Przepisy

Więcej

Porcja
4-5 osób
Trudność
Łatwy
Porcja4-5 osób
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Gulasz z łopatki wieprzowej – idealnie miękkie mięso

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 24 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Danie jednogarnkowe. Bardzo proste w przygotowaniu chociaż dość długotrwałe. Gulasz z łopatki wieprzowej gotujemy łącznie około 2,5 godziny. W nagrodę otrzymujemy niewiarygodnie miękkie, kruche mięso, rozpadające się po dotknięciu widelcem. Naprawdę pycha. Można modyfikować według własnych preferencji, zrezygnować z części warzyw, zrezygnować z kiełbaski lub wymienić ją na boczek, doprawić według własnych preferencji. Gulasz nic nie traci (a może wręcz zyskuje) podgrzewany w kolejne dni, więc spokojnie można przygotować jako danie na kilka dni, również z przeznaczeniem do lunch box’a.

Gulasz z łopatki wieprzowej

  • 70 dag łopatki wieprzowej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona
  • 150 g surowej kiełbasy
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • przyprawy: 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, po pół łyżeczki chilli i bazylii
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 150 g pieczarek
  • 2 duże pomidory
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji

Przygotować składniki do pierwszego gotowania. Z mięsa wykroić grube, twarde kawałki tłuszczu (mniejsze, miękkie zostawić). Pokroić w kostkę i natrzeć pieprzem. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Marchew, paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę, a por w piórka.

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić, zeszklić cebulę z porem i z czosnkiem. Dodać mięso, wymieszać i szybko obsmażyć na większym ogniu. Do garnka dołożyć kiełbasę, paprykę, posiekany rozmaryn i wszystkie przyprawy. Po chwili wszystko zalać bulionem, dodać sos sojowy i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować przez godzinę.

Pod koniec podanego czasu oczyścić pieczarki i pokroić w półplasterki. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i zmiksować na sos z koncentratem pomidorowym. Pieczarki i sos pomidorowy dodać do gulaszu. Wymieszać i gotować pod przykryciem kolejną godzinę. Po tym czasie odkryć i gotować ostatnie pół godziny. W międzyczasie spróbować i w razie konieczności doprawić. Na koniec mięso ma się rozpadać po dotknięciu, a sos ma mieć odpowiednią gęstość.

Serwować z dodatkiem świeżej bazylii. Dobrze pasują ugotowane ziemniaki, makaron i wszelkie rodzaje kaszy.

 

Spodobał Ci się ten przepis? Wypróbuj też kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami oraz wysmakowaną rwaną łopatkę wieprzową

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

IMG 0865
„Nie wiem jak udało się Pani zrobić tak apetyczne zdjęcie gulaszu.! Mój wygląda tak, ale w smaku NIEBO!” Marcelina

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 24 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

  1. Właśnie odkryłam ten blog przez babkę marcepanową i już został u mnie w zakładkach! Wspaniałe przepisy, zachęcające opisy, piękne zdjęcia.
    I pytanie związane z powyższym: kiełbasa surowa czyli jaka?

    1. Bardzo mi miło 🙂 dziękuje pięknie za tak miły komentarz. A surowa czyli wędzona na zimno. Ale jak nie uda się takiej dostać to może być dowolna.

  2. Uwielbiam takie dania, bo dzięki nim często smaki są niepowtarzalne. Wspólne dochodzenie wszystkich składników w jednym kotle sprawia, że przechodzą one nimi między sobą. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami