fbpx

Deser panna cotta z malinami

przepis

Ikona włoskiej kuchni czyli deser panna cotta z malinami,  wanilią i miętą. Zdecydowanie łatwo się w tym deserze zakochać. Za szybkość i prostotę wykonania; za to, że można go przygotować dużo wcześniej (więc świetnie sprawdzi się na wszelkich imprezach, tylko wyjąć z lodówki i serwować!); i jeszcze za kremową, aksamitną konsystencję.

O tym jak dobry wyjdzie deser, decyduje w bardzo dużej mierze jakość użytych składników i dobór dodatków. Panna cotta bazuje właściwie na śmietanie i mleku i ich dobór nie powinien być przypadkowy. Sięgnijcie po sprawdzone produkty (u mnie marka MU!). Z dodatków postawiłam na prosty, lekko kwaskowy sos malinowy, maliny i odświeżający akcent świeżej mięty. Stanowią dobrą równowagę do dość słodkiej samej w sobie panna cotty. Zdecydowanie sugeruję nie używać zbyt słodkich dodatków, bo całość może wyjść zbyt mdło. No chyba, że jesteście zwolennikami baaardzo słodkich deserów.

Samo przygotowanie jest bajecznie proste, ale warto pamiętać o jednej ważnej zasadzie. Mianowicie, bardzo ważne jest, by studzić masę stopniowo, na każdym etapie dokładnie ją mieszając. Dzięki temu unikniecie rozwarstwienia się deseru na tłustszą i lżejszą część. Przelewamy masę do kokilek dopiero po całkowitym jej ostudzeniu, gdy zaczyna mieć lekko „żelową” konsystencję. Tuż przed przelaniem koniecznie należy ją po raz ostatni dokładnie wymieszać.

Deser panna cotta z malinami

  • 500 ml tłustej śmietany 36% tłuszczu
  • 60 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 laska wanilii (ewentualnie esencja waniliowa)
  • olej bezsmakowy do nasmarowania kokilek
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 30 ml gorącej wody
  • do podania: świeże maliny, mięta i sos malinowy (150 g malin + łyżka cukru)

Śmietanę, mleko i cukier włożyć do garnka. Przeciąć laskę wanilii wzdłuż, wyskrobać ze środka ziarenka i dodać do śmietany razem z pustą laską. Garnek podgrzewać na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do pełnego rozpuszczenia się cukru. Natychmiast jak zacznie bulgotać, zdjąć garnek z palnika i odstawić na pół godziny (jeśli używacie esencji waniliowej to ten etap można pominąć). Przygotować 4 foremki. Nasmarować je od wewnątrz cienką warstwą oleju.

Po 30 minutach wyjąć laskę wanilii i przygotować żelatynę. W sporym kubku zalać żelatynę gorącą (nie wrzącą!) wodą. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Lekko ostudzić i zaprawić śmietaną (dodawać po łyżce masy do śmietany, energicznie mieszając; łącznie ok 4-5 łyżek). Tak zaprawioną żelatynę przelać do garnka. Dokładnie wymieszać i odstawić aż masa dojdzie do temperatury pokojowej. Wówczas ponownie dokładnie wymieszać i nakładać masę do przygotowanych kokilek. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do pełnego stężenia (min 4 godziny, najlepiej cała noc).

Przed podaniem wyciągnąć desery z kokilek. Najłatwiej na 10 sekund zanurzyć kokilkę w misce z zimną wodą, a następnie obrócić ją do góry nogami tak by panna cotta swobodnie zsunęła się na talerzyk, na którym ma być podana. Polać sosem malinowym, ozdobić świeżymi malinami i listkami mięty. Podawać od razu.

Deser panna cotta z malinamiprzepis na panna cottapanna cotta najlepszy przepispannacotta przepispanna cotta przepis z malinami

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Deser panna cotta z malinami
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

14 komentarzy

  • Marcela 5 sierpnia 2019 o 08:06 Odpowiedz

    Robiłam! I na pewno zrobię jeszcze nie raz! Przepyszny deserek.

    • Wysmakowane 5 sierpnia 2019 o 08:08 Odpowiedz

      Bardzo się cieszę. że smakowało 🙂

  • Irena-Hooltayewpodrozy 27 lipca 2019 o 07:03 Odpowiedz

    Nie jest to deser fit;-)
    Od samego patrzenia tyję!
    Nie jadam słodyczy,deserów, ale panna cotta to jedna z moich słabości.
    Trochę przy tym pracy, ale jest smakowita.
    Próbowałam we Włoszech, rewelacja.
    Pozdrawiam-)

    • Wysmakowane 27 lipca 2019 o 08:15 Odpowiedz

      Bardzo daleko jej do bycia fit 😉 wg oryginalnej receptury. Można próbować wersji na jogurcie vs. śmietana ale to już nie to samo…

  • Atrakcyjne wakacje 21 lipca 2019 o 20:14 Odpowiedz

    Chyba każdy lubi ? codziennie mogę jeść

  • Agnieszka Szczygieł 20 lipca 2019 o 08:58 Odpowiedz

    Deser na czasie i przepysznie wygląda 🙂

  • Toukie 20 lipca 2019 o 07:05 Odpowiedz

    Ooo, deser świetnie się prezentuje. Zapisuję przepis.

  • Graaatka 19 lipca 2019 o 04:38 Odpowiedz

    Też bardzo lubię śmietankę od MU. Świetnie się z nią pracuje. Tylko ciężko ją czasem upolować. Jak tylko znajdę to robię Twoją panna cotta, bo wygląda cudownie apetycznie!

    • Wysmakowane 19 lipca 2019 o 04:42 Odpowiedz

      To prawda. Dlatego jak już znajdę to kupuję kilka na zapas 😉

  • Marlena H 17 lipca 2019 o 13:15 Odpowiedz

    Ależ to pysznie wygląda. Z wielką chęcią spróbowałabym takiego deseru. Mniam. ?

  • Sawka 17 lipca 2019 o 12:42 Odpowiedz

    podoba mi się dodawanie tłustej śmietany 36% tłuszczu 😛 a nie jakiś chudych zamienników

    • Wysmakowane 17 lipca 2019 o 12:47 Odpowiedz

      No nie jest to deser fit ?

  • Kwadrans dla Ciebie 17 lipca 2019 o 11:22 Odpowiedz

    Uwielbiam Panne Cotte <3

  • Ewelina 17 lipca 2019 o 10:21 Odpowiedz

    Mniam, wygląda pysznie 🙂

MENU