Przepisy

Więcej

Porcja
6 sztuk
Trudność
Łatwy
Porcja6 sztuk
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Gofry ziemniaczane z serem

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Gofry ziemniaczane to u nas ostatnio hit! Dzieci głośno i z zapałem wciąż mnie proszą żebym specjalnie ugotowała za dużo ziemniaków do obiadu, co by „jeszcze koniecznie starczyło na te pyszne gofry”.  To gotuję. A wieczorem lub kolejnego dnia nagrzewamy mocno tortownicę i smażymy gofry ziemniaczane. Jak z plackami ziemniaczanymi (link: placki ziemniaczane)! Mogą być na słodko posypane cukrem, mogą w wersji wytrawnej, z różnymi dodatkami w środku. Mi chyba najbardziej smakują jednak z startym serem i świeżymi ziołami, ale jeśli tylko macie ochotę to możecie wsadzić do środka wędlinę, drobno posiekane warzywa (np. paprykę czy brokuł) albo dowolne przyprawy.

Pozostałe wysmakowane gofry tutaj: Tag: GOFRY.

A Przepisy na gofry już dla najmniejszych dzieci znajdziecie w E-BOOK Dieta Twojego maluszka.

Gofry ziemniaczane z serem

  • 300 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  • duże jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g sera żółtego w kostce
  • 60 ml wody gazowanej
  • sól i pieprz – do smaku
  • łyżka dowolnych świeżych ziół drobno posiekanych – u mnie natka i szczypiorek

Gofrownicę bardzo delikatnie nasmarować olejem i rozgrzać na max. Ziemniaki dokładnie rozgnieść na gładkie puree – praską, w maszynce do mielenia lub np. blenderem. Do ziemniaków dodać całe jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, starty na małych oczkach tarki ser żółty, wodę, przyprawy i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać wodę lub mąkę – ciasto ma być gęste. Wykładać ciasto ziemniaczane i smażyć zamknięte ok 5 min (czas zależy od gofrownicy i jej mocy) aż będą mocno rumiane. Gofry ziemniaczane studzić na kratce.

Gofry ziemniaczane z seremgofry z ziemniaków i sera

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Bardzo zaciekawił mnie pomysł z goframi w takim wydaniu. Wyglądają bardzo apetycznie i pewnie smakują równie dobrze. Muszę przygotować takie dla mojej rodziny. Na pewno będą zaskoczeni, bo zawsze przygotowywałam gofry na słodko. Zastanawiam się tylko jaki ser żółty byłby do tego najlepszy 🙂

    1. Warto zrobić. Zdecydowanie inny wymiar gofrów 🙂 Ser dowolny, ale taki, który dobrze się rozpuszcza. Ja chyba użyłam goudę.

  2. Nie jestem fanką słodyczy. Zamiast czekolady wolę mięso. 😀 Jak tylko zobaczyłam Twój przepis, wiedziałam że muszę go zrobić. Gofry w wersji wytrawnej sa świetne! Coś czuje, że często będę je robić!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami