Drożdżowe racuchy bananowe

przepis

Drożdżowe racuchy bananowe kojarzą mi się nieodłącznie z dzieciństwem, z ciepłą, pachnącą atmosferą babcinej kuchni. Racuchy piekła babcia – tylko na specjalne okazje i zawsze była o nie zaciekła walka. Teraz ja piekę je dla mojej córeczki (no dobra, dla siebie też), która na ich widok dosłownie piszczy z radości. Ciasto nie wymaga dodatku alkoholu (jak często robi się przy podobnych wypiekach). Nie nasiąknie tłuszczem podczas smażenia, jeśli będzie dobrze wyrobione i będzie nałożone dopiero na bardzo gorącą patelnię. Racuchy podaję same lub delikatnie oblane syropem klonowym. Nic więcej im nie potrzeba.
Tu wersja placków z bananami bez drożdży, na jogurcie, z dodatkiem masła orzechowego.

Drożdżowe racuchy bananowe

  • 20 g drożdży świeżych w temperaturze pokojowej
  • 250 ml mleka
  • 350 g mąki pszennej (można zastąpić orkiszową)
  • duża szczypta soli
  • pełna łyżka cukru
  • dwa dojrzałe banany
  • małe jajko S
  • masło klarowane do smażenia
  • syrop klonowy lub miód do podania – opcjonalnie

Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem, aż drożdże zrobią się płynne. Dodać lekko podgrzane 120 ml mleka (między 35 a 40 stopni C) i 5 łyżek mąki (ok 50 g – tyle by uzyskać konsystencję jogurtu). Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (najlepiej w okolice rozgrzanego kaloryfera) aż na powierzchni powstanie gruba warstwa piany.

Do osobnej dużej miski przesiać resztę mąki (ok 300 g) przez drobne sitko. Dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże oraz resztę ciepłego mleka. Dodać jajko i dokładnie wymieszać łyżką. Na sam koniec dodać 1,5 zgniecionego banana (resztę podać osobno). Miskę przykryć ściereczką i odstawić z powrotem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła, moczyć łyżkę w gorącej wodzie, nabierać porcje ciasta (nie będzie kleiło się do łyżki) i wykładać na patelnię. Formować zgrabne placuszki. Smażyć po ok 2 minuty na stronę do zarumienienia. Podawać z resztą banana  polane syropem klonowym.

Drożdżowe racuchy bananoweDrożdżowe racuchy bananowe

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Drożdżowe racuchy bananowe
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 26 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

8 komentarzy

  • Michał Bień 10 stycznia 2020 o 14:36 Odpowiedz

    Moje ulubione. Polecam każdemu!

    • Wysmakowane 10 stycznia 2020 o 14:43 Odpowiedz

      To bardzo mi miło 🙂

  • Niko Triandafilidis 26 sierpnia 2018 o 14:48 Odpowiedz

    To ile tego mleka? Najpierw jest 250 dalej 120.
    Rozwodnione będą jak kefir z biedronki 🙁

    • Wysmakowane 26 sierpnia 2018 o 23:32 Odpowiedz

      🤣🤣 nie piłam kefiru z biedronki wiec ciężko mi się odnieść, ale gwarantuje ze placki nie wychodzą rozwodnione. Najpierw 120 ml mleka do rozczynu, potem resztę. Koniecznie ciepłe, ale nie gorące.

  • Marek 5 lutego 2018 o 10:06 Odpowiedz

    A cukier czym proponujesz zastąpić? Aby nie było uszczerbku na walorach smakowych.

    • Wysmakowane 5 lutego 2018 o 10:34 Odpowiedz

      Jak masz bardzo słodkie banany to możesz cukier pominąć. Zwłaszcza jeśli podasz do racuchów słodki dodatek np miód czy konfiturę

  • ania 5 lutego 2018 o 09:53 Odpowiedz

    pychota 🙂

  • Julita 6 stycznia 2018 o 10:41 Odpowiedz

    Muszę kiedyś spróbować zrobić wersję bananową na drożdżach, bo zwykłe placki z bananami już robiłam i bardzo mi smakowały 🙂

MENU