/ banany)

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Kakao przesiać do miseczki. Dodać posiekaną czekoladę i zalać wrzącą wodą. Mieszać rózgą kuchenną aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostudzenia. Masło roztopić starając się, by go za bardzo nie podgrzać. Przelać do dużej, wysokiej misy do miksowania i odstawić. Do osobnej miseczki przesiać wszystkie suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia i sól) i dokładnie wymieszać.

Do masła dodać cukier i zacząć miksowanie. Po 30 sekundach dodać całe jajka i miksować ok 3-4 minuty aż masa mocno się napuszy. Następnie (cały czas miksując) dodawać stopniowo mleko kokosowe oraz przestudzoną czekoladę. Odstawić mikser i dodać suche składniki. Wymieszać delikatnie rózgą kuchenną, tylko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto (będzie dość płynne!) przelać do tortownicy o średnicy 22 cm (formę metalową wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, szklanych i silikonowych form nie trzeba wykładać). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut do suchego patyczka. Nie dłużej, by nie wysuszyć ciasta. Nie może być surowe, ale ma pozostać mocno wilgotne.

Po całkowitym wystudzeniu ciasta ozdobić kremem śmietankowym (zmiksować na sztywno śmietanę, mascarpone i łyżkę cukru – nie ubijać zbyt długo, by nie zwarzyć kremu) oraz truskawkami.

Czekoladowe ciasto z mlekiem kokosowym i truskawkami

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

8 rewelacyjnych ciast czekoladowych i 32 inne przepisy na ekspresowe wypieki znajdziesz w e-book Szybkie ciasto. Zapraszam!

e-book szybkie ciasto

 

 

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

14 odpowiedzi

  1. Świetny przepis ?
    Pomysł aby połączyć kakao z wodą i czekoladą to strzał w dziesiątkę. Ciasto wilgotne i puszyste. Czarne jak węgiel…ale nieprzypalone ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami