Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Fit chlebek bananowy

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Wreszcie, nareszcie nasz taras doczekał się stołu. Cieszę się jak dziecko! Już dłuższy czas nosiliśmy się z zamiarem zakupu stołu, by móc cieszyć się posiłkami na zewnątrz. Niestety jakoś ciągle nam było z tym nie po drodze. Wybieraliśmy i wybieraliśmy, ale jakoś nic nas nie przekonywało. I finalnie nie kupowaliśmy nic.

 

Aż wreszcie, w internetowym sklepie Edinos natknęliśmy się na przepiękny, czarny stół ogrodowy Vermes 2Q z szklanym blatem. I to już był koniec dylematów. Stół kupiony. Dostawa bezproblemowa i natychmiastowa. Cudownie, bo wreszcie zaczęła się w Polsce przepiękna pogoda, więc okazji do biesiadowanie na dworze nie zabraknie.

piękny stół na taras

 

Inauguracja stołu była z pompą. Podwieczorek na wypasie. Hummusy w trzech smakach, podane z pitą, do tego świeże owoce i uwielbiany przez moje dzieci, fit chlebek bananowy z mąką owsianą i z masłem orzechowym. Przepis na fit chlebek bananowy znajdziecie poniżej, ale zanim go przetestujecie, biegnijcie do sklepu edinos.pl, bo tak się z Edinos polubiliśmy, że uzyskałam dla Was zniżkę 50 zł na Wasze zamówienia. Kod jest ważny tylko dla 20 pierwszych osób, więc nie odkładajcie wizyty w sklepie na póżniej, bo warto skorzystać z tak atrakcyjnego rabatu. Wystarczy wpisać przy zamówieniu kod „edinos50” i kwota zakupów zostanie automatycznie obniżona o 50 zł.

 

podwieczorek na tarasie co podaćpomysł na podwieczorek

 

Fit chlebek bananowy

  • 160g mąki owsianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g płatków owsianych
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 120g serka homogenizowanego
  • 3 duże jajka

Kruszonka z mąką owsianą

  • 50 g płatków owsianych
  • 40 g mąki owsianej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 50g masła

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).

Do jednej miski przesiaćobie mąki, sodę i proszek do pieczenia. Dodać płatki owsiane i wszystko dokładnie wymieszać. Masło klarowane i masło orzechowe rozpuścić, wymieszać i odstawuć. W drugieh misce rozgnieść widelcem banany, dodać jajka, serek i lekko ostydzone masła. Wymieszać.Dodać suche składniki i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki o dlugości ok. 30 cm, natłuszczonej masłem.

W osobnej misce rozetrzeć w palcach wszystkie składniki kruszonki. Posypać ciasto. Keksówkę wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut, do tzw. Suchego patyczka.

 

fit chlebek bananowychlebek bananowy na mące owsianej

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami