Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Frytki z piekarnika

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Banalnie proste w przygotowaniu, domowe frytki z piekarnika. Tak pyszne, że zdarza nam się zajadać same w ramach kolacji, tylko z dodatkiem domowego sosu czosnkowego lub pomidorowego. Choć najczęściej podaję je jednak jako dodatek do obiadu. Świetnie pasują np. do kurczaka po kijowsku czy  Roladek schabowych. Ważne, by dobrać odpowiedni rodzaj ziemniaków (nie wodniste) i by wstawić frytki do piekarnika natychmiast po pokrojeniu i wymieszaniu z oliwą i przyprawami, zanim puszczą wodę. Ważne! Nie sól frytek przed pieczeniem! Sól wydobywa wilgoć z ziemniaków i w piekarniku tworzy się para, przez co frytki wychodzą wilgotne i mało chrupiące.

 

Zdrowe i bezpieczne frytki w wersji dla maluszka? Przepisu szukaj w E-BOOK Dieta Twojego Dziecka. Już dostępny!

 

Frytki z piekarnika

  • 400 g ziemniaków
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1/3 łyżeczki soli

Piekarniki nagrzać do 230 stopni z opcją grilla. Ziemniaki obrać, umyć pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręczniczkiem. Pokroić na cienkie pałeczki. W dużej misce wymieszać oliwę z wszystkimi przyprawami, oprócz soli. Wmieszać frytki. Od razu wyłożyć je na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, w taki sposób by frytki się ze sobą nie stykały. Wstawić do nagrzanego piekarnika na górną półkę i piec około 15 minut (czas zależy od grubości frytek).. W międzyczasie, gdy frytki się mocno zarumienią z wierzchu, przemieszać starając się je obrócić na drugą stronę.  Posolić od razu po wyjęciu z piekarnika. Podawać od razu.

frytki z piekarnika

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

29 odpowiedzi

    1. Zależy od piekarnika. U mnie najlepsze wychodzą tylko z opcja grilla ale każdy piekarnik piecze troche inaczej

      1. ok spróbuje dzisiaj tylko z funkcją grilla , ogólnie piekarnik dość fajnie wszystko z przepisów piecze więc liczę że wyjdą i kratką w górnej części piekarnika?

      2. Ja robię na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wsuwam blaszkę na górny poziom. Tylko funkcja grilla. Możliwe ze trzeba będzie piec chwile dłużej. Dobrze jest obserwować frytki i trzymać aż będą ładnie rumiane ale nie spalone.

  1. chciałam dopytać czy ma być tylko włączony grill czy też opiekacz górny? będę wdzięczna za szybką odpowiedz:)

  2. Co to znaczy „Niewodniste”? czyli jakie ? 🙂 Można prosić o jakieś przykłady jakie gatunki tak, a jakie nie ?

    1. Chodzi o ziemniaki mączyste, w których zawartość skrobi wynosi jakieś 15-18%. Czyli np. Fresco, Jelly, Syrena, Pasat czy Etiuda. Zawsze można podpytać w swoim warzywniaku, która z dostępnych odmian będzie najlepsza na frytki.

  3. Pyszne są te frytki! Smakują o wiele lepiej niż te smażone na głębokim tłuszczu.. No i najważniejsze: są zdrowe!! Można wcinać bez wyrzutów!

  4. Zawsze wolałam frytki z garnka oleju, bo z piekarnika wychodziły suche i piekły się tysiąc lat. Wreszcie ktoś powiedział jak to zrobić dobrze i szybko. Pyszne, chrupiace
    i tłuściutkie, a oleju dodałam tylko odrobinę:)

  5. Cała moja rodzina uwielbia frytki. Zawsze staram się je przygotowywać sama, bo uważam, że są nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze. Od niedawna przyrządzam je w piekarniku. Początkowo obawiałam się, że nie będą tak chrupiące jak smażone w głębokim oleju, jednak nie ma z tym problemu. Polecam takie rozwiązanie 🙂

  6. Właśnie szukam czegoś dobrego na jutrzejszy obiad. Czy masz może jakiś newsletter? Fajnie by było mieć Cię na bieżąco 🙂

    1. Dzięki! Newsletter wciąż w sferze planów 😉 Natomiast na Facebook i na Instagram na bieżąco lądują powiadomienia o nowych wpisach na blogu, więc tam póki co najłatwiej śledzić nowości. A newsletter obiecuję jednak uruchomić 😉

  7. Dziękuję Ci za ten wpis. Tak, wiem, że to banał. Jednak prawda jest taka, że takie frytki wychodzą mi albo za suche, albo jakieś takie sobie. Wiem co będzie na kolację ;’) pozdrowienia

  8. Super pomysł. Uwielbiam frytki, ale ograniczałam je ze względu na smażenie w głębokim oleju.
    Doczytałam jeszcze w komentarzach, że w ten sam sposób można zrobić je też z innych warzyw więc coś czuję, że marchewka pójdzie na pierwszy ogień.

  9. Często takie robię! Fajowe jest to, że w ten sposób można zrobić frytki praktycznie ze wszystkich warzyw korzeniowych 🙂 z buraków są pycha! Tylko ja używam oleju kokosowego albo masła klarowanego, bo z oliwy z tego co wiem przy dłuższej obróbce cieplnej wytrącają się różne niekorzystne związki

    1. No właśnie ta teoria już została obalona i teraz już nie ma przeciwwskazań do smażenia na Oliwie. Jak w kalejdoskopie 😉

  10. Wyszły extra! Prawie jak z maca ale jeszcze lepsze i o niebo zdrowsze! Już nigdy nie będę robić frytek w głębokim tłuszczu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami