
Autor Wysmakowane 27 października 2021
Gofry kakaowe
Gofry kakaowe. Wreszcie mam przepis idealny. Muszę przyznać że to jedno z najdłużej czekających na publikację zdjęć w czeluściach moich folderów . Czekało tak kilka miesięcy, a ja w międzyczasie testowałam mnóstwo różnych przepisów na gofry kakaowe . Testowałam i testowałam i wciąż coś mi nie pasowała. I wreszcie MAM! Gofry wyszły tak pyszne, że z radością śpieszę do Was z przepisem.
Gofry kakaowe
- 15 g masła
- 70 g mąki pszennej
- 13 g kakao
- 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 15 g drobnego cukru do wypieków
- duże jajo (temp. pokojowa)
- szczypta soli
- 150 g kefiru (temp. pok)
Gofry kakaowe
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Gofrownicę bardzo mocno nagrzać. Masło rozpuścić i ostudzić.
Mąkę, kakao, proszek i sodę przesiać. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Dokładnie rozdzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywno z dodatkiem soli. Tymi samymi końcówkami miksera, zmiksować żółtko z ostudzonym masłem i kefirem. Dodać suche składniki i wymieszać. Na koniec bardzo delikatnie połączyć z ubitym białkiem.
Ciasto wykładać łyżką do nagrzanej gofrownicy. Piec ok. 6 min, bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia. Po upieczeniu odkładać gofry na kratkę.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

