fbpx

Czekoladowe kubeczki z truskawkami i z masłem orzechowym

przepis

Czekoladowe kubeczki z truskawkami i z masłem orzechowym crunchy, czyli opowieść o tym, jak z kilku składników zrobić w chwilę deser z efektem WOW. Genialne w swej prostocie. Potrzebujecie tylko czekoladę, truskawki, cukier, żelatynę i masło orzechowe. I tyle wystarczy, by wyczarować takie kubeczki szczęścia.

Powtórzę jeszcze jak mantra: jakość składników ma kolosalne znaczenie dla finalnego efektu dania, a przy tak prostych przepisach, to znaczenie jest nawet jeszcze większe. Z wyrobu czekoladopodobnego czy sztucznego masła z 60% orzechów (a reszta?!) się nie uda. Zaopatrzcie się, więc koniecznie w dobrej jakości czekoladę i w masło orzechowe z 100% orzechów (czyli bez dodatku cukru, soli czy oleju palmowego). Ja użyłam pyszne masło orzechowe z sklepu Bazar Zdrowia. Jest takie jak lubię najbardziej: z cudownie delikatną konsystencją i małymi kawałkami prażonych orzechów arachidowych.

 

* pro-FIT-TIP: Jeśli chcecie wersję bardziej FIT, to masło orzechowe możecie zmiksować w proporcji 2:1 z serkiem ricotta. Oba składniki koniecznie w temperaturze pokojowej, żeby masa się nie zwarzyła przy miksowaniu.

 

Jak zrobić kubeczki czekoladowe?

  • 200 g czekolady lekko gorzkiej/ deserowej

Zacznijmy od tego, jak zrobić kubeczki czekoladowe. Oprócz czekolady będą potrzebne jeszcze foremki, które łatwo będzie usunąć, nie uszkadzając przy tym cienkich ścianek z czekolady. Można użyć silikonowe foremki do muffinek (jak ja) lub jednorazowe kubeczki papierowe.

140 g czekolady roztopić, poczekać aż ostygnie i lekko zgęstnieje, ale dalej będzie płynna. Pędzelkiem posmarować czekoladą foremki/ kubeczki: dno oraz boki. Warstwa nie może być bardzo cienka, bo wtedy jest duże ryzyko, że kubeczki popękają przy wyciąganiu, ale i nie za gruba, tak by nie zdominowała nadzienia. Kubeczki schłodzić w lodówce, min. 1 godzinę, by czekolada mocno stwardniała. Wówczas wyjąć z lodówki i delikatnie usunąć foremki:

  • Muffinki silikonowe: obkroić nożem dookoła i lekko nacisnąć spód, trzymając foremkę do góry nogami, aż delikatnie wysunie się z foremki
  • Jednorazowe kubeczki, naciąć i delikatnie zerwać papier

 

Kubeczki czekoladowe z truskawkami i z masłem orzechowym

  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru (mniej lub więcej, w zależności od słodyczy owoców)
  • 50 ml wody
  • pełna łyżeczka żelatyny
  • 50 g serka ricotta lub serka kremowego (typu kanapkowy)
  • 150 g masła orzechowego typu crunchy (lub 100 g masła orzechowego i 50 g serka)
  • garść niesolonych orzechów arachidowych
  • do przybrania: mięta, świeże truskawki

Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka. Dodać cukier i gotować na większym ogniu około 8 minut, aż truskawki częściowo się rozpadną i puszczą dużo soku. W tym czasie zagotować wodę. Dodać żelatynę i wymieszać energicznie, do jej pełnego rozpuszczenia. Garnek z truskawkami zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Wymieszać i odstawić do ostudzenia. Wówczas do całości dodać serek. Wymieszać i wstawić do lodówki, aż masa lekko zgęstnieje.

Roztopić pozostałe 60 g czekolady. Gęstniejącą masę truskawkową rozłożyć równo do kubeczków. Masło orzechowe utrzeć z serkiem (jeśli jest używany). Wymieszać z całymi orzeszkami. Masę wyłożyć na truskawki. Na wierzch wylać cienką warstwę czekolady. Można zrobić całe „pokrywki” lub jedynie czekoladowe esy-floresy. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny do pełnego stężenia galaretki truskawkowej.

 

Użyj tag MASŁO ORZECHOWE i sprawdź pozostałe, wysmakowane przepisy na jego wykorzystanie.

Kubeczki czekoladowe z truskawkami i z masłem orzechowymJak zrobić kubeczki czekoladowe?

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Kubeczki czekoladowe z truskawkami i z masłem orzechowym
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

3 komentarze

  • Emilia 6 maja 2021 o 09:52 Odpowiedz

    Ale pyszne połączenie. 🙂 Takich czeko kubeczków jeszcze nie robiłam.

  • Marta 3 maja 2021 o 08:27 Odpowiedz

    Jedne z moich najpyszniejszych muffinek! Smak jest obłędny! Ja dodaję jeszcze kilka kropel aromatu rumowego dla głębszego smaku. Pychota !

    • Wysmakowane 5 maja 2021 o 22:11 Odpowiedz

      Pyszny pomysł. Posmak rumowy może być bardzo ciekawym i pysznym urozmaiceniem.

MENU