Autor Wysmakowane 25 lipca 2021
FIT młoda kapusta, czyli pyszny przepis na młodą kapustę w odchudzonej wersji. Zjadłam w tym roku taką ilość młodej kapusty, że odjęcie znacznej ilości kalorii od tradycyjnej wersji mojej babci, to już była naprawdę konieczność! To odjęłam. I mamy wersję bez śmietany, z minimalną ilością masła i bez zasmażki. Wystarczy wszystkie składniki posiekać. Dodać trochę przypraw i wszystko razem dusić przez jakieś 45 minut, aż kapusta będzie idealnie miękka. Prosty przepis, a efekt naprawdę bardzo, bardzo dobry.
FIT młoda kapusta
- 2 niewielkie marchewki
- pół pora
- pół główki młodej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- garść natki
- 2/3 łyżeczki soli
Marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Włożyć do dużej miski. Pora umyć, przekroić wzdłuż na 4 części i posiekać cienko w poprzek. Pół główki kapusty posiekać cienko. 2 ząbki czosnku obrać i każdy przekroić na ćwiartki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i chwilę zagnieść dłońmi.
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego. Włożyć całą zawartość miski oraz ziele angielskie, liście laurowe, posiekaną natkę i sól. Wymieszać, zalać ok. 200 ml gorącej wody, przykryć i dusić ok. 45 minut. W międzyczasie można kilka razy zamieszać zawartość.
Tak przygotowaną kapustę można zajadać od razu na ciepło lub w kolejnych dniach na ciepło lub po odgrzaniu. Wedle preferencji.
Można ją zajadać samą lub w towarzystwie młodych ziemniaków i mięs z grilla. Spróbujcie np. tą rewelacyjną marynatę do kurczaka z grilla.
Skorzystałeś z przepisu. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu. Zapraszam Cię też serdecznie do mojej cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie.