Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Domowa szarlotka z papierówek z tymiankiem

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prawdziwie polska, domowa szarlotka z papierówek. Dla mnie to trochę smak dzieciństwa. Papierówki zawsze były na działce u dziadków, gdzie spędzaliśmy z bratem większość wakacji. Jako dzieciaki lataliśmy po ogrodzie i zbieraliśmy je do koszyczków, po to by później wyprosić u babci szarlotkę, placki albo ryż z jabłkami (mój ulubiony przepis tutaj). Ja do mojej szarlotki dodałam sporo tymianku, przez co nabrała bardzo fajnej, oryginalnej nutki. Nie bójcie się tego dodatku. Naprawdę pasuje fantastycznie i szarlotka wzbudziła spory entuzjazm, nawet wśród miłośników tradycyjnych smaków. Szarlotka, jak to szarlotka – najpyszniejsza od razu, nawet jeszcze lekko ciepła. Im świeższa, tym lepsza, choć specjalnie schowałam kawałek by sprawdzić i po kilku dniach wciąż była jeszcze naprawdę dobra. Jeśli ciasto będzie zjedzone w ciągu doby – trzymać poza lodówką, szczelnie zamknięte. Jeśli ma leżeć dłużej, przechowywać w lodówce.

Kruche ciasto na szarlotkę

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g cukru
  • 250 g masła min 82% tłuszczu
  • 1 duże jajko + żółtko

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać. Mocno schłodzone masło posiekać, dodać do mąki i zagnieść rękoma do powstania kruszonki. W środku zrobić dołek, wbić jajko i żółtko i jak najszybciej wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie.

Domowa szarlotka z papierówek z tymiankiem

  • ok 1,8 kg jabłek (waga przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych)
  • łyżka posiekanego tymianku (bez grubych łodyżek)
  • 2 łyżki cukru drobnego (opcjonalnie, jeśli jabłka są mało słodkie)
  • ok 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do obsypania

Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na niewielkie półplasterki. Dodać tymianek i dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby lekko dosłodzić (zależy od kwaśności jabłek).

Po godzinie chłodzenia, jedną część ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną. Na spód wyłożyć nadzienie jabłkowe. Wyrównać powierzchnię. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto kruche.

Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach aż wierzch będzie ładnie zarumieniony. Upieczone ciasto lekko ostudzić i obsypać cukrem pudrem. Udekorować kilkoma gałązkami tymianku.

Domowa szarlotka z papierówek i z tymiankiemrewelacyjna szarlotka z papierówek i z tymiankiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

14 Responses

  1. Pycha, pycha, pycha! Ciasto rozeszło się zanim porządnie ostygło. 🙂 🙂 🙂 Zrobilam dokladnie zgodnie z przepisem.

  2. O tak, papierówki to takie wspomnienie z dzieciństwa, słodkie i przejmujące… A szarlotka może pyszna choć nigdy nie rozbiłam sama 🙂 ale uwielbiam konsumować 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g