Delikatna potrawka z indyka

przepis

Dziś coś specjalnie dla najmłodszych. Delikatna potrawka z indyka, najlepsza wersja jaką udało mi się wypracować.

Delikatna potrawka z indyka

  • 400 g piersi indyka
  • 3 skrzydełka indyka
  • włoszczyzna: 1 duża marchewka, 2 średnie pietruszki, kawałek selera, 3 cm kawałek pora
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łodyga selera naciowego razem z liśćmi (opcjonalnie)
  • przyprawy do bulionu: 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, ok 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • garść rodzynek
  • pół opakowania mrożonej marchewki z groszkiem (225 g)
  • ćwiartka cytryny
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • łyżeczka cukru
  • kwaśna śmietana 18% do zabielenia (opcjonalnie)

Zaczynamy od naszykowania podkładu czyli bulionu. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić na kilka mniejszych części. Włożyć razem z umytym mięsem do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu i pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować około 2 godziny, by uzyskać bulion i idealnie miękkie mięso. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka. Mięso oddzielić od kości i odłożyć razem z kawałkami marchewki i pietruszki. Reszta warzyw nie będzie potrzebna.

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić. W dużym garnku zrobić zasmażkę: rozpuścić masło i do gorącego dodać mąkę i szybko wymieszać by uzyskać gładką masę. Do zasmażki łyżka po łyżce dodać ok 0,7 l bulionu, cały czas bardzo energicznie mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Dodać mięso i warzywa z bulionu i zagotować po czym dodać mrożoną marchewkę i groszek. Gotować razem ok 10 minut aż warzywa będą miękkie. Wówczas dodać do potrawki sok wyciśnięty z cytryny, cukier i odcedzone rodzynki. Zagotować i spróbować. W razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą. Na koniec można zabielić śmietaną. Podawać z ulubionymi dodatkami obsypane świeżym koperkiem.

Delikatna potrawka z indyka

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Delikatna potrawka z indyka
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 15 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

2 komentarze

  • Ada 20 lutego 2018 o 21:29 Odpowiedz

    Całkowicie nie w moim guście, ale dobrze, że dzielisz się inspiracjami z innymi

  • Nihil Novi 20 lutego 2018 o 21:20 Odpowiedz

    Coś czuję, że rodzynki spotkałyby się w moim domu z protestem, ale za to cała reszta wygląda apetycznie i chętnie zrobię coś podobnego 🙂

MENU