Przepisy

Więcej

Czekoladowe kubeczki z truskawkami i z masłem orzechowym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kubeczki czekoladowe z truskawkami i z masłem orzechowym crunchy, czyli opowieść o tym, jak z kilku składników zrobić w chwilę deser z efektem WOW. Genialne w swej prostocie. Potrzebujecie tylko czekoladę, truskawki, cukier, żelatynę i masło orzechowe. I tyle wystarczy, by wyczarować takie kubeczki szczęścia.

Powtórzę jeszcze jak mantra: jakość składników ma kolosalne znaczenie dla finalnego efektu dania, a przy tak prostych przepisach, to znaczenie jest nawet jeszcze większe. Z wyrobu czekoladopodobnego czy sztucznego masła z 60% orzechów (a reszta?!) się nie uda. Zaopatrzcie się, więc koniecznie w dobrej jakości czekoladę i w masło orzechowe z 100% orzechów (czyli bez dodatku cukru, soli czy oleju palmowego). Ja użyłam pyszne masło orzechowe z sklepu Bazar Zdrowia. Jest takie jak lubię najbardziej: z cudownie delikatną konsystencją i małymi kawałkami prażonych orzechów arachidowych.

 

* pro-FIT-TIP: Jeśli chcecie wersję bardziej FIT, to masło orzechowe możecie zmiksować w proporcji 2:1 z serkiem ricotta. Oba składniki koniecznie w temperaturze pokojowej, żeby masa się nie zwarzyła przy miksowaniu.

 

Jak zrobić kubeczki czekoladowe z truskawkami?

  • 200 g czekolady lekko gorzkiej/ deserowej

Zacznijmy od tego, jak zrobić kubeczki czekoladowe. Oprócz czekolady będą potrzebne jeszcze foremki, które łatwo będzie usunąć, nie uszkadzając przy tym cienkich ścianek z czekolady. Można użyć silikonowe foremki do muffinek (jak ja) lub jednorazowe kubeczki papierowe.

140 g czekolady roztopić, poczekać aż ostygnie i lekko zgęstnieje, ale dalej będzie płynna. Pędzelkiem posmarować czekoladą foremki/ kubeczki: dno oraz boki. Warstwa nie może być bardzo cienka, bo wtedy jest duże ryzyko, że kubeczki popękają przy wyciąganiu, ale i nie za gruba, tak by nie zdominowała nadzienia. Kubeczki schłodzić w lodówce, min. 1 godzinę, by czekolada mocno stwardniała. Wówczas wyjąć z lodówki i delikatnie usunąć foremki:

  • Muffinki silikonowe: obkroić nożem dookoła i lekko nacisnąć spód, trzymając foremkę do góry nogami, aż delikatnie wysunie się z foremki
  • Jednorazowe kubeczki, naciąć i delikatnie zerwać papier

 

Kubeczki czekoladowe z truskawkami i z masłem orzechowym

  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru (mniej lub więcej, w zależności od słodyczy owoców)
  • 50 ml wody
  • pełna łyżeczka żelatyny
  • 50 g serka ricotta lub serka kremowego (typu kanapkowy)
  • 150 g masła orzechowego typu crunchy (lub 100 g masła orzechowego i 50 g serka)
  • garść niesolonych orzechów arachidowych
  • do przybrania: mięta, świeże truskawki

Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka. Dodać cukier i gotować na większym ogniu około 8 minut, aż truskawki częściowo się rozpadną i puszczą dużo soku. W tym czasie zagotować wodę. Dodać żelatynę i wymieszać energicznie, do jej pełnego rozpuszczenia. Garnek z truskawkami zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Wymieszać i odstawić do ostudzenia. Wówczas do całości dodać serek. Wymieszać i wstawić do lodówki, aż masa lekko zgęstnieje.

Roztopić pozostałe 60 g czekolady. Gęstniejącą masę truskawkową rozłożyć równo do kubeczków. Masło orzechowe utrzeć z serkiem (jeśli jest używany). Wymieszać z całymi orzeszkami. Masę wyłożyć na truskawki. Na wierzch wylać cienką warstwę czekolady. Można zrobić całe „pokrywki” lub jedynie czekoladowe esy-floresy. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny do pełnego stężenia galaretki truskawkowej.

 

Użyj tag MASŁO ORZECHOWE i sprawdź pozostałe, wysmakowane przepisy na jego wykorzystanie.

Kubeczki czekoladowe z truskawkami i z masłem orzechowymJak zrobić kubeczki czekoladowe?

 

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z SKLEPEM BAZAR ZDROWIA

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. Ależ apetycznie wyglądają! Na początku myślałam, że to foremki. Zaciekawiłaś mnie tym przepisem i musze koniecznie przygotować takie w domu. Moje dzieci jak i mąż z pewnością będą zaskoczeni. Jedynym minusem jest to, że trzeba na nie trochę poczekać, ale mam nadzieję, że będą zadowoleni z efektu i smaku 🙂

  2. Jedne z moich najpyszniejszych muffinek! Smak jest obłędny! Ja dodaję jeszcze kilka kropel aromatu rumowego dla głębszego smaku. Pychota !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami