fbpx

Dorsz pieczony w maśle

przepis

Dorsz pieczony w maśle czyli prosty sposób na wyczarowanie z dorsza (lub innej białej ryby) sympatycznego, lekkiego dania. Nie bójcie się tu ilości masła. Jest do pieczenia, nie do  zjedzenia 😉 Ja zdecydowanie biorę się za siebie! Kilka dni temu natrafiłam na kalkulator BMI i z ciekawości zrobiłam sobie test. Okazało się, że wskaźnik poszybował do góry. Upsik ups! 😉 Tak, więc… Zwiększam w codziennym jadłospisie ilość warzyw oraz białych ryb!

Dzisiejsza propozycja jest nie tylko lekka i przyjemna, ale i minimalnie pracochłonna. Raz, dwa i pyszne danie gotowe. W prostocie siła! Pieczemy krótko, w wysokiej temperaturze i często podlewamy masłem. Wszystko to sprawi, że ryba wyjdzie miękka i delikatna. Jedyną potencjalną trudność może sprawić dobre wyczucie kiedy ryba jest już gotowa w środku. Nie należy piec jej dłużej by nie stała się sucha. Mi na szczęście wyszła idealna. Nawet mój największy (a raczej najmniejszy) krytyk kulinarny był oczarowany i zajadał na potęgę 😉

A po więcej pysznych przepisów na dorsza zapraszam tutaj

Dorsz pieczony w maśle

  • ok 350 g ryby
  • 20 g masła w temperaturze pokojowej
  • mały pęczek natki
  • spory ząbek czosnku
  • sól i biały pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
  • ćwiartka cytryny

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Czosnek pokroić na ćwiartki. Natkę bardzo drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Rybę umyć pod chłodną, bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć posiekane masło oraz czosnek. Ułożyć rybę i skropić ją cytryną. Wstawić do piekarnika i piec około 12 minut w międzyczasie kilka razy polewając rybę roztopionym tłuszczem. 3 minuty przed końcem na wierzch wyłożyć natkę.

Dorsz pieczony w maśle

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Dorsz pieczony w maśle
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

11 komentarzy

  • Tomasz 5 października 2019 o 08:38 Odpowiedz

    Ja jadam smażonego na masełku,pieczonego na maśle robiłem łososia i wyszedł znakomity myślę że podobnie będzie z łososiem . A czy mogę użyć fileta że skórą czy raczej zdjąć ? A i jeszcze czy naczynie zakryć?

    • Wysmakowane 5 października 2019 o 09:30 Odpowiedz

      Do tego przepisu akurat bym zdjęła skórę, bo pieczemy jak najkrócej. Ponadto jest już dużo tłuszczu w brytfannie z masła i dodatkowy ze skory nie jest już potrzebny.

      • Tomasz 5 października 2019 o 11:01 Odpowiedz

        Dziękuję bardzo w niedzielę próba

  • Pati 3 kwietnia 2018 o 14:16 Odpowiedz

    Prosto i apetycznie!

  • Sandra 29 marca 2018 o 20:01 Odpowiedz

    Nie jadam mięsa, po rybę sięgam coraz rzadziej. Jednakże swego czasu dorsz był moim ulubieńćem

  • Warsztat Podróży 29 marca 2018 o 17:20 Odpowiedz

    Pychota bardzo lubię dorsza !

    • Wysmakowane 29 marca 2018 o 20:35 Odpowiedz

      Super! Cieszę się, że się wstrzeliłam 🙂

  • Ola 29 marca 2018 o 14:29 Odpowiedz

    Dorsz często mi wychodzi suchy, może to masło i krótkie pieczenie w wysokiej temperaturze zaradzi temu.

    • Wysmakowane 29 marca 2018 o 20:35 Odpowiedz

      Spróbuj. Zdecydowanie powinno pomóc. Nic tak nie szkodzi dorszowi jak przeciągnięcie go w piekarniku. I zdecydowanie podlewaj w czasie pieczenia masłem.

  • MArcin 29 marca 2018 o 13:44 Odpowiedz

    Cos dla moich dziewczyn… ja niestety jestem nie rybny ;p

    • Wysmakowane 29 marca 2018 o 14:28 Odpowiedz

      to tak jak mój mąż 😉 Ryba od wielkiego dzwonu 😉

MENU