
Autor Wysmakowane 15 sierpnia 2017
Dorsz z kaparami i szynką parmeńską czyli pyszny sposób na przyrządzenie ryby w 15 minut. Ryby i kapary to niezwykle zgrany duet, więc jeśli jeszcze go nie testowaliście to zdecydowanie zachęcam. Otulenie rybek szynką parmeńską sprawia, że ze zwykłego dania, otrzymujemy prawdziwie wykwintną i ładną potrawę, którą równie dobrze możecie podać na co dzień jak i na specjalną okazję. Zamiast dorsza z równym powodzeniem można użyć dowolnej innej białej ryby.
Więcej dań rybnych w kategorii RYBY I OWOCE MORZA, szczególnie polecam rewelacyjne Pstrągi w skorupie solnej.
Dorsz z kaparami i szynką parmeńską
- 50 g masła klarowanego + do smażenia
- sól
- 2 łyżki kaparów
- listki z kilku gałązek bazylii
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 filety dorsza po 150 g każdy
- biały pieprz
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
Masło roztopić na dużej patelni. Przelać do pojemniczka do miksowania (patelni nie myć). Dodać ćwierć łyżeczki soli, dokładnie odsączone kapary, bazylię i z grubsza posiekany czosnek. Zmiksować dokładnie.
Rybę umyć pod bieżąca woda. Osuszyć, usunąć skórę i ości. Na 1 połowie każdego filetu rozsmarować farsz, przykryć druga połowa. Oprószyć solą i białym pieprzem. Obwiązać dookoła szynką parmeńską (2 plasterki na filet).
Na patelni roztopić łyżkę masła. Smażyć rybę z wszystkich stron do ładnego zarumienienia się szynki. Ryba musi dojść w środku ale nie należy przesadzić z długością smażenia by jej nie wysuszyć.
Podawać od razu z ulubionymi dodatkami, np. opiekane ziemniaki i sałatka z świeżych warzyw.
Po przetestowaniu dania, będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz swoją opinię w komentarzu.
5 Responses
Wygląda bardzo smacznie! 😉 Aż chce się zjeść od samego patrzenia!;-)
Ale to wszystko pięknie wygląda! Tylko te kapary… 🙂
Aż się głodna zrobiłam! ;p Jak dla mnie prezentuje się wyśmienicie – całkowicie trafiłas w moje smaki! <3
Nie jestem do końca przekonana do kaparów, jakoś średnio mi podchodzą.
w takim razie to przepis średnio dla Ciebie 😉 A co powiesz na smaki azjatyckie? Jak tu