
Autor Wysmakowane 7 grudnia 2019
Gofry ziemniaczane to u nas ostatnio hit! Dzieci głośno i z zapałem wciąż mnie proszą żebym specjalnie ugotowała za dużo ziemniaków do obiadu, co by „jeszcze koniecznie starczyło na te pyszne gofry”. To gotuję. A wieczorem lub kolejnego dnia nagrzewamy mocno tortownicę i smażymy gofry ziemniaczane. Jak z plackami ziemniaczanymi (link: placki ziemniaczane)! Mogą być na słodko posypane cukrem, mogą w wersji wytrawnej, z różnymi dodatkami w środku. Mi chyba najbardziej smakują jednak z startym serem i świeżymi ziołami, ale jeśli tylko macie ochotę to możecie wsadzić do środka wędlinę, drobno posiekane warzywa (np. paprykę czy brokuł) albo dowolne przyprawy.
Pozostałe wysmakowane gofry tutaj: Tag: GOFRY.
A Przepisy na gofry już dla najmniejszych dzieci znajdziecie w E-BOOK Dieta Twojego maluszka.
Gofry ziemniaczane z serem
- 300 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
- duże jajko
- 120 g mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g sera żółtego w kostce
- 60 ml wody gazowanej
- sól i pieprz – do smaku
- łyżka dowolnych świeżych ziół drobno posiekanych – u mnie natka i szczypiorek
Gofrownicę bardzo delikatnie nasmarować olejem i rozgrzać na max. Ziemniaki dokładnie rozgnieść na gładkie puree – praską, w maszynce do mielenia lub np. blenderem. Do ziemniaków dodać całe jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, starty na małych oczkach tarki ser żółty, wodę, przyprawy i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać wodę lub mąkę – ciasto ma być gęste. Wykładać ciasto ziemniaczane i smażyć zamknięte ok 5 min (czas zależy od gofrownicy i jej mocy) aż będą mocno rumiane. Gofry ziemniaczane studzić na kratce.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
3 Responses
Bardzo zaciekawił mnie pomysł z goframi w takim wydaniu. Wyglądają bardzo apetycznie i pewnie smakują równie dobrze. Muszę przygotować takie dla mojej rodziny. Na pewno będą zaskoczeni, bo zawsze przygotowywałam gofry na słodko. Zastanawiam się tylko jaki ser żółty byłby do tego najlepszy 🙂
Warto zrobić. Zdecydowanie inny wymiar gofrów 🙂 Ser dowolny, ale taki, który dobrze się rozpuszcza. Ja chyba użyłam goudę.
Nie jestem fanką słodyczy. Zamiast czekolady wolę mięso. 😀 Jak tylko zobaczyłam Twój przepis, wiedziałam że muszę go zrobić. Gofry w wersji wytrawnej sa świetne! Coś czuje, że często będę je robić!