
Autor Wysmakowane 3 września 2019
Zrobiło się jesiennie za oknem i jakoś nostalgicznie przełożyło mi się to na smaki na talerzu. Upiekłam już pierwszą jesienną szarlotkę, wczoraj królowała zupa dyniowa, a dziś śniadaniowo przyszedł czas na gofry marchewkowe. Przez dodatek warzywa, nigdy nie będą one tak chrupiące jak te po prostu na mące i jajku (przepis: gofry). Za to nadrabiają smakiem i pięknym pomarańczowym odcieniem. Gofry możecie zrobić na słodko z dowolnymi dodatkami (u mnie serek waniliowy i jagódki, które wreszcie udało mi się upolować) lub w wersji wytrawnej. Pomińcie wówczas cukier w składnikach, a na dodatki wybierzcie np. różnego rodzaju sery/ rukolę/ pomidorki koktajlowe czy cokolwiek na co tylko przyjdzie Wam ochota.
Przepisy na gofry już dla najmniejszych dzieci znajdziecie w E-BOOK Dieta Twojego maluszka.
Gofry marchewkowe
- jajko (białko i żółtko osobno) w temp pokojowej
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki sody
- łyżka cukru trzcinowego
- 20 g masła klarowanego roztopionego i ostudzonego
- 75 ml mleka w temp pokojowej
- mała marchewka starta na małych oczkach
Nagrzać tortownicę. Białko ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Obie mąki i sodę przesiać przez sitko. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Dodać żółtko, masło, mleko i startą marchewkę. Ponownie dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z pianą z białek uważając by piana jak najmniej opadła. Masę podzielić na 4 części i usmażyć 4 gofry. Lekko ostudzić na kratce i podawać z ulubionymi dodatkami.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
Jedna odpowiedź
Bardzo zaintrygował mnie pomysł marchewkowych gofrów i wreszcie dziś zrobiłam. Genialne!