
- Potrzebny czas: 1 godzina 20 minut
- Porcja: tortownica 23 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 17 grudnia 2017
Ciasto Amaretti czyli dziś na blogu bardzo czekoladowo i bardzo migdałowo. W cieście przenikają się na różne sposoby intensywne smaki czekolady, ciasteczek Amaretti i likieru Cointreau. Samo ciasto nieco przypomina brownie, ale jednak … jest zupełnie inne. Przetestujcie koniecznie. Gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni. Inspiracja do ciasta czekoladowego Amaretti z Kwestia Smaków, wszelkie, modyfikacje, spód, masa… fantazja własna. Myślę, że jako całość – ciasto w pełni godne polecenia.
Jeśli przetestujesz – będę wdzięczna za wszelkie komentarze/ sugestie.
Spód ciasta z ciasteczek Amaretti
- 130 g ciasteczek amaretti
- 35 g masła
Masło roztopić starając się go za bardzo nie podgrzewać. Ciasteczka pokruszyć bardzo drobno. Wymieszać z masłem i wyłożyć równomiernie na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wklepując ciasteczka w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec 12 minut. Po wyjęciu nie wyłączać piekarnika.
Czekoladowo migdałowe ciasto Amaretti
- 120 g gorzkiej czekolady
- 60 g czekolady mlecznej
- 60 g ciasteczek Amaretti
- 120 g mielonych migdałów
- 180 g cukru
- 2,5 łyżki kakao
- 5 łyżek likieru pomarańczowego Cointreau
- 4 duże jajka
- 120 g masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie czekolady połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka pokruszyć drobno jak przy spodzie. Wymieszać z migdałami, cukrem, kakao i likierem pomarańczowym. W osobnej misce zmiksować jajka tylko do lekkiego napuszenia. Dodać masło i miksować minutę. Następnie wmieszać masę ciasteczkową i na koniec przestudzoną czekoladę. Ciasto wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika. Piec około pół godziny do suchego patyczka, ale nie dłużej by nie przesuszyć ciasta. Studzić w formie na blacie.
Krem migdałowy
- 6 żółtek
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 450 ml mleka
- 20 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 80 g miękkiego masła
Żółtka i cukier utrzeć końcówkami do białek aż masa będzie jasna i bardzo puszysta (ok 5 minut). Dodać 50 ml mleka, mąki i ekstrakt. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Resztę mleka wlać do średniego garnka i doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Zmniejszyć grzanie i wlać masę żółtkową. Gotować kilka minut, mieszając prawie cały czas, aż masa będzie odpowiednio gęsta. Zestawić z ognia i wmieszać miękkie masło. Krem przełożyć na ciasto czekoladowe. Od razu obsypać podprażonymi płatkami migdałów i drobno startą skórką z pomarańczy. Ciasto doprowadzić na blacie do temperatury pokojowej po czym wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny do całkowitego stężenia.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
3 Responses
Lubię takie ciasta, na pierwszy rzut oka wyglądają na proste. A gdy je spróbujemy, zachwycają nas swym smakiem. Właśnie piję kawę… i nic do niej nie mam :/
To wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje!! Ale mam nietolerancje na migdały
a uwielbiam!!
Wyglada pysznie ale ja nie przepadam za czekoladowym ciastem