Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Czekoladowy tort z owocami lata i białym musem

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mięsiste, wilgotne brownie, chrupiąca warstwa z płatków kukurydzianych, kremowy mus z białej czekolady i mnóstwo sezonowych owoców. Zapraszam Was dziś na przepyszny, bardzo czekoladowy tort z owocami lata! I co z tego, że z laktozą, glutenem i białym cukrem, skoro jest tak dobry,  że zdecydowanie warty grzechu 😉 Do dekoracji możecie użyć dowolnej kombinacji ulubionych. świeżych owoców i ciasteczek. U mnie białe Kinder Bueano, Rafaello, borówki, porzeczki, jeżyny i listki mięty.

Czekoladowy tort z owocami lata i białym musem

Brownie na czekoladowy spód

  • 160 g masła
  • 160 g cukru drobnego do wypieków (przelicznik na szklanki/ łyżki -> MIARY)
  • 75 g kakao
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 60 g mąki pszennej

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Masło roztopić w niewielkim garnku. Odstawić na bok i od razu dodać cukier, przesiane przez sitko kakao i sól. Dokładnie roztrzepać trzepaczką. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Na końcu dodać przesianą przez drobne sitko mąkę i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20 c, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić go gorącego piekarnika i piec ok 20 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Chrupiąca warstwa

  • 80 g płatków kukurydzianych
  • 100 g białej czekolady

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Całkowicie ostudzić i gdy będzie zaczynać gęstnieć dodać połamane płatki kukurydziane. Wyłożyć na zimny spód i wstawić do lodówki do szybkiego stężenia (tak, by płatki niepotrzebnie nie namiękły, przestaną być chrupkie).

Mus z białej czekolady

  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 350 g białej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej

Żelatynę rozpuścić w minimum gorącej, ale nie wrzącej wody (ok 4 łyżki). Mleko podgrzać prawie do wrzenia. Odstawić i do gorącego dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii i posiekaną czekoladę. Energicznie wymieszać do powstania jednolitej masy. Do kubka z żelatyną dodawać po łyżce masy czekoladowej, za każdym razem mieszając do dokładnego połączenia. Po dodaniu ok 4 łyżek, tak zaprawioną żelatynę dodać do całości masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Ostudzić na blacie do temperatury pokojowej, po czym wstawić do lodówki. Sprawdzać masę co jakiś czas i jak tylko zacznie tężeć wyjąć, ubić zimną kremówkę i połączyć ją z masą czekoladową. Mus wyłożyć na chrupkę i ciasto ponownie umieścić w lodówce do stężenia musu.

Ganache z mlecznej czekolady i wykończenie

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 1,5 łyżeczki golden syrupu
  • do dekoracji: owoce świeże i dowolne ciasteczka

W niewielkim garnku podgrzać kremówkę z golden syrup. Jak tylko zacznie wrzeć, natychmiast zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Chwilę odczekać i dokładnie wymieszać, aż sos będzie idealnie jednolity. Ostudzić aż sos zacznie gęstnieć i wówczas rozprowadzić go po wierzchu ciasta. Udekorować po obwodzie dowolnymi owocami i ciasteczkami.

Czekoladowy tort z owocami lata i białym musem

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

14 odpowiedzi

  1. Próbowałam upiec ale już na poziomie ciasta porażka…wszystko jakby się gotowało podczas pieczenia…to tak ma być? Bo trudno powiedzieć żeby po upieczeniu był suchy patyczek…ktoś ma jakis pomysł co mogło pójśc nie tak?

    1. Nie bardzo rozumiem co znaczy ze się gotowało podczas pieczenia. Zdecydowanie nie powinno tak być. A finalnie się dopiekło czy nie? Próbowała pani?

      1. Bulgotało tak jak gotujacy sie płyn, mialo się wrażenie jakby tluszcz pływał na wierzchu. Smak bardzo ok tylko ciasto wyszlo w postaci cienkiego bardzo gliniastego placka nasiakniętego tluszczem…brownie to nie przypominało.

      2. Ciasto jest cienkie jak widać na zdjęciu. Ale zdecydowanie nie wychodzi nasiąknięte tłuszczem. Coś musiało pójść nie tak. Użyła pani pełnego masła? Może zamiana na margarynę moglaby spowodować taki efekt…

      3. Masło, sprawdzone, tylko na nim piekę…no nic, trzeba bedzie spróbować jeszcze raz 😉 A mąki tam idzie tylko 60g? Jakoś mało mi sie wydaje, ale nie mam swojego sprawdzonego przepisu na cista typu brownie wiec nie wiem…

      4. Tak, na pewno. Nie ma błędu. Oprócz mąki jest jeszcze ponad drugie razy tyle kakao.

    1. Dziękuję pięknie. 🙂 Ładne podanie to pierwszy krok do sukcesu 😉 Choć prawdziwa rewelacja siedzi w środku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami