Dżem truskawkowy przepis bez sztucznych ulepszaczy

przepis

Nasz ulubiony, prawdziwie domowy dżem truskawkowy – przepis bez dodatku sztucznych konserwantów i środków żelujących. Tylko na naturalnych konserwantach jakimi są cukier i sok z cytryny. Oba hamują rozwój drobnoustrojów i sprawiają, że dżem długo pozostanie świeży. Jeśli macie bardzo słodkie truskawki, można dać odrobinę mniej cukru, ale warto zrekompensować to większą ilością soku z cytryny, by nie dopuścić do popsucia się dżemu. Polecam dodatek masła, który jeszcze wzbogaca smak dżemu. Za to z dodatku wanilii możecie zrezygnować. Ja dodaję, bo uwielbiam delikatny waniliowy posmak w połączeniu z truskawkami. Polecam wypróbować.

Truskawki najpierw zasypuję warstwowo cukrem i czekam minimum godzinę aż puszczą sok. Nie odlewam go, by dżem był mocno truskawkowy i bardzo, bardzo intensywny. Dżem gotuję na trzy tury, po ok 1,5 godziny na każdą turę, studzenie i znów gotowanie. Cały proces możecie rozłożyć na 2 – 3 dni. W duże upały schowajcie garnek na noc do lodówki. Uwaga! Dżem mocno ściemnieje podczas smażenia, mimo dodatku cytryny. Taki jego urok. Tak przygotowany dżem możecie zajadać jak tylko chcecie: z twarożkiem, z pieczywem, w naleśnikach czy gofrach… albo i sam, łyżeczką prosto ze słoika.

Dżem truskawkowy przepis bez sztucznych ulepszaczy

  • 3 kg truskawek
  • 600 – 700 g cukru (w zależności od tego jak słodkie są truskawki)
  • nasionka z dwóch lasek wanilii
  • cytryna
  • 30 g masła min 82% tłuszczu

Truskawki umyć na sitku pod bieżącą chłodną wodą. Usuń szypułki. Większe truskawki można przekroić na mniejsze części. Owoce ułożyć pojedynczą warstwą na dnie szerokiego garnka. Zasypać warstwą cukru. Ułożyć kolejną warstwę truskawek i znów cukier i tak do wyczerpania truskawek. Garnek z owocami odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę (można dłużej), by truskawki puściły sok.

Po tym czasie dodać do owoców nasionka wyłuskane z lasek wanilii (laski przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć ziarenka), skórkę startą z umytej i wyparzonej cytryny i wyciśnięty z niej sok oraz masło. Odkryty garnek wstawić na palnik i podgrzewać na niewielkiej mocy ok 1,5 godziny. Owoce powinny delikatnie bulgotać. Co jakiś czas zamieszać w garnku drewnianą łyżką. Zestawić z palnika i całkowicie ostudzić. Powtórzyć gotowanie i studzenie jeszcze dwa razy. Za drugim razem można skrócić lub wydłużyć czas gotowania aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Można to sprawdzić nabierając łyżeczkę dżemu i umieszczając ją w lodówce.

Wyparzyć i dokładnie osuszyć słoiki (można wyparzyć wrzątkiem, w zmywarce lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C). Dżem wciąż podgrzewać i bardzo gorący nakładać do gorących słoików. Nie nakładać pod samo wieczko. Upewnić się, że ranty słoika z wewnątrz i zewnątrz są czyste od dżemu. Natychmiast zakręcać słoiki i ustawiać je do góry dnem do wystudzenia.

Dżem truskawkowy przepis bez sztucznych ulepszaczydomowy dżem truskawkowy przepis bez żelfix

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Dżem truskawkowy przepis bez sztucznych ulepszaczy
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 7 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

8 komentarzy

  • Anna Kruch 21 czerwca 2019 o 18:44 Odpowiedz

    Najlepsze, to co prosto z natury przyrządzone we własnym domu 🙂

  • Natalia 20 czerwca 2019 o 08:45 Odpowiedz

    Super że tu trafiłam, w tym roku zamierzam Robić swoje pierwsze własne domowe przetwory 😊

    • Wysmakowane 20 czerwca 2019 o 22:36 Odpowiedz

      To trzymam kciuki za powodzenie 🙂 A na truskawki najlepszy moment jest właśnie teraz.

  • Bookendorfina 20 czerwca 2019 o 06:09 Odpowiedz

    Dotąd nie dodawałam masła do dżemu, ale już przyswajam tę propozycję, chętnie wypróbuję. 🙂

    • Wysmakowane 20 czerwca 2019 o 06:12 Odpowiedz

      Dżem jest bardziej intensywny. Lubię dodatek masła w dżemie truskawkowym czy malinowym. Spróbuj 🙂

  • Gosia 17 czerwca 2019 o 10:53 Odpowiedz

    Dżem truskawkowy to chyba jeden z najlepszych dżemów 🙂 Zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem 🙂

  • Marcin 17 czerwca 2019 o 09:49 Odpowiedz

    Wow, wreszcie idealne zastosowanie dla truskawek <3 Nie lubię ich w nieprzerobionej formie

  • Aleksandra Załęska 17 czerwca 2019 o 09:47 Odpowiedz

    Taki domowy dżem ma niepowtarzalny smak 🙂 Nie da się go porównać z żadnym sklepowym dżemem 🙂

MENU