
- Potrzebny czas: 40 minut
- Porcja: ok 30 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 29 listopada 2019
Zrobiło się bardzo zimowo. Poranki często są pochmurne i najchętniej spędzałabym je z głową pod kołdrą. Tak sobie marzę co dzień, choć zakładałam, że z trójką małych dzieci (w tym z niemowlakiem) ta moja chęć może pozostać jedynie w sferze sennych marzeń. ? Najmłodsza córa budzi się raczej o nieludzkiej porze i swoimi pomrukami i gaworzeniem szybko ściąga na dół pozostałą ekipę. Trzeba, więc sprawnie naszykować śniadanie i ogarnąć całą brygadę, a nie wylegiwać się w pościeli. Taka o, zwykła codzienność.
Dziś zdarzyło się jednak coś magicznego i niesamowitego. Najmłodsza pociecha zapomniała, że budzi się przed świtem, a starszej dwójce i mężowi udzielił się już chyba przedświąteczny nastrój, bo wstali przed nami i sami z siebie naszykowali przepyszne śniadaniowe placki z gruszkami. Całość zaserwowana do łóżka (wooooow!) i to na nowej, uroczej zastawie śniadaniowej, którą wyszperałam ostatnio w Pepco (sieć zaprosiła mnie do jednego ze sklepów, gdzie mogłam sprawdzić ich najnowsze kolekcje). To, że mi potem wszystko zjedli, to nic. 😛 I tak spędziliśmy razem fantastyczny, rodzinny poranek, a ja czułam się naprawdę cudownie i wyjątkowo. Łatwo można było zapomnieć o szarości za oknem, zajadając się takimi pysznościami prosto ze ślicznie zdobionych, radosnych talerzyków, a ulubioną kawę popijając z kolorowego kubeczka. Zresztą zobaczcie sami na zdjęciach, które zrobiłam dla Was w sklepie. Nic tylko kupować, zwłaszcza, że ceny w Pepco są naprawdę niskie! Przykładowo za kubeczek zapłacicie 4,99 zł, a za talerzyk czy miseczkę 7,99 zł!
Delikatne placki z gruszkami bez cukru
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- spora szczypta sody kuchennej
- pół łyżeczki cynamonu
- 4 średnie jajka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 niewielkie gruszki
- duży dojrzały banan
- tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
- opcjonalnie: syrop klonowy i owoce do podania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon przesiać do sporej miski i dokładnie wymieszać. Dodać lekko roztrzepane jajka i jogurt. Wszystko ponownie bardzo dokładnie wymieszać do uzyskania idealnie gładkiego ciasta. Odstawić na min 20 minut w temperaturze pokojowej.
Po tym mocno rozgrzać tłuszcz na patelni. Gruszki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i miąższ posiekać w niewielką kostkę. Banana rozdrobnić widelcem. Owoce dodać do ciasta i wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na patelnię i smażyć z obu stron na rumiano po ok minutę na stronę. Po zdjęciu z patelni odłożyć na chwilę na ręczniczek papierowy, a następnie przełożyć na talarze. Podawać same lub z ulubionymi dodatkami np. różnymi owocami i miodem lub syropem klonowym).
I jeszcze na deser pokażę Wam świąteczną kolekcję w Pepco. Ja nie umiałam jej się oprzeć i mam już w domu słój z choinką na wieczku. Ale chyba muszę zaraz wrócić tam jeszcze po świąteczne miseczki, bo mi łażą po głowie ?
Post sponsorowany. Zawiera lokowanie produktów z sklepów sieci Pepco.
6 Responses
Pepco ma piękne kubki. Praktycznie za każdym razem jak jestem w sklepie to muszę jakiś kupić. Będę musiała wyczarować kiedyś te placuszki. 🙂
Gdybym tylko miała gdzie trzymać takie kubeczki pewnie chętnie bym kupowała!
Mi też nigdy za wiele 😉
Bardzo chętnie bym zjadła. Wygląda znakomicie
A dziękuję w imieniu męża 🙂 Robił z mojego przepisu, ale sam samodzielnie, osobiście 🙂
Bardzo lubię gruszki, może skorzystam z przepisu