Gazpacho pomidorowe

przepis

Mam dla Was przepis na gazpacho pomidorowe, czyli hiszpański patent na chłodnik. Orzeźwiający, kremowy, przepyszny. Koniecznie z dobrej jakości, dojrzałymi pomidorami (sugeruję malinowe) i dużą ilością oliwy. Nie pomijajcie dodatku pieczywa w zupie. Nadaje mu puszystości. Za radą rodowitego Hiszpana zamiast dosalać gazpacho podczas miksowania, solę warzywa wcześniej i daję im odpocząć, by puściły wodę i namiękły. Diametralnie poprawiło to jakość mojego gazpacho i zdecydowanie polecam Wam tą metodę. Koniecznie mocno schłodzić przed podaniem.

 Gazpacho pomidorowe

  • pół ogórka długiego
  • pół niewielkiej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 3 – 4 pomidory malinowe (ok 400 g)
  • pół dużej papryki czerwonej
  • łyżeczka soli
  • 3 niewielkie kromki jasnego pieczywa
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • łyżeczka soku z limonki
  • szczypta chili
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • do podania: posiekany ogórek i papryka, świeże pieczywo i świeżo zmielony czarny pieprz

Ogórka, cebulę i czosnek obrać. Pomidory sparzyć i obrać. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Wymieszać z solą i odstawić na minimum pół godziny (można dłużej). Dodać pokrojony chleb, zamieszać i odcisnąć na sitku z wody którą puściły warzywa. Przełożyć do wysokiej miski z pionowymi ściankami. Dodać ocet, sok z limonki i chilli. Zblendować na gładki mus. Następnie miksować końcówkami do ubijania białek i cienką strużką wlewać oliwę cały czas miksując na najwyższych obrotach. Doprawić do smaku w razie konieczności i odstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny.

Podawać obsypane świeżymi, drobno posiekanymi warzywami, świeżo zmielonym pieprzem oraz ewentualnie dodatkowo skropione oliwą. Dodatkowo serwować pieczywo.

gazpacho pomidorowe

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Gazpacho pomidorowe
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 15 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

9 komentarzy

  • kasia 25 września 2019 o 17:40 Odpowiedz

    czy wode, ktora jest z warzyw trzeba odlac, czy zmiksowac z calosia? dziekuje i pozdrawiam

    • Wysmakowane 25 września 2019 o 18:53 Odpowiedz

      Odciskamy, tak jak podane w przepisie.

  • Antykwariat Marzeń 22 maja 2018 o 16:25 Odpowiedz

    Wygląda przepysznie!!!

  • Kasia 21 maja 2018 o 11:26 Odpowiedz

    Wygląda pysznie!

  • Aneta 21 maja 2018 o 04:42 Odpowiedz

    Nie robiłam jeszcze w domu gazpacho, więc pora to zmienić. Z przyjemnością wykorzystam Twój przepis, gdyż brzmi fantastycznie, a zdjęcie wygląda smakowicie. 🙂

  • Ta ane 20 maja 2018 o 18:41 Odpowiedz

    Bardzo apetycznie to wygląda.

  • ada 20 maja 2018 o 17:02 Odpowiedz

    Jeszcze nigdy nie jadłam prawdziwego – wyjątkowo dobrego 🙂 chciałabym spróbowac.

  • Beata 19 maja 2018 o 20:49 Odpowiedz

    Uwielbiam!!! Od pobytu na Kanarach to moja ulubiona potrawa na zimno! 🙂

  • Marlena 19 maja 2018 o 07:00 Odpowiedz

    Bardzo dobry przepis! Ja osobiście nie robiłam jeszcze z ogórkiem, ale czas spróbować.
    Pozdrawiam

MENU