Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
Czas
2 doby
TrudnośćŁatwy
Czas2 doby
Wydrukuj

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem oraz dodatkiem goździków. Z dużymi kawałkami owoców. Prosto i domowo. Bardzo lubię. Do wyjadania samego łyżeczką, dodania do jogurtu z Muesli, posmarowania pieczywa czy nafaszerowania naleśników.  Oraz do wszystkiego innego na co  tylko macie ochotę. Z przetworów na zimę polecam też bardzo Czekośliwkę. Idealna na pochmurne, szare dni.

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem

  • 2,5 kg brzoskwiń
  • 2 pełne łyżki cukru
  • wanilia z 1 laski
  • cukier waniliowy
  • sok wyciśnięty z pół cytryny
  • laska cynamonu + 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 10 całych goździków

Zacząć od  obrania brzoskwini ze skórek. Najlepszy sposób jaki znam to lekko ponacinać skórki, zanurzać brzoskwinie na pół minuty w wrzątku, a następnie na kilka sekund w lodowatej wodzie. Skórka odchodzi właściwie sama.

Obrane brzoskwinie pozbawić pestek i posiekać na kawałki o  boku ok 1 cm. Przełożyć do dużego garnka i dodać resztę składników. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć grzanie tak by dżem lekko bulgotał i gotować 1,5 godziny. Zdjąć z palnika i całkowicie ostudzić. Odstawić na noc w chłodne miejsce (niekoniecznie lodówka). Kolejnego dnia znów gotować kolejne 1,5 godziny.  Pod koniec gotowania rozgrzać słoiki wraz z nakrętkami (obok! Słoiki niezakręcone). Można wstawić je do zimnego piekarnika, nagrzać do 100 stopni C i grzać 15 minut lub w szybszej wersji przelać wrzątkiem. Z brzoskwiń wyjąć laskę cynamonu i goździki (jeśli dadzą się odnaleźć).

Do gorących słoików nakładać dżem i mocno zakręcać. Odstawiać wieczkiem do dołu. By zwiększyć pewność, że dżemy się nie popsują można je dodatkowo zapasteryzować w piekarniku i dopiero wówczas odstawić do góry nogami do całkowitego ostudzenia.

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

    1. zdecydowanie tak. Dodałam niewiele, ale spokojnie można by jeszcze mniej, albo w ogóle z niego zrezygnować. Tylko wybierz słodkie brzoskwinie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami