Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Czekoladowo – czekoladowy tort z czarną porzeczką

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Gratka dla wszystkich miłośników czekolady! Szalenie czekoladowy tort! Wszystko w nim czekoladowe! Blaty, przełożenie, dekoracja. A dla przełamania smaku gruba warstwa kwaskowej konfitury z czarnej porzeczki (można zastąpić inną np. malinową czy z owoców leśnych, ale polecam nie za słodka). Blaty są na tyle wilgotne, że nie musicie ich już niczym nasączyć. Robi się je naprawdę prosto i szybko. Do ich zrobienia nie potrzebujecie nawet miksera. Spokojnie wystarczy rózga kuchenna. Raczej nie ma szans żeby nie wyszły, o ile tylko będziecie przestrzegać poniższych wskazówek i co najważniejsze, wyciągnięcie ciasto z piekarnika od razu, gdy tylko „dojdzie” w środku.

Czekoladowo – czekoladowy tort

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g oleju
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 60 ml mocnej zaparzonej kawy
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru drobnego do wypieków
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego – temperatura pokojowa
  • 2 jajka – temperatura pokojowa
  • krem czekoladowy z poniższego przepisu
  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki

Tortownicę (średnica 21-22 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Czekoladę połamać na kawałki. Włożyć do niewielkiego garnka. Dodać olej, kakao, kawę, mleko i amaretto. Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników w jednolitą masę. Starać się za bardzo nie podgrzać masy. Zestawić z kuchenki. Jeśli masa jest gorąca, poczekać aż lekko się ostudzi. W tym czasie przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia do czystej miski. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.

Do przestudzonej masy dodać jogurt. Krótko zmiksować (lub energicznie wymieszać). Dodać jajka i znów krótko zmiksować na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać sypkie, przesiane składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Masę wylać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy (nie dłużej, by nie wysuszyć ciasta!). Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Podczas studzenia – przygotować krem czekoladowy.

Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny blat ułożyć w tortownicy. Posmarować go obficie dżemem, a następnie ok 2/3 masy czekoladowej. Przykryć górnym blatem. Wierzch i boki tortu pokryć resztą masy Odstawić na minimum cztery godziny do lodówki.

 

Czekoladowy krem do przełożenia tortu

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 375 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g śmietany kremówki 36% (zimna)
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Czekoladę połamać na kawałki. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodawać po łyżce mascarpone, cały czas energicznie mieszając. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę (końcówki do ubijania białek). Stopniowo połączyć z mascarpone, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, tak by piana jak najmniej opadła.

Czekoladowo - czekoladowy tortczekoladowy tort z kremem czekoladowymczekoladowy tort czekoladowy mus

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

12 odpowiedzi

    1. Kawę dodaje się do masy przed pieczeniem. Potem już niczym nie nasączamy blatów. Są wystarczająco wilgotne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami