
- Potrzebny czas: 80 minut
- Porcja: tortownica 22 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 6 maja 2019
Gratka dla wszystkich miłośników czekolady! Szalenie czekoladowy tort! Wszystko w nim czekoladowe! Blaty, przełożenie, dekoracja. A dla przełamania smaku gruba warstwa kwaskowej konfitury z czarnej porzeczki (można zastąpić inną np. malinową czy z owoców leśnych, ale polecam nie za słodka). Blaty są na tyle wilgotne, że nie musicie ich już niczym nasączyć. Robi się je naprawdę prosto i szybko. Do ich zrobienia nie potrzebujecie nawet miksera. Spokojnie wystarczy rózga kuchenna. Raczej nie ma szans żeby nie wyszły, o ile tylko będziecie przestrzegać poniższych wskazówek i co najważniejsze, wyciągnięcie ciasto z piekarnika od razu, gdy tylko „dojdzie” w środku.
Czekoladowo – czekoladowy tort
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g oleju
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 60 ml mocnej zaparzonej kawy
- 60 ml mleka
- 2 łyżki likieru amaretto
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru drobnego do wypieków
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego – temperatura pokojowa
- 2 jajka – temperatura pokojowa
- krem czekoladowy z poniższego przepisu
- 150 g dżemu z czarnej porzeczki
Tortownicę (średnica 21-22 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Czekoladę połamać na kawałki. Włożyć do niewielkiego garnka. Dodać olej, kakao, kawę, mleko i amaretto. Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników w jednolitą masę. Starać się za bardzo nie podgrzać masy. Zestawić z kuchenki. Jeśli masa jest gorąca, poczekać aż lekko się ostudzi. W tym czasie przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia do czystej miski. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Do przestudzonej masy dodać jogurt. Krótko zmiksować (lub energicznie wymieszać). Dodać jajka i znów krótko zmiksować na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać sypkie, przesiane składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Masę wylać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy (nie dłużej, by nie wysuszyć ciasta!). Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Podczas studzenia – przygotować krem czekoladowy.
Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny blat ułożyć w tortownicy. Posmarować go obficie dżemem, a następnie ok 2/3 masy czekoladowej. Przykryć górnym blatem. Wierzch i boki tortu pokryć resztą masy Odstawić na minimum cztery godziny do lodówki.
Czekoladowy krem do przełożenia tortu
- 200 g czekolady gorzkiej
- 375 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 250 g śmietany kremówki 36% (zimna)
- 1/3 szklanki cukru pudru
Czekoladę połamać na kawałki. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodawać po łyżce mascarpone, cały czas energicznie mieszając. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę (końcówki do ubijania białek). Stopniowo połączyć z mascarpone, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, tak by piana jak najmniej opadła.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
12 Responses
A tak w środku.
Fantastycznie wyszedł. Piekny tort! I najlepsze życzenia na roczek ❤️
Smakowity. Nawet bez dodania likieru.
wygląda pysznie 🙂
pychota!
🙂 Cieszę się bardzo 🙂
Wygląda przepysznie, ja nie przepadam za tortami ale za to mój tesciu
Uwielbiam czekoladowe torty, a z czarną porzeczką idealne połączenie 🙂
Nic tylko czekać na świeże porzeczki z działki 🙂
Już wkrotce! A póki co można użyć zeszłoroczny zapas dżemu.
Uwielbiamy torty nasączone kawą 🙂
Kawę dodaje się do masy przed pieczeniem. Potem już niczym nie nasączamy blatów. Są wystarczająco wilgotne.