Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej – tradycyjny przepis

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej. Przepis w pewnym momencie stał się istnym internetowym hitem, ale jakoś nigdy nie było mi po drodze, by z niego skorzystać. Aż ostatnio natknęłam się na niego w baaardzo starej książce kucharskiej, którą dostałam od mojej babci, a ona jeszcze wcześniej od swojej mamy. Strony księgi są już zupełnie pożółkłe i wertując je aż boję się, że zaraz się rozpadną ? Czuję się jakby trzymała w rękach jakiś drogocenny i bardzo kruchy skarb ?. Uwielbiam takie klimaty! I od teraz uwielbiam te placki! Banalnie proste, bardzo tanie, ekspresowe, pyszne i z zaledwie kilku składników! Jak ich nie lubić? Jak kolejnym razem będziecie mieli kapustę kiszoną w domu, to nie wahajcie się jej użyć! Do placków świetnie pasuje sos czosnkowy (przepis tutaj), choć same w sobie, bez żadnych dodatków też są pycha!

Dwie ważne wskazówki. Pierwsza: jakość kapusty ma znaczenia. Jest to tu podstawowy składniki i warto o niego zadbać ? Druga, to porządne odciśnięcie kapusty z wody. Dzięki temu ciasto będzie wymagało dużo mniej mąki i w konsekwencji placki będą miały po prostu dużo lepszą konsystencję po usmażeniu.

 

Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej

  • 250 g kapusty kiszonej (naturalnie kiszona)
  • 160 g mąki pszennej (przelicznik na szklanki: MIARY)
  • jajko
  • 180 ml mleka
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, kminek, majeranek
  • tłuszcz do smażenia (u mnie najczęściej olej rzepakowy lub oliwa)
  • do podania: gęsta śmietana lub sos czosnkowy oraz ulubione świeże zioła: natka/ koperek/ kiełki

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Kapustę porządnie odcisnąć na sitku z wody. Posiekać dość drobno. Mocno nagrzać patelnię z cienką warstwą tłuszczu. W misce roztrzepać trzepaczką przesianą mąkę, całe jajko, mleko i przyprawy. Dokładnie roztrzepać trzepaczką. Dodać kapustę i wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię, rozpłaszczać i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub z sosem czosnkowym posypane świeżą natką lub ulubionymi kiełkami.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami