
- Potrzebny czas: 2 godz 30 min
- Porcja: 7 sztuk
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 1 marca 2020
Gruziński chleb nadziewany jagnięciną – mój przepis numer jeden z warsztatów „Jagnięcina” w Akademii Kulinarnej Whirpool, w których miałam ostatnio okazję uczestniczyć. Jadłam taki chleb wielokrotnie, ale nigdy nie wpadłabym na to, że jego przygotowanie jest takie proste! Do samego chlebka warto użyć mąki 00 (jak do wypieku pizzy), ale jeśli jej nie macie, można również wykorzystać zwykłą pszenną mąkę chlebową. Ciasto do wyrastania polecam wstawić do piekarnika nagrzanego do 35 stopni C. Nie ma tam ryzyka przeciągów, którego ciasto drożdżowe bardzo nie lubi i jest cieplutko – idealne warunki do wyrastania drożdży!
Gruziński chleb nadziewany jagnięciną
- 500 g mąki (najlepiej 00, ewentualnie pszennej do chleba) (przelicznik na szklanki -> MIARY)
- 300 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- 7 g suchych drożdży
- sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 10 g cukru drobnego do wypieków
- 1 cebula
- łyżka nasion kolendry
- 1,5 łyżki słodkiej papryki
- 500 g mielonej jagnięciny
- świeżo mielony pieprz
- świeże pomidory i natka pietruszki
Przesiać 300 g mąki do miski. Dodać ok 300 ml ciepłej wody (temperatura ok 37 stopni C), suche drożdże i sól. Dokładnie wymieszać. Wlać oliwę oraz dodać cukier i wyrobić, podsypując pozostałą mąką. Im dłużej i energiczniej, tym lepiej. Ciasto musi być dobrze napowietrzne. Dokładnie wyrobione ciasto uformować w kulę. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika w temperaturze ok 35 stopni na około godzinę (do podwojenia objętości).
Podczas wyrastania ciasta, przygotować farsz. Cebule drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej na patelni pozostałej oliwie. Kolendrę z papryka rozetrzeć w moździerzu i dodać do cebuli. Wymieszać i chwilę smażyć, aż zioła zaczną intensywnie pachnieć. Wówczas dodać mieloną jagnięcinę i smażyć aż mięso zrobi się rumiane. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać i smażyć na dużym ogniu (ok 7 minut) do miękkości mięsa. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 równych części. Z każdej części delikatnie uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na ok 15 minut. Po tym czasie każdą kulę krótko wyrobić i rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok 12 cm. Na środek wykładać po 1/7 farszu. Brzegi składać do środka i zrobić na łączeniu świderek, tak by ciasto nie rozeszło się podczas smażenia. Z góry każdy placek ponakłuwać w kilku miejscach wykałaczką. Smażyć na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron. Podawać z świeżymi pomidorami i natką pietruszki.
Zdjęcia autorstwa Magda Ghia z Akademia Kulinarna Whirlpool
Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Polub Wysmakowane na Facebooku i na Instagramie. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
3 Responses
Uwielbiam gruzińska kuchnię, czasem zagladam do restauaracji gruzińskiej, że by czegoś nowego spróbować. sama nie gotuję.
Znam bardzo dobrze gruzińskie pieczywo i często je piekę, chętnie skorzystam także z tego przepisu
Uwielbiam!
Dawno nie robiłam i muszę je koniecznie poczynić.