TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Domowy kajmak – o niebo lepszy niż kupny!

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przyznam się Wam szczerze, że do tej pory kajmak jakoś zawsze robiłam po najlżejszej (choć z pewnością nie najszybszej :P) linii oporu i uzyskiwałam go po prostu przez długie gotowanie zamkniętej puszki słodkiego mleka skondensowanego. Ostatnio jednak pokusiłam się i zrobiłam domowy kajmak na bazie słodkiej śmietany kremówki, jasnego brązowego cukru i laski wanilii. Pyszny! Naprawdę pyszny! Siłą woli powstrzymywałam się od oblizywania łyżeczki 😉 Gorący kajmak jest dość rzadki. To normalne, więc nie przejmujcie się tym! Podczas studzenia stopniowo gęstnieje, a po nocy w lodówce robi się z niego gęsta „krówka”.

Zapiszcie sobie koniecznie ten patent do przetestowania. Zwłaszcza, że jego zrobienie zajmuje trzy razy mniej czasu niż ugotowanie puszki z mlekiem skondensowanym, a roboty przy tym niewiele więcej! A jak już będziecie mieli gotowy swój własny, domowy kajmak to zajrzyjcie pod tag  kajmak po inspiracje na przepisy z jego wykorzystaniem

 

Domowy kajmak

  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 130 g jasnego brązowego cukru
  • laska wanilii

Laskę wanilii przeciąż wzdłuż na pół. Ostrą końcówką noża wydrążyć z środka ziarenka wanilii i przełożyć je do niewielkiego garnka. Dodać śmietanę i cukier. Nastawić grzanie na średnią moc i często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wówczas zmniejszyć moc na minimum i gotować jeszcze jakieś pół godziny (raz na jakiś czas zamieszać). Zdjąć z ognia i odstawić na ok pół godziny do ostudzenia (mocno zgęstnieje). Można wykorzystać od razu lub zamknąć w słoiczku i przechowywać do tygodnia w lodówce. Można go też zamrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Domowy kajmak jak zrobić

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g