Przepisy

Więcej

Porcja3-4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Grillowany kurczak satay z sosem orzechowym

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sezon kompletnie niegrillowy, a nam się zebrało na grillowanie ostatnio. Dobry stek z grilla, serek halloumi na wieczorną przekąskę, burgery, grillowane warzywa do obiadu, rybka z cudnie przypieczoną skórką czy moje ukochane sataye, na które mam dla Was dziś przepis.

Z racji pory roku, operujemy jedynie patelnią grillową. Czasem piekarnikiem. Jest to fajna alternatywa, ale to wciąż nie to samo, co prawdziwe grillowanie, za którym już mocno zaczynamy tęsknić. Od 1,5 roku mieszkamy wreszcie w domu z ogródkiem i całe lato przymierzaliśmy się do zakupu grilla do ogrodu, co finalnie się wreszcie nie wydarzyło. Cóż. Co się odwlecze, to nie uciecze.

Natomiast w poszukiwaniu grilla idealnego natknęłam się na innowacyjną serię modeli grilli elektrycznych marki Weber, przeznaczonych także do używania  w warunkach miejskich. Grille mają bardzo dobre opinie. Strasznie szkoda, że nie wiedziałam o nich, jak jeszcze mieszkaliśmy w mieszkaniu, w środku miasta. Chciałabym zobaczyć miny sąsiadów, na przyjemnie skwierczące jedzonko na grillu, na naszym balkonie. Podrzucam Wam pomysł, to może skorzystacie. W sumie niedługo odwiedza nas brodaty jegomość w czerwonym wdzianku, z worem pełnym prezentów. Może to okazja na sprezentowanie swojej rodzinie nowych doznań kulinarnych, w piknikowo – wakacyjnym stylu?

grille elektryczne w mieszkaniu

Seria grilli elektrycznych Pulse, składa się z trzech modeli grilli, także dla każdego coś dobrego. Designersko są super. Do tego są bardzo kompaktowe, więc zmieszczą się nawet na niedużym balkonie. Każdy z modeli jest zintegrowany z technologią iGrill, jest wyposażony w elektroniczny wyświetlacz LED, a temperatura pieczenia może osiągać nawet 300 stopni C.  W bardziej zaawansowanych modelach grillów Pulse można spotkać ponadto 2 niezależne strefy grillowania. To jest super opcja, bo pozwala na przygotowanie jednocześnie dwóch potraw, które wymagają obróbki cieplnej w dwóch, zupełnie różnych temperaturach.

Ciekawa jestem co Wy o tym myślicie? Znacie serie Pulse od Weber? A może macie do polecenia jakieś konkretne modele grilla? Każda opinia bardzo mile widziana.

grill elektryczny pulse weber

Kurczak satay – przepis

Super szybkie danie, a smakuje rewelacyjnie! Dla mnie to smak Azji, smak podróży i smak… moich ukochanych orzeszków ziemnych, zamkniętych w lekko pikantnym, kremowym sosie. Gwarantem powodzenia jest tu dobrze, krótko ugrillowany kurczak (nie można go przesuszyć) i oczywiście dobrej jakości składniki. Jeśli macie bardzo ostre chilli, to dodajcie mniej. Do smaku.

Marynata do kurczaka

  • 500 g piersi kurczaka
  • 2 spore ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • po pół łyżeczki: kolendry, kuminu, chilli
  • odrobina kurkumy
  • 50 ml mleka kokosowego
  • po 2 łyżki sosu sojowego i soku z limonki

Sos orzechowy

  • 180 ml mleka kokosowego
  • 60 g masła orzechowego
  • po łyżce sosu sojowego i soku z limonki
  • łyżeczka cukru brązowego
  • po pół łyżeczki kolendry i kuminu
  • chilli i sól do smaku

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na podłużne paski. W moździerzu utłuc wszystkie składniki marynaty, oprócz dwóch ostatnich. Przełożyć do większej miski. Dodać mleko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki i dokładnie wymieszać. Na koniec wymieszać z paskami kurczaka. Odstawić do zamarynowania. Jeśli czas pozwala, na ok. godzinę do lodówki. Jeśli nie, to choć na kilka minut w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki sosu przełożyć do niewielkiego garnuszka i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, do lekkiej redukcji sosu. W tym czasie paski kurczaka ponadziewać na patyczki do szaszłyków (patyczki dobrze jest wcześniej namoczyć w zimnej wodzie) i usmażyć na mocno rozgrzanym grillu. Krótko, tylko tyle, by mięso doszło w środku, ale wciąż pozostało delikatne i miękkie. Po zdjęciu z grilla lekko oprószyć solą. Podawać z sosem.

Kurczak satay – przepis prosty szybki

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ WEBER

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami