Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

HOT kurczak w sosie pomidorowym na ryżu

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Potrzeba matką wynalazku. Potrzebowałam danie, które mogę przyrządzić wcześniej, a w dniu podania tylko podgrzać, najlepiej w piekarniku by już nie ubrudzić kuchni. I tak powstał pikantny kurczak w sosie pomidorowym na ryżu. Oczywiście można całość zrobić na raz, ale w mojej wersji, ja wieczorem kurczaka zamarynowałam i krótko usmażyłam na rumiano, ugotowałam sos i ryż. Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego i odstawiłam do lodówki. Kolejnego dnia jedynie krótkie pieczenie i voila, danie gotowe. Dzięki temu, że kurczak i ryż „dochodzą” tuż przed podaniem na stół, wszystko jest świeże, bez wrażenia „podgrzewanego kotleta”. Polecam na wszelkie imprezy przy stole czy to w ramach spotkań rodzinnych czy w gronie znajomych.

HOT kurczak w sosie pomidorowym na ryżu

  • po 1 łyżeczce kminku, kolendry, curry, pieprzu i tymianku
  • 2 spore ząbki czosnku
  • ok 2 cm kawałek imbiru
  • 1/3 łyżeczki chilli – lub więcej – do smaku
  • ok 750 g filetu z kurczaka – podwójna pierś
  • duża cebula
  • olej rzepakowy
  • sól do smaku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 3 małe papryczki chilli
  • 200 g ryżu
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Kminek, kolendrę, curry, pieprz, tymianek, chilli (w proszku) i posiekany czosnek i imbir włożyć do moździerza i całość utrzeć. Mięso umyć, wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami, odciąć większe błonki i ewentualne chrząstki. Każdą pierś przekroić na ok 3 części. Mięso dokładnie natrzeć połową mieszanki przypraw. Dobrze jest odstawić do zamarynowania na ok. godzinę (w temperaturze pokojowej), ale nie jest to konieczne.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (z termoobiegiem). Ryż ugotować w osolonej wodzie (3 min krócej niż czas podany na opakowaniu). Mocno nagrzać patelnię (suchą, aż zacznie parować). Mięso oprószyć solą i krótko usmażyć na dużej mocy grzania, aż będzie mocno rumiany z każdej strony (w środku może pozostać surowy). Odłożyć na talerz, a na patelnię wlać ok 3 łyżki oleju. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać resztę przypraw z moździerza i prażyć (często mieszając, by przyprawy się nie przypaliły). Dodać bulion, przecier pomidorowy i posiekaną papryczkę. Doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Dodać ugotowany al. dente ryż i kurczaka. Wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić bez przykrycia do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 minut aż kurczak dojdzie w środku i ryż będzie miękki.

Po wyłożeniu na talerze oprószyć świeżo mielonym pieprzem i obsypać posiekaną natką i szczypiorkiem.

hot kurczak w sosie pomidorowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

    1. Jasne ze się uda, tylko uwaga bo danie wychodzi dość ostre. Jeśli nie lubisz mocno pikantnie to zmniejsz ilość ostrych przypraw. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami