fbpx

Domowa granola z płatków owsianych

przepis

Domowa granola z płatków owsianych, pestek dyni i słonecznika, orzechów i owoców suszonych. Uwierzcie, że to tak proste i dobre, że jak raz zrobicie taką domową, to więcej nie będziecie mieli ochotę sięgać po kupną. Proporcje nie są bardzo istotne, poza proporcją suchych składników do płynu, zbyt dużo nie wsiąknie w granolę, zbyt mało nie nada jej idealnej konsystencji. Poza tym mieszajcie i kombinujcie wedle własnych preferencji, tak by Wasza granola zawsze mogła być trochę inna.

Ja się od takiej domowej uzależniłam. Polecam zaopatrzyć się od razu hurtowo w dobrej jakości składniki, np. na Bazar Zdrowia i będzie na dobre kilka miesięcy granoli.  I jeszcze na całe mnóstwo innych przepisów po drodze.

Inspiracje na konkretne składniki pod odpowiednimi tagami: pestki dyni, pestki słonecznika, płatki owsiane.

 

Domowa granola z płatków owsianych

  • 200 g płatków owsianych
  • 80 g pestek dyni
  • 80 g pestek słonecznika
  • 160 g orzechów: mieszanka ziemnych, laskowych i włoskich
  • 50 g płatków migdałów
  • 50 ml mocnej herbaty
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 40 g moreli suszonych
  • 40 g śliwek suszonych
  • kilka daktyli
  • 40 g rodzynek

Płatki, pestki dyni i słonecznika i orzechy (włoskie pokroić na mniejsze części) wymieszać i rozłożyć równomiernie na dużej patelni (lub dwóch mniejszych). Wszystko prażyć ok 20 minut. W międzyczasie kilka razy zamieszać, tak by dość równomiernie się wszystko zarumieniło, ale nic nie przypaliło. 5 minut przed końcem prażenia, na patelnie dodać płatki migdałów.

W międzyczasie, zaparzyć mocną herbatę. Dodać miód i olej. Energicznie wymieszać. Morele, śliwki i daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Zawartość z patelni przesypać do dużej miski. Zalać herbatą. Dodać owoce. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Mieszankę wyłożyć na blaszkę piekarnika. Wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec kilka minut. Po czym temperaturę obniżyć do 70 stopni C i piec dalej, około godzinę, aż granola będzie sucha. Wówczas wyłączyć piekarnik i zostawić granolę w środku do całkowitego ostudzenia.

 

Domowa granola z płatków owsianych, pestek dyni domowe crunchy do mleka i jogurtu

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Domowa granola z płatków owsianych
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU