
Autor Wysmakowane 16 listopada 2016
Danie jednogarnkowe. Bardzo proste w przygotowaniu chociaż dość długotrwałe. Gulasz z łopatki wieprzowej gotujemy łącznie około 2,5 godziny. W nagrodę otrzymujemy niewiarygodnie miękkie, kruche mięso, rozpadające się po dotknięciu widelcem. Naprawdę pycha. Można modyfikować według własnych preferencji, zrezygnować z części warzyw, zrezygnować z kiełbaski lub wymienić ją na boczek, doprawić według własnych preferencji. Gulasz nic nie traci (a może wręcz zyskuje) podgrzewany w kolejne dni, więc spokojnie można przygotować jako danie na kilka dni, również z przeznaczeniem do lunch box’a.
Gulasz z łopatki wieprzowej
- 70 dag łopatki wieprzowej
- pół łyżeczki pieprzu
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki
- papryka czerwona
- 150 g surowej kiełbasy
- 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
- 2 łyżki oliwy
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- przyprawy: 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, po pół łyżeczki chilli i bazylii
- 600 ml bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 150 g pieczarek
- 2 duże pomidory
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
Przygotować składniki do pierwszego gotowania. Z mięsa wykroić grube, twarde kawałki tłuszczu (mniejsze, miękkie zostawić). Pokroić w kostkę i natrzeć pieprzem. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Marchew, paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę, a por w piórka.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić, zeszklić cebulę z porem i z czosnkiem. Dodać mięso, wymieszać i szybko obsmażyć na większym ogniu. Do garnka dołożyć kiełbasę, paprykę, posiekany rozmaryn i wszystkie przyprawy. Po chwili wszystko zalać bulionem, dodać sos sojowy i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować przez godzinę.
Pod koniec podanego czasu oczyścić pieczarki i pokroić w półplasterki. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i zmiksować na sos z koncentratem pomidorowym. Pieczarki i sos pomidorowy dodać do gulaszu. Wymieszać i gotować pod przykryciem kolejną godzinę. Po tym czasie odkryć i gotować ostatnie pół godziny. W międzyczasie spróbować i w razie konieczności doprawić. Na koniec mięso ma się rozpadać po dotknięciu, a sos ma mieć odpowiednią gęstość.
Serwować z dodatkiem świeżej bazylii. Dobrze pasują ugotowane ziemniaki, makaron i wszelkie rodzaje kaszy.
Spodobał Ci się ten przepis? Wypróbuj też kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami oraz wysmakowaną rwaną łopatkę wieprzową.


Ten przepis w Waszym wykonaniu:

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
8 Responses
Właśnie odkryłam ten blog przez babkę marcepanową i już został u mnie w zakładkach! Wspaniałe przepisy, zachęcające opisy, piękne zdjęcia.
I pytanie związane z powyższym: kiełbasa surowa czyli jaka?
Bardzo mi miło 🙂 dziękuje pięknie za tak miły komentarz. A surowa czyli wędzona na zimno. Ale jak nie uda się takiej dostać to może być dowolna.
(ʘ‿ʘ) Dziękuję!
Rewelacyjny wyszedł! Warto było tyle czekać!
Mniam! Same pyszności! 🙂
Uwielbiam takie dania, bo dzięki nim często smaki są niepowtarzalne. Wspólne dochodzenie wszystkich składników w jednym kotle sprawia, że przechodzą one nimi między sobą. 😉
Niestety nie spróbuję, bo nie jem mięsa, ale mąż byłby zachwycony 😀
W takim razie gulasz zrób dla męża, a Ciebie zapraszam do działu z przepisami wegetariańskimi. 🙂