Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Dżem z papierówek

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

DŻEM Z PAPIERÓWEK

Dżem z papierówek – niezawodny, prosty i szybki przepis na zamknięcie lata w słoikach.

Powiem tak… róbcie dżemy sami! To takie proste i bezproblemowe! Te tańsze dżemy na półkach sklepowych (o ile słowo tanie jeszcze w ogóle istnieje 😳) mają zatrważający skład, a te lepsze z dobrym składem kosztują fortunę.🙈
.
Na dzień dobry proponuję Wam dżem z papierówek🍏🍏, których teraz zatrzęsienie. Wczoraj wróciliśmy z nad morza. W lodówce totalna pustka, więc chwyciłam za słoiczek dżemu, który robiłam przed wyjazdem. No pyyyycha!! Więc mimo, że przepis na dżem z papierówek jest naprawdę prosty, to dzielę się i ponawiam przesłanie – róbcie dżemy sami!

Więcej pomysłów na domowe przetwory na słodko? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na DŻEM Z JABŁKAMI I BANANAMI, Naturalny DŻEM TRUSKAWKOWY czy DŻEM BRZOSKWINIOWY Z WANILIĄ I CYNAMONEM. Wszystkie domowe przetwory znajdziecie pod TAGIEM: PRZETWORY

A jak już zrobicie dżem z papierówek, to polecam bardzo użyć go do ryżu z jabłkami. Wychodzi jeszcze lepszy efekt niż z świeżo skrojonymi owocami. RYŻ Z JABŁKAMI

DŻEM Z PAPIERÓWEK

DŻEM Z PAPIERÓWEK

Jabłka umyć, obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Połowę ilości jabłek włożyć do dużego garnka. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodać cukier, cynamon (i mielony i laski) oraz goździki. Delikatnie podlać wodą i gotować na niewielkiej mocy, co jakiś czas mieszając. Co jakiś czas dorzucać kolejną partię jabłek. Dzięki temu część zupełnie zmięknie i się rozpadnie, a część zostanie w kawałkach. Po dodaniu ostatniej partii gotować tak długo, aż całe jabłka będą miękkie, ale wciąż w całości. (całość powinna zając do pół godziny).

W międzyczasie rozgrzać słoiki. Można w piekarniku nagrzewając go do 90 stopni lub w zmywarce (tutaj o pasteryzacji).

Pod koniec gotowania usunąć laski cynamonu. Dżem nakładać łyżką do nagrzanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować chwilę w garnku, zalane wrzątkiem. Po wyjęciu z garnka odstawić do góry dnem, do całkowitego ostudzenia.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań. 

dżem z papierówek mało cukru dla dzieci

Wypróbuj też koniecznie:

Dżem bananowy z jabłkiem
DŻEM BANANOWY Z JABŁKAMI
Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
DŻEM BRZOSKWINIOWY Z WANILIĄ
przepis na szybkie ciasto
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami