Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Gomółki serowe

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tradycyjne podkarpackie twarożki suszone, czyli gomółki serowe. Można je podawać z chlebem, z różnymi dipami lub zupełnie osobno, tak o, do podjadania. Tradycyjnie gomółki suszymy kilka dni w suchym, ciepłym pomieszczeniu, co jakiś czas wkładając do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C. Otrzymamy wtedy bardziej okrągłe gomółki. U mnie w wersji „na szybko” – suszone w piekarniku przez 2,5 godziny – w smaku równie dobre, ale wyglądem bardziej przypominające placuszki niż tradycyjne gomółkowe kulki.

Gomółki serowe

  • 500 g tłustego sera twarogowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soli
  • kminek 2/3 łyżeczki
  • jajko
  • 2 żółtka
  • łyżeczka mleka
  • łyżka bułki tartej
  • ok 3 łyżki oleju roślinnego

Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Ser przełożyć do miski i utrzeć widelcem z solą, kminkiem i czosnkiem. Jajko i jedno żółtko wbić do małej miseczki i roztrzepać z odrobiną mleka. Wymieszać z masą serową. Na koniec dodać bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Blachę piekarnika wysmarować cienką warstwą oleju. Z masy twarogowej formować „ciasteczka” wielkości orzecha laskowego. Układać na blaszce i lekko spłaszczać. Żółtko roztrzepać z bardzo niewielkim dodatkiem mleka. Przy użyciu pędzelka smarować gomółki, ewentualnie obsypać jeszcze na wierzchu kminkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 60-70 stopni C (z funkcją termoobiegu) i „suszyć” przez około 2,5 godziny. Drzwiczki piekarnika przez cały czas powinny być minimalnie uchylone (można wsadzić poskładaną ściereczkę pomiędzy drzwiczki by się nie zamknęły.

Po ostudzeniu gomółki przechowywać w lodówce, nawet przez około 10 dni.

Podkarpackie tradycyjne gomółki serowenajlepsze gomółki serowe

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

    1. Ale super! Smak musiał być rewelacyjny! Ja niestety miałam dostęp tylko do piekarnika 🙈🙈 Tez wychodzą super, ale, ach ten piec chlebowy 😍😍

      1. Gomółki moja babcia robiła bez mleka i bułki tartej a suszyła w bradrurze. Ja robię do dzisiaj ale już w piekarniku. Pyszności. Dobrego apetytu. Pozdrawiam.

  1. Dziękuje za komentarze. 🙂 Myślę, że przepis wart wypróbowania. Samej pracy przy nim może łącznie 10 minut i domowa przekąska na wynos czy na wieczór gotowa. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami