Autor Wysmakowane 30 lipca 2019
Cudownie chrupiące gofry wytrawne z ciągnącym się serem żółtym i ukrytym w środku salami. Takie gofry wytrawne to fantastyczna alternatywa dla zwykłych kanapek na śniadanie czy na kolacje. Pomysł zrodził się u mnie nijako z musu, gdy odkryłam w niedzielny poranek (pozamykane sklepy!), że zapomnieliśmy kupić pieczywo, jajek też nie ma za wiele i generalnie lodówka w sumie świeci pustkami. A zjeść coś trzeba i to najlepiej nie nas łódko. Wyszperałam mój ulubiony przepis na ciasto, zmodyfikowałam go tak by pasował do wersji na słono i voila! Dosłownie chwila i pyszne śniadanko wylądowało na stole 🙂
Kilka uwag co do samego pieczenia gofrów:
- Nie dodawajcie mleka do ciasta. Jeśli nie macie wody gazowanej to już lepiej ją zastąpić wodą niegazowaną niż mlekiem. Są przepisy na gofry w których mleko jest wskazane, ale nie w tym
- Niektóre gofrownice wymagają lekkiego natłuszczenia przed wyłożeniem ciasta. Jeśli Wasza również – zróbcie to
- Gofrownica koniecznie musi być mocno nagrzana przed wylaniem ciasta, więc zacznijcie pracę od jej podłączenia
- Nie otwierajcie gofrownicy podczas pieczenia gofrów. Po niecałych 6 minutach można uchylić żeby sprawdzić czy gofry są już gotowe.
Więcej pomysłów na smaczne rozpoczęcie dnia w dziale śniadania.
A przepisy na gofry już dla najmniejszych dzieci znajdziecie w E-BOOK Dieta Twojego maluszka.
Gofry wytrawne z serem i salami
- 120 g mąki pszennej (przelicznik na szklanki/ łyżki tutaj -> miary)
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki soli
- jajko
- szczypta cukru
- 100 ml wody gazowanej
- 25 ml oleju roślinnego np. rzepakowy
- 4 plasterki sera żółtego
- 4 plasterki salami
- ok 50 g fety
- do dekoracji: pomidorki koktajlowe i natka lub inne świeże zioła
Najlepiej, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zacząć nagrzewać gofrownicę.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do małej miseczki i dokładnie wymieszać. Rozdzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywno z szczyptą soli. Do żółtka dodać cukier, wodę gazowaną i olej roślinny. Zmiksować. Dodać suche składniki i ponownie, krótko zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywno białko i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wykładać cienką warstwą w zagłębienia na gofry. Układać po plasterku sera żółtego i salami. Zakryć cienką warstwą ciasta na gofry i zamknąć gofrownicę. Piec ok 6 min, bez otwierania urządzenia.
Wyjąć na kratkę (nie na talerz!). W wierzchu obsypać pokruszoną fetą. Ozdobić świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Przełożyć na talerz i podawać od razu.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
6 odpowiedzi
Fajny przepis, użyłem wody niegazowanej i gofry wyszły świetnie.
Dziś przyjezdża do mnie mama z chrześniakiem, wypróbuję Twój przepis na ciasto gofrowe 🙂
Świetny pomysł. Również lubię dodawać do tego typu wypieków wody gazowanej. Robi cuda!
To prawda. Gofry, naleśniki czy placki są takie fajnie chrupiące z wierzchu
Nie przyszło mi do głowy take śniadanie, ale bardzo fajny pomysł coś nowego:) Wygląda na prawdę smakowicie! Zapraszam do mnie może, również i u mnie znajdziesz coś ciekawego.
Mam nadzieję, że pomysł się przyda 🙂 My bardzo lubimy kombinować różne cuda na śniadania.