
Autor Wysmakowane 22 lutego 2023
HUEVOS RANCHEROS czyli jajka po ranczersku
Chyba moje ulubione śniadanie z naszych podróży po Meksyku: Huevos Rancheros, czyli w dosłownym tłumaczeniu „jajka po farmersku”. Huevos Rancheros jest bardzo proste do wykonania, natomiast wymaga dość sporej ilości składników. By przyspieszyć sobie pracę, warto wspomóc się gotową pastą fasolową. Ja użyłam Pastę fasolową z papryką chipotle a’la Meksyk od Helcom Ethnic. Papryka chipotle nadaje paście bardzo ciekawy, taki lekko dymny posmak.
Resztę pasty wykorzystaliśmy po prostu do smarowania porannych kanapek, bo pasta nie wymaga żadnej obróbki termicznej przed podaniem.
Poniżej podaję mój ulubiony, najczęściej wykorzystywany przeze mnie przepis na Huevos Rancheros. Możecie go upraszczać, (np. poprzez użycie posiekanych pomidorów zamiast pełnego sosu ranchera), modyfikować (np.. wymieniając mozzarellę na ser feta lub zwykły ser żółty) lub wzbogacać, np. o dodatek prażonego bekonu. Idealnie jest użyć kolendrę (jeśli lubicie!), ale niestety mimo objechania wszystkich okolicznych hipermarketów, nie udało mi się jej upolować.
Więcej pomysłów na dania kuchni meksykańskiej? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na szybką i prostą sałatkę meksykańską z nachosami, czy Nachosy zapiekane z serem Tex Mex. Koniecznie zobacz też pozostałe propozycje kuchni meksykańskiej.
HUEVOS RANCHEROS czyli jajka po ranczersku
SOS RANCHERA
- czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- 1 czerwona papryczka chili
- łyżeczka kminu rzymskiego
- do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka (idealna byłaby wędzona)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
HUEVOS RANCHEROS
- 4 tortile
- Pół słoiczka pasty fasolowej z papryka chipotle a’la Meksyk od Helcom Ethnic*
- 4 jajka
- garść posiekanej świeżej natki lub kolendry
- mozzarella
- awokado
- sól i pieprz
- limonka
SOS RANCHERA
Zacznij od przygotowania sosu ranchera. Cebulę, czosnek, pomidory i papryczkę drobno posiekać (nożem lub np. w rozdrabniaczu miksera; możesz też zblendować mikserem ręcznym, nie musi być dokładnie). Dodaj oliwę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Całość przelej do garnka i gotuj kilka minut, do zgęstnienia sosu.
Pod koniec gotowania sosu przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Tortille podgrzej do zarumienienia na suchej patelni. Pastę fasolową podgrzej w garnku lub np. w mikrofali. Na lekko natłuszczonej patelni usmaż jajka sadzone.
HUEVOS RANCHEROS czyli jajka po ranczersku
Na każdy z talerzy wyłóż tortille. Polej obficie sosem rancheros. Wyłóż jajka, starając się nie uszkodzić żółtka. Na wierzch połóż pokruszony ser mozzarella, po kilka plasterków awokado i po ćwiartce limonki. Posyp solą, pieprzem i posiekaną natką/ kolendrą.
*Wpis reklamowy
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
