Autor Wysmakowane 29 marca 2018
Dorsz pieczony w maśle czyli prosty sposób na wyczarowanie z dorsza (lub innej białej ryby) sympatycznego, lekkiego dania. Nie bójcie się tu ilości masła. Jest do pieczenia, nie do zjedzenia 😉
Dzisiejsza propozycja jest nie tylko lekka i przyjemna, ale i minimalnie pracochłonna. Raz, dwa i pyszne danie gotowe. W prostocie siła! Pieczemy krótko, w wysokiej temperaturze i często podlewamy masłem. Wszystko to sprawi, że ryba wyjdzie miękka i delikatna. Jedyną potencjalną trudność może sprawić dobre wyczucie kiedy ryba jest już gotowa w środku. Nie należy piec jej dłużej by nie stała się sucha. Mi na szczęście wyszła idealna. Nawet mój największy (a raczej najmniejszy) krytyk kulinarny był oczarowany i zajadał na potęgę 😉
A po więcej pysznych przepisów na dorsza zapraszam tutaj
Dorsz pieczony w maśle
- ok 350 g ryby
- 20 g masła w temperaturze pokojowej
- mały pęczek natki
- spory ząbek czosnku
- sól i biały pieprz do smaku
- łyżka oliwy
- ćwiartka cytryny
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Czosnek pokroić na ćwiartki. Natkę bardzo drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Rybę umyć pod chłodną, bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć posiekane masło oraz czosnek. Ułożyć rybę i skropić ją cytryną. Wstawić do piekarnika i piec około 12 minut w międzyczasie kilka razy polewając rybę roztopionym tłuszczem. 3 minuty przed końcem na wierzch wyłożyć natkę.
Oprócz pysznego jedzenia, równie ważny jest też odpowiedni nastrój w jadalni :). Pamiętaj aby zadbać o dobre oświetlenie przy jedzeniu rybki. Sprawdź: jak dobrać dobre oświetlenie nad stół do jadalni.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami.
18 odpowiedzi
Ile takie danie może mieć kalorii?
Nie jestem w stanie podać dokładnej wartości kalorycznej. Generalnie dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. W 100 g upieczonego dorsza jest jedynie 80 kcal. więc obstawiam, że taki pieczony w maśle może mieć pewnie z 100-110 kcal/ 100 g. Plus dodatki,
No tekst z tym masłem wyraźnie daje znać o wierze autora…
Czyli najlepsza margaryna. Czyli dno i porażka…
Pewnie cukier krzepi a mięso powoduje otyłość i raka.
Oby jak najmniej takich korporacyjnych porad…
Witam serdecznie 😛 We wpisie nie ma słowa o margarynie ani o cukrze. Masła jest dużo i dzięki tej ilości ryba wychodzi totalnie obłędna w smaku. Miło mi będzie przeczytać Pana recenzję dania PO jego przetestowaniu.
Aaaa nie ma kluczowego info 😉 200 stopni z termoobiegiem czy bez?
Przepraszam za późną odpowiedź. Piekłam bez termoobiegu.
Nie miałam natki i zrobiłam z tymiankiem. Pysznie wyszło. Wreszcie dorsz wyszedł jak należy a nie suchy.
Ja jadam smażonego na masełku,pieczonego na maśle robiłem łososia i wyszedł znakomity myślę że podobnie będzie z łososiem . A czy mogę użyć fileta że skórą czy raczej zdjąć ? A i jeszcze czy naczynie zakryć?
Do tego przepisu akurat bym zdjęła skórę, bo pieczemy jak najkrócej. Ponadto jest już dużo tłuszczu w brytfannie z masła i dodatkowy ze skory nie jest już potrzebny.
Dziękuję bardzo w niedzielę próba
Prosto i apetycznie!
Nie jadam mięsa, po rybę sięgam coraz rzadziej. Jednakże swego czasu dorsz był moim ulubieńćem
Pychota bardzo lubię dorsza !
Super! Cieszę się, że się wstrzeliłam 🙂
Dorsz często mi wychodzi suchy, może to masło i krótkie pieczenie w wysokiej temperaturze zaradzi temu.
Spróbuj. Zdecydowanie powinno pomóc. Nic tak nie szkodzi dorszowi jak przeciągnięcie go w piekarniku. I zdecydowanie podlewaj w czasie pieczenia masłem.
Cos dla moich dziewczyn… ja niestety jestem nie rybny ;p
to tak jak mój mąż 😉 Ryba od wielkiego dzwonu 😉