Egzotyczne ciasto z kumkwatem

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Egzotyczne ciasto z kumkwatem i z tropikalną dekoracją. Zaskocz swoich gości niesamowicie egzotycznym ciastem, które przeniesie Was myślami wprost na rajskie plaże. 

EGZOTYCZNE CIASTO - CZY TRUDNO JE ZROBIĆ?

Absolutnie nie! Ciasto z kumkwatem jest naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Będziesz potrzebować wprawdzie kilka egzotycznych owoców, ale poza tym już tylko kilka prostych składników, które pewnie zazwyczaj pewnie i tak masz w domu lub kupisz w każdym osiedlowym sklepiku, jak masło i jajka.

Ciasto zrobisz dosłownie w 15 minut. Istnieje wprawdzie lekkie ryzyko zakalca, który Tobie jednak nie grozi jeśli będziesz postępować zgodnie z przepisem. Ważne, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej i by naprawdę porządnie ubić jajka z cukrem, zanim zaczniesz dodawać kolejne składniki. 

No to do dzieła!

GDZIE KUPIĆ TAKIE EGZOTYCZNE OWOCE?

Część dużych hipermarketów ma już osobny dział z egzotycznymi owocami, jednak nigdy nie masz gwarancji czy uda Ci się dostać wszystkie owoce i czy będą tak świeże i dojrzałe jak powinny.

Alternatywnie możesz zamówić egzotyczne owoce on line. Prostsze, szybsze i bardziej pewne rozwiązanie. Fajnym rozwiązaniem jest zakup egzotycznych boxów, np. od Fruits Today. Wybierasz spośród wielu dostępnych boxów, lub tworzysz własny, zamawiasz i kolejnego dnia BOX pełen egzotycznych owoców masz już pod drzwiami. Świetna okazja do przetestowania owoców, o których możliwe, że nawet nie miałeś pojęcia lub znałeś z nazwy ale nigdy nie miałeś okazji przetestować.  

CIasto z kumkwatem owoce i dekoracja
ciasto z kumkwatem kumkwatowe

SPRÓBUJ TEŻ KONIECZNIE

Więcej pomysłów na szybkie cytrusowe ciasta Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie Szybkie ciasto limonek oraz Szybki chlebek cytrynowy w 15 minut. 

A jeśli potrzebujesz wiele innych rewelacyjnych pomysłów na szybkie ciasta do wykonania dosłownie w kilka minut to koniecznie sprawdź ofertę mojego ebooki Szybkie Ciasto. Znajdziesz tam aż 40 moich ulubionych przepisów na najlepsze i najszybsze ciasta zarówno z piekarnika jak i bez pieczenia eBook Szybkie Ciasto

EGZOTYCZNE CIASTO Z KUMKWATEM - SKŁADNIKI

CIASTO Z KUMKWATEM

  • 60 g masła + do natłuszczenia blaszki 
  • 1 pomarańcza 
  • 8 kumkwatów 
  • 2 jajka 
  • 100 g cukru drobnego do wypieków 
  • 160 g mąki pszennej luksusowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia 

EGZOTYCZNA DEKORACJA

  • 20 g galaretki pomarańczowej
  • granadilla
  • pestki z połówki granatu
  • 3 kumkwaty
  • listki świeżej mięty

WYKONANIE KROK PO KROKU

CIASTO Z KUMKWATEM

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Również masło roztop i odstaw do ostudzenia do temp. pokojowej. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Blaszkę wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Boki lekko natłuść masłem. 

Pomarańczę sparz wrzątkiem i dokładnie umyj. Zetrzyj z owocu skórkę (tylko pomarańczową część). Owoc przekrój na pół i wyciśnij z niego sok. Kumkwaty umyj. Skórkę pomarańczy, wyciśnięty sok i kumkwaty włóż do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki mus. 

Całe jajka wbij do miski i dodaj cukier drobny. Ubij na wysokich obrotach miksera aż do uzyskania bardzo jasnej i puszystej masy. Do osobnej miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj po czym dodaj ostudzone masło i mus z owoców i ponownie wszystko wymieszaj. 

Masę przelej do przygotowanej formy. Piecz ok. 25 minut, aż wbity w środek ciasta patyczek nie będzie miał na sobie śladów surowego ciasta. 

EGZOTYCZNA DEKORACJA

Po ostudzeniu udekoruj: Galaretkę rozpuść w 20 ml gorącej wody. Ostudź i połącz z miąższem z granadilli. Wyjmij pestki granatu i odsącz je na ręczniczku papierowym z soku. Kumkwaty pokrój na plasterki

Na wierzchu ciasta rozsmaruj żelkę z granadilli. Posyp świeżymi owocami i listkami mięty. 

*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Egzotyczne ciasto z kumkwatem

Podoba Ci się? Sprawdź też koniecznie

Ciasto limonkowe ciasto z limonek
CIASTO LIMONKOWE
eBook SZYBKIE CIASTO na co dzień - 40 mega przepisów
eBook SZYBKIE CIASTO
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g