- Potrzebny czas: 40 minut
- Porcja: 6 średnich słoików
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 16 sierpnia 2022
DŻEM Z PAPIERÓWEK
Dżem z papierówek – niezawodny, prosty i szybki przepis na zamknięcie lata w słoikach.
Powiem tak… róbcie dżemy sami! To takie proste i bezproblemowe! Te tańsze dżemy na półkach sklepowych (o ile słowo tanie jeszcze w ogóle istnieje 😳) mają zatrważający skład, a te lepsze z dobrym składem kosztują fortunę.🙈
.
Na dzień dobry proponuję Wam dżem z papierówek🍏🍏, których teraz zatrzęsienie. Wczoraj wróciliśmy z nad morza. W lodówce totalna pustka, więc chwyciłam za słoiczek dżemu, który robiłam przed wyjazdem. No pyyyycha!! Więc mimo, że przepis na dżem z papierówek jest naprawdę prosty, to dzielę się i ponawiam przesłanie – róbcie dżemy sami!
Więcej pomysłów na domowe przetwory na słodko? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na DŻEM Z JABŁKAMI I BANANAMI, Naturalny DŻEM TRUSKAWKOWY czy DŻEM BRZOSKWINIOWY Z WANILIĄ I CYNAMONEM. Wszystkie domowe przetwory znajdziecie pod TAGIEM: PRZETWORY
A jak już zrobicie dżem z papierówek, to polecam bardzo użyć go do ryżu z jabłkami. Wychodzi jeszcze lepszy efekt niż z świeżo skrojonymi owocami. RYŻ Z JABŁKAMI
DŻEM Z PAPIERÓWEK
- 3 kg papierówek
- ok. 100 ml wody
- pół cytryny
- 200 g cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu + 2 laski
- mielone goździki do smaku
DŻEM Z PAPIERÓWEK
Jabłka umyć, obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Połowę ilości jabłek włożyć do dużego garnka. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodać cukier, cynamon (i mielony i laski) oraz goździki. Delikatnie podlać wodą i gotować na niewielkiej mocy, co jakiś czas mieszając. Co jakiś czas dorzucać kolejną partię jabłek. Dzięki temu część zupełnie zmięknie i się rozpadnie, a część zostanie w kawałkach. Po dodaniu ostatniej partii gotować tak długo, aż całe jabłka będą miękkie, ale wciąż w całości. (całość powinna zając do pół godziny).
W międzyczasie rozgrzać słoiki. Można w piekarniku nagrzewając go do 90 stopni lub w zmywarce (tutaj o pasteryzacji).
Pod koniec gotowania usunąć laski cynamonu. Dżem nakładać łyżką do nagrzanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować chwilę w garnku, zalane wrzątkiem. Po wyjęciu z garnka odstawić do góry dnem, do całkowitego ostudzenia.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań.