
Autor Wysmakowane 5 stycznia 2019
Potrzeba matką wynalazku. Potrzebowałam danie, które mogę przyrządzić wcześniej, a w dniu podania tylko podgrzać, najlepiej w piekarniku by już nie ubrudzić kuchni. I tak powstał pikantny kurczak w sosie pomidorowym na ryżu. Oczywiście można całość zrobić na raz, ale w mojej wersji, ja wieczorem kurczaka zamarynowałam i krótko usmażyłam na rumiano, ugotowałam sos i ryż. Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego i odstawiłam do lodówki. Kolejnego dnia jedynie krótkie pieczenie i voila, danie gotowe. Dzięki temu, że kurczak i ryż „dochodzą” tuż przed podaniem na stół, wszystko jest świeże, bez wrażenia „podgrzewanego kotleta”. Polecam na wszelkie imprezy przy stole czy to w ramach spotkań rodzinnych czy w gronie znajomych.
HOT kurczak w sosie pomidorowym na ryżu
- po 1 łyżeczce kminku, kolendry, curry, pieprzu i tymianku
- 2 spore ząbki czosnku
- ok 2 cm kawałek imbiru
- 1/3 łyżeczki chilli – lub więcej – do smaku
- ok 750 g filetu z kurczaka – podwójna pierś
- duża cebula
- olej rzepakowy
- sól do smaku
- 250 ml bulionu warzywnego
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 3 małe papryczki chilli
- 200 g ryżu
- 3 łyżki posiekanej natki
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Kminek, kolendrę, curry, pieprz, tymianek, chilli (w proszku) i posiekany czosnek i imbir włożyć do moździerza i całość utrzeć. Mięso umyć, wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami, odciąć większe błonki i ewentualne chrząstki. Każdą pierś przekroić na ok 3 części. Mięso dokładnie natrzeć połową mieszanki przypraw. Dobrze jest odstawić do zamarynowania na ok. godzinę (w temperaturze pokojowej), ale nie jest to konieczne.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (z termoobiegiem). Ryż ugotować w osolonej wodzie (3 min krócej niż czas podany na opakowaniu). Mocno nagrzać patelnię (suchą, aż zacznie parować). Mięso oprószyć solą i krótko usmażyć na dużej mocy grzania, aż będzie mocno rumiany z każdej strony (w środku może pozostać surowy). Odłożyć na talerz, a na patelnię wlać ok 3 łyżki oleju. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać resztę przypraw z moździerza i prażyć (często mieszając, by przyprawy się nie przypaliły). Dodać bulion, przecier pomidorowy i posiekaną papryczkę. Doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Dodać ugotowany al. dente ryż i kurczaka. Wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić bez przykrycia do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 minut aż kurczak dojdzie w środku i ryż będzie miękki.
Po wyłożeniu na talerze oprószyć świeżo mielonym pieprzem i obsypać posiekaną natką i szczypiorkiem.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
3 Responses
Mam kurczaka, mam ryż muszę zrobić kurczaka z ryżem ,
tylko czy mi się uda tak jak u Ciebie hmmm…
Jasne ze się uda, tylko uwaga bo danie wychodzi dość ostre. Jeśli nie lubisz mocno pikantnie to zmniejsz ilość ostrych przypraw. Smacznego 🙂
Uwielbiam kurczaka nie tylko z ryżem 🙂 chętnie wypróbuję przepis, dzięki.