fbpx

Domowe drożdżówki z powidłami i kruszonką

przepis

Nie ma to jak mięciutkie, domowe drożdżówki z powidłami i kruszonką. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, idealnie świeże. Z ciastem bardzo dobrze, bezproblemowo się pracuje. Z przepisu wyszło mi 10 sztuk nie za dużych drożdżówek Postarajcie się wpakować do środka jak najwięcej powideł. Wypełnione nimi po brzegi, drożdżówki skradną wasze serce.

Przepis pochodzi z bloga Smaki na Talerzu, z tymże ciasto drożdżowe wyrobiłam w mój ulubiony sposób, który znacie już z wykonania strucli drożdżowej.

Domowe drożdżówki z powidłami i kruszonką

  • 50 g masła
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 18 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Kruszonka i nadzienie

  • 10 łyżeczek powideł
  • 10 g masła
  • 12 g cukru
  • 20 g mąki pszennej

Piekarnik nagrzać na 40 stopni C. Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Mleko przelać do kubeczka i podgrzać do 40 stopni C. Wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Przykryć i wstawić do ciepłego piekarnika.

Do osobnej, dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier i sól i dokładnie wymieszać. Następnie wbić jedno jajko i jedno żółtko, wlać przestudzone masło i mleko z drożdżami. Chwilę wymieszać i zagnieść. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Na początku będzie trochę lepić się do rąk, ale wraz z wyrabianiem, przestanie. Po kilku minutach ugniatania powinno być idealnie wyrobione i miękkie. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i wstawić do ciepłego piekarnika na około godzinę, do podwojenia objętości.

W miseczce umieścić wszystkie składniki kruszonki i rozetrzeć między palcami, do uzyskania kruszonki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą część uformować w małą kulkę, spłaszczyć w dłoniach. Na środek wyłożyć łyżeczkę powideł i zlepić dokładnie, formując okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki piec ok. 22 minuty, aż będą całe rumiane.

 

Bułeczki drożdżowe z powidłami

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Domowe drożdżówki z powidłami i kruszonką
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU