fbpx

Czekoladowy tort z nutellą i z dripem

przepis

Mocno czekoladowy tort z nutellą, z dripem czekoladowym i z słodką dekoracją, Tak, wiem, że nutella to samo zło. Ale kubki smakowe dzieci podbija niezawodnie i argument, że „to nie zdrowe” jakoś dziwnie nie działa :D. I ok. Nie mamy słoika nutelli na co dzień w szafce. I dzięki temu, jak już znajdzie się w torcie raz na rok, to wywołuje poziom euforii razy 100. Nie powiem, że tylko wśród dzieci. Tort był przepyszny!

 

Jeśli mimo to Nutelli mówicie nie, to tu macie przepis na domową wersję: Domowa Nutella

A jeśli kupicie słoiczek to pod TAG: Nutella szukajcie pomysłów na jej pyszne wykorzystanie.

 

Czekoladowy tort z Nutellą – blaty

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 65 g masła
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pełna łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka (temp pokojowa)
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego brązowego cukru

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Czekoladę drobno posiekać. Włożyć do garnka razem z masłem i kawą. Podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się kawy i czekolady. Odstawić i lekko ostudzić. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii i roztrzepać rózgą do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli, po czym powoli, stopniowo, cały czas miksując dodawać cukier. Białka bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową. Masę przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 18 min do tzw suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na blacie. Ostudzone ciasto przekroić w poprzek na trzy blaty.

Warstwa kajmakowo – bananowa

  • 200 g mascarpone (schłodzonego)
  • 180 g masy krówkowej – kajmaku
  • 2 banany
  • sok z ćwiartki cytryny

Serek mascarpone ubić z masą krówkową przez ok. 3 minuty, aż krem będzie mocno napuszony. Banany posiekać na cienkie plasterki i wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny. Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, w której ciasto było pieczone. Ułożyć równomiernie banany i posmarować dokładnie kremem kajmakowym. Przykryć drugim blatem.

Krem z nutellą

  • 300 g serka mascarpone
  • 4 pełne łyżki Nutelli

Mascarpone chwilę zmiksować do lekkiego napuszenia, po czym dodać nutellę i zmiksować na gładki, jednolity krem. Krem z nutellą wyłożyć na drugi blat ciasta i przykryć trzecim blatem.Tort schłodzić w lodówce minimum godzinę przed tynkowaniem.

Krem z nutellą do otynkowania tortu

  • 300 ml śmietankę 36% (schłodzona)
  • czubata łyżka nutelli

krem wykonać, gdy ciasto będzie już lekko schłodzone. Zimną śmietankę przelać do miski i zmiksować, aż będzie prawie sztywna. Wówczas dodać nutellę i miksować razem chwilę, do uzyskania jednolitej masy. Krem wyłożyć cienką warstwą na tort (góra o boki), po czym tort ponownie schłodzić pół godziny. Dopiero wówczas wyłożyć resztę tynku, starając się rozprowadzić go równą warstwą na bokach i górze tortu.

Drip czekoladowy i wykończenie

  • 55 ml śmietany kremówki
  • 50g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • dowolne cukierki/ czekoladki do dekoracji

Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia. Czekoladę drobno posiekać i zalej gorącą śmietaną. Odstawić na chwilę, po czym wymieszać dokładnie, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Lekko ostudzić, aż zacznie tężeć. Wówczas nabierać masę czekoladową łyżeczką i wykładać na brzegi tortu, popychając ją nieco, żeby powstały specyficzne „zacieki”. Ns środku tortu ułożyć dekoracyjnie czekoladki/ cukierki i schłodzić tort minimum przez pól godziny. Można dłużej.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Czekoladowy tort z nutellą i z dripemi

 

 

 

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Mocno czekoladowy tort z nutellą i z dripem
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU