Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Domowe drożdżówki z powidłami i kruszonką

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Nie ma to jak mięciutkie, domowe drożdżówki z powidłami i kruszonką. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, idealnie świeże. Z ciastem bardzo dobrze, bezproblemowo się pracuje. Z przepisu wyszło mi 10 sztuk nie za dużych drożdżówek Postarajcie się wpakować do środka jak najwięcej powideł. Wypełnione nimi po brzegi, drożdżówki skradną wasze serce.

Przepis pochodzi z bloga Smaki na Talerzu, z tymże ciasto drożdżowe wyrobiłam w mój ulubiony sposób, który znacie już z wykonania strucli drożdżowej.

Domowe drożdżówki z powidłami i kruszonką

  • 50 g masła
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 18 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Kruszonka i nadzienie

  • 10 łyżeczek powideł
  • 10 g masła
  • 12 g cukru
  • 20 g mąki pszennej

Piekarnik nagrzać na 40 stopni C. Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Mleko przelać do kubeczka i podgrzać do 40 stopni C. Wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Przykryć i wstawić do ciepłego piekarnika.

Do osobnej, dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier i sól i dokładnie wymieszać. Następnie wbić jedno jajko i jedno żółtko, wlać przestudzone masło i mleko z drożdżami. Chwilę wymieszać i zagnieść. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Na początku będzie trochę lepić się do rąk, ale wraz z wyrabianiem, przestanie. Po kilku minutach ugniatania powinno być idealnie wyrobione i miękkie. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i wstawić do ciepłego piekarnika na około godzinę, do podwojenia objętości.

W miseczce umieścić wszystkie składniki kruszonki i rozetrzeć między palcami, do uzyskania kruszonki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą część uformować w małą kulkę, spłaszczyć w dłoniach. Na środek wyłożyć łyżeczkę powideł i zlepić dokładnie, formując okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki piec ok. 22 minuty, aż będą całe rumiane.

 

Bułeczki drożdżowe z powidłami

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami