Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Dorsz z kaparami i szynką parmeńską

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Dorsz z kaparami i szynką parmeńską czyli pyszny sposób na przyrządzenie ryby w 15 minut. Ryby i kapary to niezwykle zgrany duet, więc jeśli jeszcze go nie testowaliście to zdecydowanie zachęcam. Otulenie rybek szynką parmeńską sprawia, że ze zwykłego dania, otrzymujemy prawdziwie wykwintną i ładną potrawę, którą równie dobrze możecie podać na co dzień jak i na specjalną okazję. Zamiast dorsza z równym powodzeniem można użyć dowolnej innej białej ryby.

Więcej dań rybnych w kategorii RYBY I OWOCE MORZA, szczególnie polecam rewelacyjne Pstrągi w skorupie solnej.

Dorsz z kaparami i szynką parmeńską

  • 50 g masła klarowanego + do smażenia
  • sól
  • 2 łyżki kaparów
  • listki z kilku gałązek bazylii
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 filety dorsza po 150 g każdy
  • biały pieprz
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej

Masło roztopić na dużej patelni. Przelać do pojemniczka do miksowania (patelni nie myć). Dodać ćwierć łyżeczki soli, dokładnie odsączone kapary, bazylię i z grubsza posiekany czosnek. Zmiksować dokładnie.
Rybę umyć pod bieżąca woda. Osuszyć, usunąć skórę i ości. Na 1 połowie każdego filetu rozsmarować farsz, przykryć druga połowa. Oprószyć solą i białym pieprzem. Obwiązać dookoła szynką parmeńską (2 plasterki na filet).
Na patelni roztopić łyżkę masła. Smażyć rybę z wszystkich stron do ładnego zarumienienia się szynki. Ryba musi dojść w środku ale nie należy przesadzić z długością smażenia by jej nie wysuszyć.
Podawać od razu z ulubionymi dodatkami, np. opiekane ziemniaki i sałatka z świeżych warzyw.

Dorsz z kaparami i szynką parmeńską

Po przetestowaniu dania, będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz swoją opinię w komentarzu.

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Aż się głodna zrobiłam! ;p Jak dla mnie prezentuje się wyśmienicie – całkowicie trafiłas w moje smaki! <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami