- Potrzebny czas: 2 godziny
- Porcja: forma 24x24 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 7 sierpnia 2018
Prawdziwie polska, domowa szarlotka z papierówek. Dla mnie to trochę smak dzieciństwa. Papierówki zawsze były na działce u dziadków, gdzie spędzaliśmy z bratem większość wakacji. Jako dzieciaki lataliśmy po ogrodzie i zbieraliśmy je do koszyczków, po to by później wyprosić u babci szarlotkę, placki albo ryż z jabłkami (mój ulubiony przepis tutaj). Ja do mojej szarlotki dodałam sporo tymianku, przez co nabrała bardzo fajnej, oryginalnej nutki. Nie bójcie się tego dodatku. Naprawdę pasuje fantastycznie i szarlotka wzbudziła spory entuzjazm, nawet wśród miłośników tradycyjnych smaków. Szarlotka, jak to szarlotka – najpyszniejsza od razu, nawet jeszcze lekko ciepła. Im świeższa, tym lepsza, choć specjalnie schowałam kawałek by sprawdzić i po kilku dniach wciąż była jeszcze naprawdę dobra. Jeśli ciasto będzie zjedzone w ciągu doby – trzymać poza lodówką, szczelnie zamknięte. Jeśli ma leżeć dłużej, przechowywać w lodówce.
Kruche ciasto na szarlotkę
- 350 g mąki pszennej
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g cukru
- 250 g masła min 82% tłuszczu
- 1 duże jajko + żółtko
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać. Mocno schłodzone masło posiekać, dodać do mąki i zagnieść rękoma do powstania kruszonki. W środku zrobić dołek, wbić jajko i żółtko i jak najszybciej wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie.
Domowa szarlotka z papierówek z tymiankiem
- ok 1,8 kg jabłek (waga przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych)
- łyżka posiekanego tymianku (bez grubych łodyżek)
- 2 łyżki cukru drobnego (opcjonalnie, jeśli jabłka są mało słodkie)
- ok 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do obsypania
Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na niewielkie półplasterki. Dodać tymianek i dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby lekko dosłodzić (zależy od kwaśności jabłek).
Po godzinie chłodzenia, jedną część ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną. Na spód wyłożyć nadzienie jabłkowe. Wyrównać powierzchnię. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto kruche.
Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach aż wierzch będzie ładnie zarumieniony. Upieczone ciasto lekko ostudzić i obsypać cukrem pudrem. Udekorować kilkoma gałązkami tymianku.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
14 Responses
Pycha, pycha, pycha! Ciasto rozeszło się zanim porządnie ostygło. 🙂 🙂 🙂 Zrobilam dokladnie zgodnie z przepisem.
mniam 😀 uwielbiam szarlotkę! 😀
Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem. Warto wiedzieć i na pewno go wypróbuję.
Z tymiankiem nigdy nie jadłam, może smakować ciekawie 🙂
Uwielbiam szarlotkę 🙂 szczególnie jak jest taka świeża po wyjściu z pieca, można wtedy całą blaszkę na raz wciągnąć 😀
Ech. Dokładnie tak jest. To jej i błogosławieństwo i przekleństwo 😀
Muszę podsunąć przepis mojej mamie 😛
Szarlotka z tymiankiem może całkiem dobrze smakować:)
Szkoda, że nie miałam tego przepisu wcześniej
Nic straconego. Papierówki jeszcze są 🙂
Szarlotka to ulubione ciasto mojego syna. Właśnie przymierzam się do zrobienia. Ale mi smaka narobiłaś…
Cieszę się. Lubię robić smaka 🙂
O tak, papierówki to takie wspomnienie z dzieciństwa, słodkie i przejmujące… A szarlotka może pyszna choć nigdy nie rozbiłam sama 🙂 ale uwielbiam konsumować 😉
Beata, ciasto naprawdę proste. A własna smakuje o niebo lepiej 🙂 Polecam, może się skusisz.