Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Gofry z jabłkami „szarlotka”

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Gofry z jabłkami o smaku pysznej szarlotki. O raju, raju, ja naprawdę jestem w raju. Te gofry to będzie HIT mojej jesieni.

W gofrach nie ma grama cukru. Cała słodycz jest z jabłek i z miodu, którym polewamy gofry po podaniu. W przepisie są za to aż trzy rodzaje mąki. Możecie użyć jedynie mąki pszennej (wówczas 220 g), ale jeśli macie możliwość to dobrze jest wykorzystać aż trzy. Dzięki mące ziemniaczanej gofry będą idealnie chrupiące, a mąka z orzechów cudnie podkręci smak i sprawi, że gofry będą obłędnie pachnieć.

 

Jeśli lubcie gofry, to koniecznie sprawdźcie pozostałe wysmakowane pomysły na GOFRY. Znajdziecie tu m.in. gofry ziemniaczane z serem, gofry marchewkowe czy gofry z niespodzianką.

 

 

Gofry z jabłkami „szarlotka”

  • 70 g masła klarowanego
  • 250 ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka), w temperaturze pokojowej
  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki z orzechów laskowych (można zastąpić zwykłą)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 jabłka
  • do podania: uprażone jabłka, orzechy laskowe, gęsty jogurt naturalny

 

Gofrownicę wstawić na największą moc i bardzo mocno nagrzać.

Masło roztopić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać mleko i ostudzone masło. Roztrzepać trzepaczką. Bezpośrednio do masy przesiać wszystkie trzy mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać do połączenia. W osobnej misce ubić na sztywno białka i delikatnie, łyżką, połączyć je z masą. Odstawić na kilka minut.

4 jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Delikatnie połączyć z pozostałą masą. Łyżką wykładać ciasto do bardzo mocno nagrzanej gofrownicy. W zależności od mocy sprzętu, gofry będą dobre po 7-10 minutach. Podczas pieczenia nie otwierać. Studzić na kratce.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Gofry z jabłkami "szarlotka"

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Pycha!!!! Chociaż bałam się bardzo o werdykt dzieci to zjadły z prażonymi jabłkami.
    Jedyny problem to dopuszczenie ich w środku, jedne były dobrze dopuszczone inne słabo.
    Dzięki za super przepis.

    1. Cieszę się niezmiernie, że werdykt pozytywny. Długość pieczenia to rzeczywiście kwestia wprawy i znajomosci swojej gorfownicy. Każda piecze troche inaczej. Jedyne co mogę doradzić, to by nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia, żeby nie przerywać procesu dopiekania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami