Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Delikatna potrawka z indyka

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Dziś coś specjalnie dla najmłodszych. Delikatna potrawka z indyka, najlepsza wersja jaką udało mi się wypracować.

Delikatna potrawka z indyka

  • 400 g piersi indyka
  • 3 skrzydełka indyka
  • włoszczyzna: 1 duża marchewka, 2 średnie pietruszki, kawałek selera, 3 cm kawałek pora
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łodyga selera naciowego razem z liśćmi (opcjonalnie)
  • przyprawy do bulionu: 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, ok 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • garść rodzynek
  • pół opakowania mrożonej marchewki z groszkiem (225 g)
  • ćwiartka cytryny
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • łyżeczka cukru
  • kwaśna śmietana 18% do zabielenia (opcjonalnie)

Zaczynamy od naszykowania podkładu czyli bulionu. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić na kilka mniejszych części. Włożyć razem z umytym mięsem do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu i pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować około 2 godziny, by uzyskać bulion i idealnie miękkie mięso. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka. Mięso oddzielić od kości i odłożyć razem z kawałkami marchewki i pietruszki. Reszta warzyw nie będzie potrzebna.

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić. W dużym garnku zrobić zasmażkę: rozpuścić masło i do gorącego dodać mąkę i szybko wymieszać by uzyskać gładką masę. Do zasmażki łyżka po łyżce dodać ok 0,7 l bulionu, cały czas bardzo energicznie mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Dodać mięso i warzywa z bulionu i zagotować po czym dodać mrożoną marchewkę i groszek. Gotować razem ok 10 minut aż warzywa będą miękkie. Wówczas dodać do potrawki sok wyciśnięty z cytryny, cukier i odcedzone rodzynki. Zagotować i spróbować. W razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą. Na koniec można zabielić śmietaną. Podawać z ulubionymi dodatkami obsypane świeżym koperkiem.

Delikatna potrawka z indyka

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami