Przepisy

Więcej

Porcja
ok 4
Trudność
Łatwy
Porcjaok 4
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Gofry marchewkowe na słodko lub na słono

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 22 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Zrobiło się jesiennie za oknem i jakoś nostalgicznie przełożyło mi się to na smaki na talerzu. Upiekłam już pierwszą jesienną szarlotkę, wczoraj królowała zupa dyniowa, a dziś śniadaniowo przyszedł czas na gofry marchewkowe. Przez dodatek warzywa, nigdy nie będą one tak chrupiące jak te po prostu na mące i jajku (przepis: gofry). Za to nadrabiają smakiem i pięknym pomarańczowym odcieniem. Gofry możecie zrobić na słodko z dowolnymi dodatkami (u mnie serek waniliowy i jagódki, które wreszcie udało mi się upolować) lub w wersji wytrawnej. Pomińcie wówczas cukier w składnikach, a na dodatki wybierzcie np. różnego rodzaju sery/ rukolę/ pomidorki koktajlowe czy cokolwiek na co tylko przyjdzie Wam ochota.

 

Przepisy na gofry już dla najmniejszych dzieci znajdziecie w E-BOOK Dieta Twojego maluszka.

Gofry marchewkowe

  • jajko (białko i żółtko osobno) w temp pokojowej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki sody
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 20 g masła klarowanego roztopionego i ostudzonego
  • 75 ml mleka w temp pokojowej
  • mała marchewka starta na małych oczkach

Nagrzać tortownicę. Białko ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Obie mąki i sodę przesiać przez sitko. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Dodać żółtko, masło, mleko i startą marchewkę. Ponownie dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z pianą z białek uważając by piana jak najmniej opadła. Masę podzielić na 4 części i usmażyć 4 gofry. Lekko ostudzić na kratce i podawać z ulubionymi dodatkami.

gofry z ciasta marchewkowegogofry marchewkowe na słodkonajlepsze chrupiące gofry marchewkowe

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 22 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami