- Potrzebny czas: 2 godziny
- Porcja: ok 10 sztuk
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 13 stycznia 2021
Nie ma to jak mięciutkie, domowe drożdżówki z powidłami i kruszonką. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, idealnie świeże. Z ciastem bardzo dobrze, bezproblemowo się pracuje. Z przepisu wyszło mi 10 sztuk nie za dużych drożdżówek Postarajcie się wpakować do środka jak najwięcej powideł. Wypełnione nimi po brzegi, drożdżówki skradną wasze serce.
Przepis pochodzi z bloga Smaki na Talerzu, z tymże ciasto drożdżowe wyrobiłam w mój ulubiony sposób, który znacie już z wykonania strucli drożdżowej.
Domowe drożdżówki z powidłami i kruszonką
- 50 g masła
- 125 ml ciepłego mleka
- 18 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
Kruszonka i nadzienie
- 10 łyżeczek powideł
- 10 g masła
- 12 g cukru
- 20 g mąki pszennej
Piekarnik nagrzać na 40 stopni C. Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Mleko przelać do kubeczka i podgrzać do 40 stopni C. Wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Przykryć i wstawić do ciepłego piekarnika.
Do osobnej, dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier i sól i dokładnie wymieszać. Następnie wbić jedno jajko i jedno żółtko, wlać przestudzone masło i mleko z drożdżami. Chwilę wymieszać i zagnieść. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Na początku będzie trochę lepić się do rąk, ale wraz z wyrabianiem, przestanie. Po kilku minutach ugniatania powinno być idealnie wyrobione i miękkie. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i wstawić do ciepłego piekarnika na około godzinę, do podwojenia objętości.
W miseczce umieścić wszystkie składniki kruszonki i rozetrzeć między palcami, do uzyskania kruszonki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą część uformować w małą kulkę, spłaszczyć w dłoniach. Na środek wyłożyć łyżeczkę powideł i zlepić dokładnie, formując okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki piec ok. 22 minuty, aż będą całe rumiane.