- Potrzebny czas: 2 doby
- Porcja: 5 średnich słoików
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 18 września 2017
Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem oraz dodatkiem goździków. Z dużymi kawałkami owoców. Prosto i domowo. Bardzo lubię. Do wyjadania samego łyżeczką, dodania do jogurtu z Muesli, posmarowania pieczywa czy nafaszerowania naleśników. Oraz do wszystkiego innego na co tylko macie ochotę. Z przetworów na zimę polecam też bardzo Czekośliwkę. Idealna na pochmurne, szare dni.
Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- 2,5 kg brzoskwiń
- 2 pełne łyżki cukru
- wanilia z 1 laski
- cukier waniliowy
- sok wyciśnięty z pół cytryny
- laska cynamonu + 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 10 całych goździków
Zacząć od obrania brzoskwini ze skórek. Najlepszy sposób jaki znam to lekko ponacinać skórki, zanurzać brzoskwinie na pół minuty w wrzątku, a następnie na kilka sekund w lodowatej wodzie. Skórka odchodzi właściwie sama.
Obrane brzoskwinie pozbawić pestek i posiekać na kawałki o boku ok 1 cm. Przełożyć do dużego garnka i dodać resztę składników. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć grzanie tak by dżem lekko bulgotał i gotować 1,5 godziny. Zdjąć z palnika i całkowicie ostudzić. Odstawić na noc w chłodne miejsce (niekoniecznie lodówka). Kolejnego dnia znów gotować kolejne 1,5 godziny. Pod koniec gotowania rozgrzać słoiki wraz z nakrętkami (obok! Słoiki niezakręcone). Można wstawić je do zimnego piekarnika, nagrzać do 100 stopni C i grzać 15 minut lub w szybszej wersji przelać wrzątkiem. Z brzoskwiń wyjąć laskę cynamonu i goździki (jeśli dadzą się odnaleźć).
Do gorących słoików nakładać dżem i mocno zakręcać. Odstawiać wieczkiem do dołu. By zwiększyć pewność, że dżemy się nie popsują można je dodatkowo zapasteryzować w piekarniku i dopiero wówczas odstawić do góry nogami do całkowitego ostudzenia.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
2 Responses
Ciekawe czy bez cukru uda się zrobić, bo od kilku miesięcy nie używam cukru. Wygląda smakowicie 🙂
zdecydowanie tak. Dodałam niewiele, ale spokojnie można by jeszcze mniej, albo w ogóle z niego zrezygnować. Tylko wybierz słodkie brzoskwinie.