Autor Wysmakowane 31 października 2017
Banalnie proste w przygotowaniu, domowe frytki z piekarnika. Tak pyszne, że zdarza nam się zajadać same w ramach kolacji, tylko z dodatkiem domowego sosu czosnkowego lub pomidorowego. Choć najczęściej podaję je jednak jako dodatek do obiadu. Świetnie pasują np. do kurczaka po kijowsku czy Roladek schabowych. Ważne, by dobrać odpowiedni rodzaj ziemniaków (nie wodniste) i by wstawić frytki do piekarnika natychmiast po pokrojeniu i wymieszaniu z oliwą i przyprawami, zanim puszczą wodę. Ważne! Nie sól frytek przed pieczeniem! Sól wydobywa wilgoć z ziemniaków i w piekarniku tworzy się para, przez co frytki wychodzą wilgotne i mało chrupiące.
Zdrowe i bezpieczne frytki w wersji dla maluszka? Przepisu szukaj w E-BOOK Dieta Twojego Dziecka. Już dostępny!
Frytki z piekarnika
- 400 g ziemniaków
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1/3 łyżeczki soli
Piekarniki nagrzać do 230 stopni z opcją grilla. Ziemniaki obrać, umyć pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręczniczkiem. Pokroić na cienkie pałeczki. W dużej misce wymieszać oliwę z wszystkimi przyprawami, oprócz soli. Wmieszać frytki. Od razu wyłożyć je na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, w taki sposób by frytki się ze sobą nie stykały. Wstawić do nagrzanego piekarnika na górną półkę i piec około 15 minut (czas zależy od grubości frytek).. W międzyczasie, gdy frytki się mocno zarumienią z wierzchu, przemieszać starając się je obrócić na drugą stronę. Posolić od razu po wyjęciu z piekarnika. Podawać od razu.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
29 Responses
Frytki z piekarnika są smaczniejsze niż z frytkownicy.
chce dopytać czy ma być włączona tylko opcja grill czy też opiekacz?
Zależy od piekarnika. U mnie najlepsze wychodzą tylko z opcja grilla ale każdy piekarnik piecze troche inaczej
ok spróbuje dzisiaj tylko z funkcją grilla , ogólnie piekarnik dość fajnie wszystko z przepisów piecze więc liczę że wyjdą i kratką w górnej części piekarnika?
Ja robię na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wsuwam blaszkę na górny poziom. Tylko funkcja grilla. Możliwe ze trzeba będzie piec chwile dłużej. Dobrze jest obserwować frytki i trzymać aż będą ładnie rumiane ale nie spalone.
chciałam dopytać czy ma być tylko włączony grill czy też opiekacz górny? będę wdzięczna za szybką odpowiedz:)
Co to znaczy „Niewodniste”? czyli jakie ? 🙂 Można prosić o jakieś przykłady jakie gatunki tak, a jakie nie ?
Chodzi o ziemniaki mączyste, w których zawartość skrobi wynosi jakieś 15-18%. Czyli np. Fresco, Jelly, Syrena, Pasat czy Etiuda. Zawsze można podpytać w swoim warzywniaku, która z dostępnych odmian będzie najlepsza na frytki.
Pyszne są te frytki! Smakują o wiele lepiej niż te smażone na głębokim tłuszczu.. No i najważniejsze: są zdrowe!! Można wcinać bez wyrzutów!
Zawsze wolałam frytki z garnka oleju, bo z piekarnika wychodziły suche i piekły się tysiąc lat. Wreszcie ktoś powiedział jak to zrobić dobrze i szybko. Pyszne, chrupiace
i tłuściutkie, a oleju dodałam tylko odrobinę:)
Cieszę się ze porady się przydały 🙂
Cała moja rodzina uwielbia frytki. Zawsze staram się je przygotowywać sama, bo uważam, że są nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze. Od niedawna przyrządzam je w piekarniku. Początkowo obawiałam się, że nie będą tak chrupiące jak smażone w głębokim oleju, jednak nie ma z tym problemu. Polecam takie rozwiązanie 🙂
Super przepis. Z pewnością skorzystam 🙂
Muszę wypróbować ten przepis, chodzą za mną frytki, ale nie chcę tych kupowanych, swoje to swoje :-))
Siła prostoty, a do tego zdrowo i smacznie. 😉
Właśnie szukam czegoś dobrego na jutrzejszy obiad. Czy masz może jakiś newsletter? Fajnie by było mieć Cię na bieżąco 🙂
Dzięki! Newsletter wciąż w sferze planów 😉 Natomiast na Facebook i na Instagram na bieżąco lądują powiadomienia o nowych wpisach na blogu, więc tam póki co najłatwiej śledzić nowości. A newsletter obiecuję jednak uruchomić 😉
Dziękuję Ci za ten wpis. Tak, wiem, że to banał. Jednak prawda jest taka, że takie frytki wychodzą mi albo za suche, albo jakieś takie sobie. Wiem co będzie na kolację ;’) pozdrowienia
To mam nadzieję, że tym razem frytki wyjdą takie jak lubisz 🙂
Super pomysł. Uwielbiam frytki, ale ograniczałam je ze względu na smażenie w głębokim oleju.
Doczytałam jeszcze w komentarzach, że w ten sam sposób można zrobić je też z innych warzyw więc coś czuję, że marchewka pójdzie na pierwszy ogień.
można jak najbardziej 🙂 bataty, pietruszka, marchewka, buraki. Na co masz ochotę 🙂
Często takie robię! Fajowe jest to, że w ten sposób można zrobić frytki praktycznie ze wszystkich warzyw korzeniowych 🙂 z buraków są pycha! Tylko ja używam oleju kokosowego albo masła klarowanego, bo z oliwy z tego co wiem przy dłuższej obróbce cieplnej wytrącają się różne niekorzystne związki
No właśnie ta teoria już została obalona i teraz już nie ma przeciwwskazań do smażenia na Oliwie. Jak w kalejdoskopie 😉
Kolejny świetny przepis, który wykorzystam. Moi chłopcy uwielbiają frytki wiec w takiej wersji będę im je podawać ?
Dziękuję i cieszę się, że znajdujesz inspiracje na mojej stronce 🙂
Zrobię dzisiaj na kolację!
Wyszły extra! Prawie jak z maca ale jeszcze lepsze i o niebo zdrowsze! Już nigdy nie będę robić frytek w głębokim tłuszczu!
Z piekarnika nigdy nie robilam, ale musząbyc pyszne, a ja w ogole lubię frytki 🙂
Wspaniałe!
Zdrowsze, niż smażone i nie trzeba wiadra oleju rozgrzewać…
🙂