Przepisy

Więcej

Porcja
7 sztuk
Trudność
Średni
Porcja7 sztuk
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Gruziński chleb nadziewany jagnięciną

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Gruziński chleb nadziewany jagnięciną – mój przepis numer jeden z warsztatów „Jagnięcina” w Akademii Kulinarnej Whirpool, w których miałam ostatnio okazję uczestniczyć. Jadłam taki chleb wielokrotnie, ale nigdy nie wpadłabym na to, że jego przygotowanie jest takie proste! Do samego chlebka warto użyć mąki 00 (jak do wypieku pizzy), ale jeśli jej nie macie, można również wykorzystać zwykłą pszenną mąkę chlebową. Ciasto do wyrastania polecam wstawić do piekarnika nagrzanego do 35 stopni C. Nie ma tam ryzyka przeciągów, którego ciasto drożdżowe bardzo nie lubi i jest cieplutko – idealne warunki do wyrastania drożdży!

Gruziński chleb nadziewany jagnięciną

  • 500 g mąki (najlepiej 00, ewentualnie pszennej do chleba) (przelicznik na szklanki -> MIARY)
  • 300 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 7 g suchych drożdży
  • sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 cebula
  • łyżka nasion kolendry
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 500 g mielonej jagnięciny
  • świeżo mielony pieprz
  • świeże pomidory i natka pietruszki

Przesiać 300 g mąki do miski. Dodać ok 300 ml ciepłej wody (temperatura ok 37 stopni C), suche drożdże i sól. Dokładnie wymieszać. Wlać oliwę oraz dodać cukier i wyrobić, podsypując pozostałą mąką. Im dłużej i energiczniej, tym lepiej. Ciasto musi być dobrze napowietrzne. Dokładnie wyrobione ciasto uformować w kulę. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika w temperaturze ok 35 stopni na około godzinę (do podwojenia objętości).

Podczas wyrastania ciasta, przygotować farsz. Cebule drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej na patelni pozostałej oliwie. Kolendrę z papryka rozetrzeć w moździerzu i dodać do cebuli. Wymieszać i chwilę smażyć, aż zioła zaczną intensywnie pachnieć.  Wówczas dodać mieloną jagnięcinę i smażyć aż mięso zrobi się rumiane. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać i smażyć na dużym ogniu (ok 7 minut) do miękkości mięsa. Odstawić do lekkiego ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 równych części. Z każdej części delikatnie uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na ok 15 minut. Po tym czasie każdą kulę krótko wyrobić i rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok 12 cm. Na środek wykładać po 1/7 farszu. Brzegi składać do środka i zrobić na łączeniu świderek, tak by ciasto nie rozeszło się podczas smażenia. Z góry każdy placek ponakłuwać w kilku miejscach wykałaczką. Smażyć na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron. Podawać z świeżymi pomidorami i natką pietruszki.

kurs kulinarny chleb chlebekfarsz gruzińskie chlebkikurs kulinarny jagnięcina akademia whirpoolGruziński chleb nadziewany jagnięcinągruzińskie placki z jagnięciną

Zdjęcia autorstwa Magda Ghia z Akademia Kulinarna Whirlpool

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na Facebooku i na Instagramie. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Uwielbiam gruzińska kuchnię, czasem zagladam do restauaracji gruzińskiej, że by czegoś nowego spróbować. sama nie gotuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami