Gulasz z łopatki wieprzowej – idealnie miękkie mięso

przepis

Danie jednogarnkowe. Bardzo proste w przygotowaniu chociaż dość długotrwałe. Gulasz z łopatki wieprzowej gotujemy łącznie około 2,5 godziny. W nagrodę otrzymujemy niewiarygodnie miękkie, kruche mięso, rozpadające się po dotknięciu widelcem. Naprawdę pycha. Można modyfikować według własnych preferencji, zrezygnować z części warzyw, zrezygnować z kiełbaski lub wymienić ją na boczek, doprawić według własnych preferencji. Gulasz nic nie traci (a może wręcz zyskuje) podgrzewany w kolejne dni, więc spokojnie można przygotować jako danie na kilka dni, również z przeznaczeniem do lunch box’a.

Gulasz z łopatki wieprzowej

  • 70 dag łopatki wieprzowej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona
  • 150 g surowej kiełbasy
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • przyprawy: 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, po pół łyżeczki chilli i bazylii
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 150 g pieczarek
  • 2 duże pomidory
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji

Przygotować składniki do pierwszego gotowania. Z mięsa wykroić grube, twarde kawałki tłuszczu (mniejsze, miękkie zostawić). Pokroić w kostkę i natrzeć pieprzem. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Marchew, paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę, a por w piórka.

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić, zeszklić cebulę z porem i z czosnkiem. Dodać mięso, wymieszać i szybko obsmażyć na większym ogniu. Do garnka dołożyć kiełbasę, paprykę, posiekany rozmaryn i wszystkie przyprawy. Po chwili wszystko zalać bulionem, dodać sos sojowy i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować przez godzinę.

Pod koniec podanego czasu oczyścić pieczarki i pokroić w półplasterki. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i zmiksować na sos z koncentratem pomidorowym. Pieczarki i sos pomidorowy dodać do gulaszu. Wymieszać i gotować pod przykryciem kolejną godzinę. Po tym czasie odkryć i gotować ostatnie pół godziny. W międzyczasie spróbować i w razie konieczności doprawić. Na koniec mięso ma się rozpadać po dotknięciu, a sos ma mieć odpowiednią gęstość.

Serwować z dodatkiem świeżej bazylii. Dobrze pasują ugotowane ziemniaki, makaron i wszelkie rodzaje kaszy.

 

Spodobał Ci się ten przepis? Wypróbuj też kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami oraz wysmakowaną rwaną łopatkę wieprzową

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

“Nie wiem jak udało się Pani zrobić tak apetyczne zdjęcie gulaszu.! Mój wygląda tak, ale w smaku NIEBO!” Marcelina

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Gulasz z łopatki wieprzowej
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 29 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

8 komentarzy

  • Elżbieta 15 kwietnia 2019 o 17:59 Odpowiedz

    Właśnie odkryłam ten blog przez babkę marcepanową i już został u mnie w zakładkach! Wspaniałe przepisy, zachęcające opisy, piękne zdjęcia.
    I pytanie związane z powyższym: kiełbasa surowa czyli jaka?

    • Wysmakowane 15 kwietnia 2019 o 18:07 Odpowiedz

      Bardzo mi miło 🙂 dziękuje pięknie za tak miły komentarz. A surowa czyli wędzona na zimno. Ale jak nie uda się takiej dostać to może być dowolna.

      • Elżbieta 15 kwietnia 2019 o 18:16 Odpowiedz

        (ʘ‿ʘ) Dziękuję!

  • Alicja 25 grudnia 2017 o 18:26 Odpowiedz

    Rewelacyjny wyszedł! Warto było tyle czekać!

  • Klaudia J 5 września 2017 o 19:38 Odpowiedz

    Mniam! Same pyszności! 🙂

  • Bielecki.es 4 września 2017 o 23:05 Odpowiedz

    Uwielbiam takie dania, bo dzięki nim często smaki są niepowtarzalne. Wspólne dochodzenie wszystkich składników w jednym kotle sprawia, że przechodzą one nimi między sobą. 😉

  • momandlilgirl.pl 3 września 2017 o 20:50 Odpowiedz

    Niestety nie spróbuję, bo nie jem mięsa, ale mąż byłby zachwycony 😀

    • Wysmakowane 3 września 2017 o 20:52 Odpowiedz

      W takim razie gulasz zrób dla męża, a Ciebie zapraszam do działu z przepisami wegetariańskimi. 🙂

MENU