- Potrzebny czas: 35 minut + chłodzenie
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 27 marca 2020
Przyznam się Wam szczerze, że do tej pory kajmak jakoś zawsze robiłam po najlżejszej (choć z pewnością nie najszybszej :P) linii oporu i uzyskiwałam go po prostu przez długie gotowanie zamkniętej puszki słodkiego mleka skondensowanego. Ostatnio jednak pokusiłam się i zrobiłam domowy kajmak na bazie słodkiej śmietany kremówki, jasnego brązowego cukru i laski wanilii. Pyszny! Naprawdę pyszny! Siłą woli powstrzymywałam się od oblizywania łyżeczki 😉 Gorący kajmak jest dość rzadki. To normalne, więc nie przejmujcie się tym! Podczas studzenia stopniowo gęstnieje, a po nocy w lodówce robi się z niego gęsta „krówka”.
Zapiszcie sobie koniecznie ten patent do przetestowania. Zwłaszcza, że jego zrobienie zajmuje trzy razy mniej czasu niż ugotowanie puszki z mlekiem skondensowanym, a roboty przy tym niewiele więcej! A jak już będziecie mieli gotowy swój własny, domowy kajmak to zajrzyjcie pod tag kajmak po inspiracje na przepisy z jego wykorzystaniem
Domowy kajmak
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 130 g jasnego brązowego cukru
- laska wanilii
Laskę wanilii przeciąż wzdłuż na pół. Ostrą końcówką noża wydrążyć z środka ziarenka wanilii i przełożyć je do niewielkiego garnka. Dodać śmietanę i cukier. Nastawić grzanie na średnią moc i często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wówczas zmniejszyć moc na minimum i gotować jeszcze jakieś pół godziny (raz na jakiś czas zamieszać). Zdjąć z ognia i odstawić na ok pół godziny do ostudzenia (mocno zgęstnieje). Można wykorzystać od razu lub zamknąć w słoiczku i przechowywać do tygodnia w lodówce. Można go też zamrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
4 Responses
Czy uda się też z kremówki 30 %?
Robiłam z 36%, ale myślę, że z 30% również się uda.
Musi być pyszny, domowy najlepszy :):)
Koniecznie muszę przygotować na Wielkanoc, będzie idealny do wypieków.