Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Huevos Rancheros czyli jajka po ranczersku

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

HUEVOS RANCHEROS czyli jajka po ranczersku

Chyba moje ulubione śniadanie z naszych podróży po Meksyku: Huevos Rancheros, czyli w dosłownym tłumaczeniu „jajka po farmersku”. Huevos Rancheros jest bardzo proste do wykonania, natomiast wymaga dość sporej ilości składników. By przyspieszyć sobie pracę, warto wspomóc się gotową pastą fasolową. Ja użyłam Pastę fasolową z papryką chipotle a’la Meksyk od Helcom Ethnic. Papryka chipotle nadaje paście bardzo ciekawy, taki lekko dymny posmak.

Resztę pasty wykorzystaliśmy po prostu do smarowania porannych kanapek, bo pasta nie wymaga żadnej obróbki termicznej przed podaniem.

Poniżej podaję mój ulubiony, najczęściej wykorzystywany przeze mnie przepis na Huevos Rancheros. Możecie go upraszczać, (np. poprzez użycie posiekanych pomidorów zamiast pełnego sosu ranchera), modyfikować (np.. wymieniając mozzarellę na ser feta lub zwykły ser żółty) lub wzbogacać, np. o dodatek prażonego bekonu. Idealnie jest użyć kolendrę (jeśli lubicie!), ale niestety mimo objechania wszystkich okolicznych hipermarketów, nie udało mi się jej upolować.

Więcej pomysłów na dania kuchni meksykańskiej? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na szybką i prostą sałatkę meksykańską z nachosami, czy Nachosy zapiekane z serem Tex MexKoniecznie zobacz też pozostałe propozycje kuchni meksykańskiej.

HUEVOS RANCHEROS czyli jajka po ranczersku

SOS RANCHERA

HUEVOS RANCHEROS

SOS RANCHERA

Zacznij od przygotowania sosu ranchera. Cebulę, czosnek, pomidory i papryczkę drobno posiekać (nożem lub np. w rozdrabniaczu miksera; możesz też zblendować mikserem ręcznym, nie musi być dokładnie). Dodaj oliwę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Całość przelej do garnka i gotuj kilka minut, do zgęstnienia sosu.

Pod koniec gotowania sosu przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Tortille podgrzej do zarumienienia na suchej patelni. Pastę fasolową podgrzej w garnku lub np. w mikrofali. Na lekko natłuszczonej patelni usmaż jajka sadzone.

HUEVOS RANCHEROS czyli jajka po ranczersku

Na każdy z talerzy wyłóż tortille. Polej obficie sosem rancheros. Wyłóż jajka, starając się nie uszkodzić żółtka. Na wierzch połóż pokruszony ser mozzarella, po kilka plasterków awokado i po ćwiartce limonki. Posyp solą, pieprzem i posiekaną natką/ kolendrą.

*Wpis reklamowy

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Huevos Rancheros czyli jajka po ranczersku

SPRAWDŹ TEŻ KONIECZNIE:

sałatka meksykańska
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA
Przepis na MEKSYKAŃSKI SOS VERACRUZ jak zrobić
MEKSYKAŃSKI SOS VERACRUZ j
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami