Przepisy

Więcej

Porcja
4 gofry
Trudność
Średni
Porcja4 gofry
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Gofry wytrawne z serową niespodzianką

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Cudownie chrupiące gofry wytrawne z ciągnącym się serem żółtym i ukrytym w środku salami. Takie gofry wytrawne to fantastyczna alternatywa dla zwykłych kanapek na śniadanie czy na kolacje. Pomysł zrodził się u mnie nijako z musu, gdy odkryłam w niedzielny poranek (pozamykane sklepy!), że zapomnieliśmy kupić pieczywo, jajek też nie ma za wiele i generalnie lodówka w sumie świeci pustkami. A zjeść coś trzeba i to najlepiej nie nas łódko. Wyszperałam mój ulubiony przepis na ciasto, zmodyfikowałam go tak by pasował do wersji na słono i voila! Dosłownie chwila i pyszne śniadanko wylądowało na stole 🙂

Kilka uwag co do samego pieczenia gofrów:

  • Nie dodawajcie mleka do ciasta. Jeśli nie macie wody gazowanej to już lepiej ją zastąpić wodą niegazowaną niż mlekiem. Są przepisy na gofry w których mleko jest wskazane, ale nie w tym
  • Niektóre gofrownice wymagają lekkiego natłuszczenia przed wyłożeniem ciasta. Jeśli Wasza również – zróbcie to
  • Gofrownica koniecznie musi być mocno nagrzana przed wylaniem ciasta, więc zacznijcie pracę od jej podłączenia
  • Nie otwierajcie gofrownicy podczas pieczenia gofrów. Po niecałych 6 minutach można uchylić żeby sprawdzić czy gofry są już gotowe.

Więcej pomysłów na smaczne rozpoczęcie dnia w dziale śniadania.

A przepisy na gofry już dla najmniejszych dzieci znajdziecie w E-BOOK Dieta Twojego maluszka.

 

Gofry wytrawne z serem i salami

  • 120 g mąki pszennej (przelicznik na szklanki/ łyżki tutaj -> miary)
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki soli
  • jajko
  • szczypta cukru
  • 100 ml wody gazowanej
  • 25 ml oleju roślinnego np. rzepakowy
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 4 plasterki salami
  • ok 50 g fety
  • do dekoracji: pomidorki koktajlowe i natka lub inne świeże zioła

Najlepiej, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zacząć nagrzewać gofrownicę.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do małej miseczki i dokładnie wymieszać. Rozdzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywno z szczyptą soli. Do żółtka dodać cukier, wodę gazowaną i olej roślinny. Zmiksować. Dodać suche składniki i ponownie, krótko zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywno białko i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wykładać cienką warstwą w zagłębienia na gofry. Układać po plasterku sera żółtego i salami. Zakryć cienką warstwą ciasta na gofry i zamknąć gofrownicę. Piec ok 6 min, bez otwierania urządzenia.

Wyjąć na kratkę (nie na talerz!). W wierzchu obsypać pokruszoną fetą. Ozdobić świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Przełożyć na talerz i podawać od razu.

Gofry wytrawne z ukrytym w środku serem i salamiGofry wytrawne z ukrytym w środku serem i salamichrupiące gofry wytrawne nadzienie

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

  1. Nie przyszło mi do głowy take śniadanie, ale bardzo fajny pomysł coś nowego:) Wygląda na prawdę smakowicie! Zapraszam do mnie może, również i u mnie znajdziesz coś ciekawego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami