
- Potrzebny czas: 40 minut + łącznie 4 h chłodzenia
- Porcja: 8 sztuk
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 26 kwietnia 2021
Kubeczki czekoladowe z truskawkami i z masłem orzechowym crunchy, czyli opowieść o tym, jak z kilku składników zrobić w chwilę deser z efektem WOW. Genialne w swej prostocie. Potrzebujecie tylko czekoladę, truskawki, cukier, żelatynę i masło orzechowe. I tyle wystarczy, by wyczarować takie kubeczki szczęścia.
Powtórzę jeszcze jak mantra: jakość składników ma kolosalne znaczenie dla finalnego efektu dania, a przy tak prostych przepisach, to znaczenie jest nawet jeszcze większe. Z wyrobu czekoladopodobnego czy sztucznego masła z 60% orzechów (a reszta?!) się nie uda. Zaopatrzcie się, więc koniecznie w dobrej jakości czekoladę i w masło orzechowe z 100% orzechów (czyli bez dodatku cukru, soli czy oleju palmowego). Ja użyłam pyszne masło orzechowe z sklepu Bazar Zdrowia. Jest takie jak lubię najbardziej: z cudownie delikatną konsystencją i małymi kawałkami prażonych orzechów arachidowych.
* pro-FIT-TIP: Jeśli chcecie wersję bardziej FIT, to masło orzechowe możecie zmiksować w proporcji 2:1 z serkiem ricotta. Oba składniki koniecznie w temperaturze pokojowej, żeby masa się nie zwarzyła przy miksowaniu.
Jak zrobić kubeczki czekoladowe z truskawkami?
- 200 g czekolady lekko gorzkiej/ deserowej
Zacznijmy od tego, jak zrobić kubeczki czekoladowe. Oprócz czekolady będą potrzebne jeszcze foremki, które łatwo będzie usunąć, nie uszkadzając przy tym cienkich ścianek z czekolady. Można użyć silikonowe foremki do muffinek (jak ja) lub jednorazowe kubeczki papierowe.
140 g czekolady roztopić, poczekać aż ostygnie i lekko zgęstnieje, ale dalej będzie płynna. Pędzelkiem posmarować czekoladą foremki/ kubeczki: dno oraz boki. Warstwa nie może być bardzo cienka, bo wtedy jest duże ryzyko, że kubeczki popękają przy wyciąganiu, ale i nie za gruba, tak by nie zdominowała nadzienia. Kubeczki schłodzić w lodówce, min. 1 godzinę, by czekolada mocno stwardniała. Wówczas wyjąć z lodówki i delikatnie usunąć foremki:
- Muffinki silikonowe: obkroić nożem dookoła i lekko nacisnąć spód, trzymając foremkę do góry nogami, aż delikatnie wysunie się z foremki
- Jednorazowe kubeczki, naciąć i delikatnie zerwać papier
Kubeczki czekoladowe z truskawkami i z masłem orzechowym
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru (mniej lub więcej, w zależności od słodyczy owoców)
- 50 ml wody
- pełna łyżeczka żelatyny
- 50 g serka ricotta lub serka kremowego (typu kanapkowy)
- 150 g masła orzechowego typu crunchy (lub 100 g masła orzechowego i 50 g serka)
- garść niesolonych orzechów arachidowych
- do przybrania: mięta, świeże truskawki
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka. Dodać cukier i gotować na większym ogniu około 8 minut, aż truskawki częściowo się rozpadną i puszczą dużo soku. W tym czasie zagotować wodę. Dodać żelatynę i wymieszać energicznie, do jej pełnego rozpuszczenia. Garnek z truskawkami zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Wymieszać i odstawić do ostudzenia. Wówczas do całości dodać serek. Wymieszać i wstawić do lodówki, aż masa lekko zgęstnieje.
Roztopić pozostałe 60 g czekolady. Gęstniejącą masę truskawkową rozłożyć równo do kubeczków. Masło orzechowe utrzeć z serkiem (jeśli jest używany). Wymieszać z całymi orzeszkami. Masę wyłożyć na truskawki. Na wierzch wylać cienką warstwę czekolady. Można zrobić całe „pokrywki” lub jedynie czekoladowe esy-floresy. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny do pełnego stężenia galaretki truskawkowej.
Użyj tag MASŁO ORZECHOWE i sprawdź pozostałe, wysmakowane przepisy na jego wykorzystanie.
POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z SKLEPEM BAZAR ZDROWIA
4 Responses
Ależ apetycznie wyglądają! Na początku myślałam, że to foremki. Zaciekawiłaś mnie tym przepisem i musze koniecznie przygotować takie w domu. Moje dzieci jak i mąż z pewnością będą zaskoczeni. Jedynym minusem jest to, że trzeba na nie trochę poczekać, ale mam nadzieję, że będą zadowoleni z efektu i smaku 🙂
Ale pyszne połączenie. 🙂 Takich czeko kubeczków jeszcze nie robiłam.
Jedne z moich najpyszniejszych muffinek! Smak jest obłędny! Ja dodaję jeszcze kilka kropel aromatu rumowego dla głębszego smaku. Pychota !
Pyszny pomysł. Posmak rumowy może być bardzo ciekawym i pysznym urozmaiceniem.