
- Potrzebny czas: 40 minut
- Porcja: ok 10 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 18 września 2020
Gofry z jabłkami o smaku pysznej szarlotki. O raju, raju, ja naprawdę jestem w raju. Te gofry to będzie HIT mojej jesieni.
W gofrach nie ma grama cukru. Cała słodycz jest z jabłek i z miodu, którym polewamy gofry po podaniu. W przepisie są za to aż trzy rodzaje mąki. Możecie użyć jedynie mąki pszennej (wówczas 220 g), ale jeśli macie możliwość to dobrze jest wykorzystać aż trzy. Dzięki mące ziemniaczanej gofry będą idealnie chrupiące, a mąka z orzechów cudnie podkręci smak i sprawi, że gofry będą obłędnie pachnieć.
Jeśli lubcie gofry, to koniecznie sprawdźcie pozostałe wysmakowane pomysły na GOFRY. Znajdziecie tu m.in. gofry ziemniaczane z serem, gofry marchewkowe czy gofry z niespodzianką.
Gofry z jabłkami „szarlotka”
- 70 g masła klarowanego
- 250 ml mleka (temperatura pokojowa)
- 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka), w temperaturze pokojowej
- 180 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki z orzechów laskowych (można zastąpić zwykłą)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 4 jabłka
- do podania: uprażone jabłka, orzechy laskowe, gęsty jogurt naturalny
Gofrownicę wstawić na największą moc i bardzo mocno nagrzać.
Masło roztopić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać mleko i ostudzone masło. Roztrzepać trzepaczką. Bezpośrednio do masy przesiać wszystkie trzy mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać do połączenia. W osobnej misce ubić na sztywno białka i delikatnie, łyżką, połączyć je z masą. Odstawić na kilka minut.
4 jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Delikatnie połączyć z pozostałą masą. Łyżką wykładać ciasto do bardzo mocno nagrzanej gofrownicy. W zależności od mocy sprzętu, gofry będą dobre po 7-10 minutach. Podczas pieczenia nie otwierać. Studzić na kratce.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
5 Responses
Najlepsze gofry na swiecie! I to bez cukru! Idealne! Dziekuje ogromnie
Super! Cieszę się niezmiernie. Tez je bardzo lubimy 🙂
Pycha!!!! Chociaż bałam się bardzo o werdykt dzieci to zjadły z prażonymi jabłkami.
Jedyny problem to dopuszczenie ich w środku, jedne były dobrze dopuszczone inne słabo.
Dzięki za super przepis.
Cieszę się niezmiernie, że werdykt pozytywny. Długość pieczenia to rzeczywiście kwestia wprawy i znajomosci swojej gorfownicy. Każda piecze troche inaczej. Jedyne co mogę doradzić, to by nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia, żeby nie przerywać procesu dopiekania.
Ostatnia partia byla 13 min i się super dopiekla 🤩