fbpx

Frytki z piekarnika

przepis

Banalnie proste w przygotowaniu, domowe frytki z piekarnika. Tak pyszne, że zdarza nam się zajadać same w ramach kolacji, tylko z dodatkiem domowego sosu czosnkowego lub pomidorowego. Choć najczęściej podaję je jednak jako dodatek do obiadu. Świetnie pasują np. do kurczaka po kijowsku czy  Roladek schabowych. Ważne, by dobrać odpowiedni rodzaj ziemniaków (nie wodniste) i by wstawić frytki do piekarnika natychmiast po pokrojeniu i wymieszaniu z oliwą i przyprawami, zanim puszczą wodę. Ważne! Nie sól frytek przed pieczeniem! Sól wydobywa wilgoć z ziemniaków i w piekarniku tworzy się para, przez co frytki wychodzą wilgotne i mało chrupiące.

 

Zdrowe i bezpieczne frytki w wersji dla maluszka? Przepisu szukaj w E-BOOK Dieta Twojego Dziecka. Już dostępny!

 

Frytki z piekarnika

  • 400 g ziemniaków
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1/3 łyżeczki soli

Piekarniki nagrzać do 230 stopni z opcją grilla. Ziemniaki obrać, umyć pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręczniczkiem. Pokroić na cienkie pałeczki. W dużej misce wymieszać oliwę z wszystkimi przyprawami, oprócz soli. Wmieszać frytki. Od razu wyłożyć je na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, w taki sposób by frytki się ze sobą nie stykały. Wstawić do nagrzanego piekarnika na górną półkę i piec około 15 minut (czas zależy od grubości frytek).. W międzyczasie, gdy frytki się mocno zarumienią z wierzchu, przemieszać starając się je obrócić na drugą stronę.  Posolić od razu po wyjęciu z piekarnika. Podawać od razu.

frytki z piekarnika

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
frytki z piekarnika
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 65 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

29 komentarzy

  • Masia 26 maja 2020 o 17:37 Odpowiedz

    Frytki z piekarnika są smaczniejsze niż z frytkownicy.

  • Sylwia 2 maja 2020 o 10:45 Odpowiedz

    chce dopytać czy ma być włączona tylko opcja grill czy też opiekacz?

    • Wysmakowane 2 maja 2020 o 10:46 Odpowiedz

      Zależy od piekarnika. U mnie najlepsze wychodzą tylko z opcja grilla ale każdy piekarnik piecze troche inaczej

      • Sylwia 2 maja 2020 o 10:54 Odpowiedz

        ok spróbuje dzisiaj tylko z funkcją grilla , ogólnie piekarnik dość fajnie wszystko z przepisów piecze więc liczę że wyjdą i kratką w górnej części piekarnika?

        • Wysmakowane 2 maja 2020 o 10:59 Odpowiedz

          Ja robię na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wsuwam blaszkę na górny poziom. Tylko funkcja grilla. Możliwe ze trzeba będzie piec chwile dłużej. Dobrze jest obserwować frytki i trzymać aż będą ładnie rumiane ale nie spalone.

  • sylwia 2 maja 2020 o 10:40 Odpowiedz

    chciałam dopytać czy ma być tylko włączony grill czy też opiekacz górny? będę wdzięczna za szybką odpowiedz:)

  • Krzysztof 19 kwietnia 2020 o 18:26 Odpowiedz

    Co to znaczy „Niewodniste”? czyli jakie ? 🙂 Można prosić o jakieś przykłady jakie gatunki tak, a jakie nie ?

    • Wysmakowane 19 kwietnia 2020 o 19:18 Odpowiedz

      Chodzi o ziemniaki mączyste, w których zawartość skrobi wynosi jakieś 15-18%. Czyli np. Fresco, Jelly, Syrena, Pasat czy Etiuda. Zawsze można podpytać w swoim warzywniaku, która z dostępnych odmian będzie najlepsza na frytki.

  • Szarlotte 5 kwietnia 2020 o 18:34 Odpowiedz

    Pyszne są te frytki! Smakują o wiele lepiej niż te smażone na głębokim tłuszczu.. No i najważniejsze: są zdrowe!! Można wcinać bez wyrzutów!

  • Monika 30 marca 2020 o 14:02 Odpowiedz

    Zawsze wolałam frytki z garnka oleju, bo z piekarnika wychodziły suche i piekły się tysiąc lat. Wreszcie ktoś powiedział jak to zrobić dobrze i szybko. Pyszne, chrupiace
    i tłuściutkie, a oleju dodałam tylko odrobinę:)

    • Wysmakowane 30 marca 2020 o 14:05 Odpowiedz

      Cieszę się ze porady się przydały 🙂

  • Jamama 26 stycznia 2020 o 13:48 Odpowiedz

    Cała moja rodzina uwielbia frytki. Zawsze staram się je przygotowywać sama, bo uważam, że są nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze. Od niedawna przyrządzam je w piekarniku. Początkowo obawiałam się, że nie będą tak chrupiące jak smażone w głębokim oleju, jednak nie ma z tym problemu. Polecam takie rozwiązanie 🙂

  • Karolina 25 lutego 2018 o 22:25 Odpowiedz

    Super przepis. Z pewnością skorzystam 🙂

  • krystynabozenna 25 lutego 2018 o 20:56 Odpowiedz

    Muszę wypróbować ten przepis, chodzą za mną frytki, ale nie chcę tych kupowanych, swoje to swoje :-))

  • Bielecki es 6 listopada 2017 o 21:49 Odpowiedz

    Siła prostoty, a do tego zdrowo i smacznie. 😉

  • Agnieszka 5 listopada 2017 o 16:29 Odpowiedz

    Właśnie szukam czegoś dobrego na jutrzejszy obiad. Czy masz może jakiś newsletter? Fajnie by było mieć Cię na bieżąco 🙂

    • Wysmakowane 5 listopada 2017 o 22:41 Odpowiedz

      Dzięki! Newsletter wciąż w sferze planów 😉 Natomiast na Facebook i na Instagram na bieżąco lądują powiadomienia o nowych wpisach na blogu, więc tam póki co najłatwiej śledzić nowości. A newsletter obiecuję jednak uruchomić 😉

  • Ewelina Gac 5 listopada 2017 o 15:19 Odpowiedz

    Dziękuję Ci za ten wpis. Tak, wiem, że to banał. Jednak prawda jest taka, że takie frytki wychodzą mi albo za suche, albo jakieś takie sobie. Wiem co będzie na kolację ;’) pozdrowienia

    • Wysmakowane 5 listopada 2017 o 22:42 Odpowiedz

      To mam nadzieję, że tym razem frytki wyjdą takie jak lubisz 🙂

  • Kasia 4 listopada 2017 o 20:18 Odpowiedz

    Super pomysł. Uwielbiam frytki, ale ograniczałam je ze względu na smażenie w głębokim oleju.
    Doczytałam jeszcze w komentarzach, że w ten sam sposób można zrobić je też z innych warzyw więc coś czuję, że marchewka pójdzie na pierwszy ogień.

    • Wysmakowane 4 listopada 2017 o 21:51 Odpowiedz

      można jak najbardziej 🙂 bataty, pietruszka, marchewka, buraki. Na co masz ochotę 🙂

  • Słońce 4 listopada 2017 o 11:10 Odpowiedz

    Często takie robię! Fajowe jest to, że w ten sposób można zrobić frytki praktycznie ze wszystkich warzyw korzeniowych 🙂 z buraków są pycha! Tylko ja używam oleju kokosowego albo masła klarowanego, bo z oliwy z tego co wiem przy dłuższej obróbce cieplnej wytrącają się różne niekorzystne związki

    • Wysmakowane 4 listopada 2017 o 11:24 Odpowiedz

      No właśnie ta teoria już została obalona i teraz już nie ma przeciwwskazań do smażenia na Oliwie. Jak w kalejdoskopie 😉

  • Karolina | Odnova 4 listopada 2017 o 07:07 Odpowiedz

    Kolejny świetny przepis, który wykorzystam. Moi chłopcy uwielbiają frytki wiec w takiej wersji będę im je podawać 😉

    • Wysmakowane 4 listopada 2017 o 21:52 Odpowiedz

      Dziękuję i cieszę się, że znajdujesz inspiracje na mojej stronce 🙂

  • Anika 2 listopada 2017 o 17:05 Odpowiedz

    Zrobię dzisiaj na kolację!

  • Marta D 1 listopada 2017 o 16:06 Odpowiedz

    Wyszły extra! Prawie jak z maca ale jeszcze lepsze i o niebo zdrowsze! Już nigdy nie będę robić frytek w głębokim tłuszczu!

  • krystynabozenna 31 października 2017 o 20:24 Odpowiedz

    Z piekarnika nigdy nie robilam, ale musząbyc pyszne, a ja w ogole lubię frytki 🙂

  • Kasia 31 października 2017 o 10:39 Odpowiedz

    Wspaniałe!
    Zdrowsze, niż smażone i nie trzeba wiadra oleju rozgrzewać…
    🙂

MENU