Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Domowa granola z płatków owsianych

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Domowa granola z płatków owsianych, pestek dyni i słonecznika, orzechów i owoców suszonych. Uwierzcie, że to tak proste i dobre, że jak raz zrobicie taką domową, to więcej nie będziecie mieli ochotę sięgać po kupną. Proporcje nie są bardzo istotne, poza proporcją suchych składników do płynu, zbyt dużo nie wsiąknie w granolę, zbyt mało nie nada jej idealnej konsystencji. Poza tym mieszajcie i kombinujcie wedle własnych preferencji, tak by Wasza granola zawsze mogła być trochę inna.

Ja się od takiej domowej uzależniłam. Polecam zaopatrzyć się od razu hurtowo w dobrej jakości składniki, np. na Bazar Zdrowia i będzie na dobre kilka miesięcy granoli.  I jeszcze na całe mnóstwo innych przepisów po drodze.

Inspiracje na konkretne składniki pod odpowiednimi tagami: pestki dyni, pestki słonecznika, płatki owsiane.

 

Domowa granola z płatków owsianych

  • 200 g płatków owsianych
  • 80 g pestek dyni
  • 80 g pestek słonecznika
  • 160 g orzechów: mieszanka ziemnych, laskowych i włoskich
  • 50 g płatków migdałów
  • 50 ml mocnej herbaty
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 40 g moreli suszonych
  • 40 g śliwek suszonych
  • kilka daktyli
  • 40 g rodzynek

Płatki, pestki dyni i słonecznika i orzechy (włoskie pokroić na mniejsze części) wymieszać i rozłożyć równomiernie na dużej patelni (lub dwóch mniejszych). Wszystko prażyć ok 20 minut. W międzyczasie kilka razy zamieszać, tak by dość równomiernie się wszystko zarumieniło, ale nic nie przypaliło. 5 minut przed końcem prażenia, na patelnie dodać płatki migdałów.

W międzyczasie, zaparzyć mocną herbatę. Dodać miód i olej. Energicznie wymieszać. Morele, śliwki i daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Zawartość z patelni przesypać do dużej miski. Zalać herbatą. Dodać owoce. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Mieszankę wyłożyć na blaszkę piekarnika. Wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec kilka minut. Po czym temperaturę obniżyć do 70 stopni C i piec dalej, około godzinę, aż granola będzie sucha. Wówczas wyłączyć piekarnik i zostawić granolę w środku do całkowitego ostudzenia.

 

Domowa granola z płatków owsianych, pestek dyni domowe crunchy do mleka i jogurtu

Post powstał we współpracy z Bazar Zdrowia.

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami