Domowa szarlotka z papierówek z tymiankiem

przepis

Prawdziwie polska, domowa szarlotka z papierówek. Dla mnie to trochę smak dzieciństwa. Papierówki zawsze były na działce u dziadków, gdzie spędzaliśmy z bratem większość wakacji. Jako dzieciaki lataliśmy po ogrodzie i zbieraliśmy je do koszyczków, po to by później wyprosić u babci szarlotkę, placki albo ryż z jabłkami (mój ulubiony przepis tutaj). Ja do mojej szarlotki dodałam sporo tymianku, przez co nabrała bardzo fajnej, oryginalnej nutki. Nie bójcie się tego dodatku. Naprawdę pasuje fantastycznie i szarlotka wzbudziła spory entuzjazm, nawet wśród miłośników tradycyjnych smaków. Szarlotka, jak to szarlotka – najpyszniejsza od razu, nawet jeszcze lekko ciepła. Im świeższa, tym lepsza, choć specjalnie schowałam kawałek by sprawdzić i po kilku dniach wciąż była jeszcze naprawdę dobra. Jeśli ciasto będzie zjedzone w ciągu doby – trzymać poza lodówką, szczelnie zamknięte. Jeśli ma leżeć dłużej, przechowywać w lodówce.

Kruche ciasto na szarlotkę

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g cukru
  • 250 g masła min 82% tłuszczu
  • 1 duże jajko + żółtko

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać. Mocno schłodzone masło posiekać, dodać do mąki i zagnieść rękoma do powstania kruszonki. W środku zrobić dołek, wbić jajko i żółtko i jak najszybciej wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie.

Domowa szarlotka z papierówek z tymiankiem

  • ok 1,8 kg jabłek (waga przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych)
  • łyżka posiekanego tymianku (bez grubych łodyżek)
  • 2 łyżki cukru drobnego (opcjonalnie, jeśli jabłka są mało słodkie)
  • ok 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do obsypania

Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na niewielkie półplasterki. Dodać tymianek i dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby lekko dosłodzić (zależy od kwaśności jabłek).

Po godzinie chłodzenia, jedną część ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną. Na spód wyłożyć nadzienie jabłkowe. Wyrównać powierzchnię. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto kruche.

Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach aż wierzch będzie ładnie zarumieniony. Upieczone ciasto lekko ostudzić i obsypać cukrem pudrem. Udekorować kilkoma gałązkami tymianku.

Domowa szarlotka z papierówek i z tymiankiemrewelacyjna szarlotka z papierówek i z tymiankiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Domowa szarlotka z papierówek z tymiankiem
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

14 komentarzy

  • BUNIA 10 sierpnia 2018 o 15:48 Odpowiedz

    Pycha, pycha, pycha! Ciasto rozeszło się zanim porządnie ostygło. 🙂 🙂 🙂 Zrobilam dokladnie zgodnie z przepisem.

  • czynniki pierwsze 9 sierpnia 2018 o 16:00 Odpowiedz

    mniam 😀 uwielbiam szarlotkę! 😀

  • ocieplanie 9 sierpnia 2018 o 13:21 Odpowiedz

    Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem. Warto wiedzieć i na pewno go wypróbuję.

  • Literatka kawy. 9 sierpnia 2018 o 12:07 Odpowiedz

    Z tymiankiem nigdy nie jadłam, może smakować ciekawie 🙂

  • Spirulina 8 sierpnia 2018 o 18:39 Odpowiedz

    Uwielbiam szarlotkę 🙂 szczególnie jak jest taka świeża po wyjściu z pieca, można wtedy całą blaszkę na raz wciągnąć 😀

    • Wysmakowane 8 sierpnia 2018 o 20:11 Odpowiedz

      Ech. Dokładnie tak jest. To jej i błogosławieństwo i przekleństwo 😀

  • Justi 8 sierpnia 2018 o 15:30 Odpowiedz

    Muszę podsunąć przepis mojej mamie 😛

  • MangoMania 8 sierpnia 2018 o 14:39 Odpowiedz

    Szarlotka z tymiankiem może całkiem dobrze smakować:)

  • Angelika 8 sierpnia 2018 o 10:42 Odpowiedz

    Szkoda, że nie miałam tego przepisu wcześniej

    • Wysmakowane 8 sierpnia 2018 o 14:18 Odpowiedz

      Nic straconego. Papierówki jeszcze są 🙂

  • Gosia 8 sierpnia 2018 o 08:10 Odpowiedz

    Szarlotka to ulubione ciasto mojego syna. Właśnie przymierzam się do zrobienia. Ale mi smaka narobiłaś…

    • Wysmakowane 8 sierpnia 2018 o 14:19 Odpowiedz

      Cieszę się. Lubię robić smaka 🙂

  • Beata Herbata 8 sierpnia 2018 o 08:08 Odpowiedz

    O tak, papierówki to takie wspomnienie z dzieciństwa, słodkie i przejmujące… A szarlotka może pyszna choć nigdy nie rozbiłam sama 🙂 ale uwielbiam konsumować 😉

    • Wysmakowane 8 sierpnia 2018 o 14:19 Odpowiedz

      Beata, ciasto naprawdę proste. A własna smakuje o niebo lepiej 🙂 Polecam, może się skusisz.

MENU