Przepisy

Więcej

Porcja
2-3 osoby
Trudność
Średni
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Gazpacho pomidorowe

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mam dla Was przepis na gazpacho pomidorowe, czyli hiszpański patent na chłodnik. Orzeźwiający, kremowy, przepyszny. Koniecznie z dobrej jakości, dojrzałymi pomidorami (sugeruję malinowe) i dużą ilością oliwy. Nie pomijajcie dodatku pieczywa w zupie. Nadaje mu puszystości. Za radą rodowitego Hiszpana zamiast dosalać gazpacho podczas miksowania, solę warzywa wcześniej i daję im odpocząć, by puściły wodę i namiękły. Diametralnie poprawiło to jakość mojego gazpacho i zdecydowanie polecam Wam tą metodę. Koniecznie mocno schłodzić przed podaniem.

 Gazpacho pomidorowe

  • pół ogórka długiego
  • pół niewielkiej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 3 – 4 pomidory malinowe (ok 400 g)
  • pół dużej papryki czerwonej
  • łyżeczka soli
  • 3 niewielkie kromki jasnego pieczywa
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • łyżeczka soku z limonki
  • szczypta chili
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • do podania: posiekany ogórek i papryka, świeże pieczywo i świeżo zmielony czarny pieprz

Ogórka, cebulę i czosnek obrać. Pomidory sparzyć i obrać. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Wymieszać z solą i odstawić na minimum pół godziny (można dłużej). Dodać pokrojony chleb, zamieszać i odcisnąć na sitku z wody którą puściły warzywa. Przełożyć do wysokiej miski z pionowymi ściankami. Dodać ocet, sok z limonki i chilli. Zblendować na gładki mus. Następnie miksować końcówkami do ubijania białek i cienką strużką wlewać oliwę cały czas miksując na najwyższych obrotach. Doprawić do smaku w razie konieczności i odstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny.

Podawać obsypane świeżymi, drobno posiekanymi warzywami, świeżo zmielonym pieprzem oraz ewentualnie dodatkowo skropione oliwą. Dodatkowo serwować pieczywo.

gazpacho pomidorowe

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

  1. Nie robiłam jeszcze w domu gazpacho, więc pora to zmienić. Z przyjemnością wykorzystam Twój przepis, gdyż brzmi fantastycznie, a zdjęcie wygląda smakowicie. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami