Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Czekoladowy tort z nutellą i z dripem

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mocno czekoladowy tort z nutellą, z dripem czekoladowym i z słodką dekoracją, Tak, wiem, że nutella to samo zło. Ale kubki smakowe dzieci podbija niezawodnie i argument, że „to nie zdrowe” jakoś dziwnie nie działa :D. I ok. Nie mamy słoika nutelli na co dzień w szafce. I dzięki temu, jak już znajdzie się w torcie raz na rok, to wywołuje poziom euforii razy 100. Nie powiem, że tylko wśród dzieci. Tort był przepyszny!

 

Jeśli mimo to Nutelli mówicie nie, to tu macie przepis na domową wersję: Domowa Nutella

A jeśli kupicie słoiczek to pod TAG: Nutella szukajcie pomysłów na jej pyszne wykorzystanie.

 

Czekoladowy tort z Nutellą – blaty

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 65 g masła
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pełna łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka (temp pokojowa)
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego brązowego cukru

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Czekoladę drobno posiekać. Włożyć do garnka razem z masłem i kawą. Podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się kawy i czekolady. Odstawić i lekko ostudzić. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii i roztrzepać rózgą do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli, po czym powoli, stopniowo, cały czas miksując dodawać cukier. Białka bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową. Masę przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 18 min do tzw suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na blacie. Ostudzone ciasto przekroić w poprzek na trzy blaty.

Warstwa kajmakowo – bananowa

  • 200 g mascarpone (schłodzonego)
  • 180 g masy krówkowej – kajmaku
  • 2 banany
  • sok z ćwiartki cytryny

Serek mascarpone ubić z masą krówkową przez ok. 3 minuty, aż krem będzie mocno napuszony. Banany posiekać na cienkie plasterki i wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny. Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, w której ciasto było pieczone. Ułożyć równomiernie banany i posmarować dokładnie kremem kajmakowym. Przykryć drugim blatem.

Krem z nutellą

  • 300 g serka mascarpone
  • 4 pełne łyżki Nutelli

Mascarpone chwilę zmiksować do lekkiego napuszenia, po czym dodać nutellę i zmiksować na gładki, jednolity krem. Krem z nutellą wyłożyć na drugi blat ciasta i przykryć trzecim blatem.Tort schłodzić w lodówce minimum godzinę przed tynkowaniem.

Krem z nutellą do otynkowania tortu

  • 300 ml śmietankę 36% (schłodzona)
  • czubata łyżka nutelli

krem wykonać, gdy ciasto będzie już lekko schłodzone. Zimną śmietankę przelać do miski i zmiksować, aż będzie prawie sztywna. Wówczas dodać nutellę i miksować razem chwilę, do uzyskania jednolitej masy. Krem wyłożyć cienką warstwą na tort (góra o boki), po czym tort ponownie schłodzić pół godziny. Dopiero wówczas wyłożyć resztę tynku, starając się rozprowadzić go równą warstwą na bokach i górze tortu.

Drip czekoladowy i wykończenie

  • 55 ml śmietany kremówki
  • 50g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • dowolne cukierki/ czekoladki do dekoracji

Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia. Czekoladę drobno posiekać i zalej gorącą śmietaną. Odstawić na chwilę, po czym wymieszać dokładnie, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Lekko ostudzić, aż zacznie tężeć. Wówczas nabierać masę czekoladową łyżeczką i wykładać na brzegi tortu, popychając ją nieco, żeby powstały specyficzne „zacieki”. Ns środku tortu ułożyć dekoracyjnie czekoladki/ cukierki i schłodzić tort minimum przez pól godziny. Można dłużej.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Czekoladowy tort z nutellą i z dripemi

 

 

 

 

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

  1. No to tak. Próbowałem zrobić 3 razy ten biszkopt i faktycznie wychodzi jak na zdjęciu w przepisie z linku. Wyrasta w porywach na 3 cm. No chyba, że mam przekroić te 3cm na 3 centymetrowe blaty. Jeszcze myślałem, że za pierwszym razem użyłem zimnych jajek, ok. To było podejście drugie i czwarte. Piana białek była na tyle sztywna, że kompletnie nie ruszała się w misce, obrócona do góry nogami zostawała na miejscu, nie było widać (przezroczysta miska) żeby gdzieś były białka jeszcze w stanie płynnym. A chciałbym zaznaczyć, że jestem uprzedzony na tym punkcie i wagę masła sprawdzałem na wadzę – 65g + 2 gramy na to co by zostało na talerzyku czy łyżeczce. Matka rodzicielka poratowała zwykłym biszkoptem, który w połączeniu z tym niewyrośniętym przyniósł efekt.

    Drugi fakap. Masa kajmakowa. Pomimo dłuższego ubijania (tak jak w przepisie) to po dodaniu (równo z wagą!) 180g kajmaku masa stała się płynna, dzięki czemu, jako że jest na spodzie ciasta, przekrzywia się, rozpływa i raczej nie przyniesie niezapomnianych wrażeń. No chyba, że negatywnych.

    Nie wspominając, że nie dodałaś w jakim etapie należy (i na jakich obrotach) dodawać cukru do piany białek, więc (na próby zrobienia tego ciasta zużyłem 12 jajek!) poszły do kosza. Jako, że jestem uparty to próbowałem ale no coś nie wychodzi. Chyba, że grubość ciasta ma odpowiadać temu z glazurą i malinami.

    Nie pozdrawiam. Ocena: 1.

    1. Przykro mi, że ciasto Panu nie wyszło. Już odpowiadam na przedstawione mu zarzuty.
      Po pierwsze: to NIE jest biszkopt i ciasto nie rośnie. Jest ciężkie i czekoladowe. Ma być cienkie, bo ma stanowić rzeczywiście 3 cienkie blaty, a nie przytłamsić całą resztę tortu. W tym torcie kwintesencją są przełożenia.
      P drugie: nie jest możliwe, by masa stała się płynna. Łączymy mascarpone, które jest bardzo gęste, z masą krówkową, która jest całkowicie sztywna. Jak to mogło stać się płynne? Czy użył Pan gotowej masy krówkowej?
      Po trzecie: cytuję fragment przepisu: „W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli, po czym powoli, stopniowo, cały czas miksując dodawać cukier.”
      Ja jednak mimo wszystko pozdrawiam 🙂

  2. Nie brakuje czegoś jeszcze w przepisie na ciasto (blaty)? Same jajka i czekolada, ciasto nie wyrosło, tak jak zostało wlane do foremki tak zostało…

    1. Nie ma tu błędu. Kilka razy robiłam to ciasto i wychodzi bardzo dobre. Rośnie tylko na bardzo dobrze ubitych, zupełnie sztywnych białkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami