Dżem z jabłek z cynamonem

przepis

Muszę przyznać, że długo i kombinowałam sama i szukałam po różnych blogach przepisu na idealny dżem z jabłek. Zawsze coś mi nie pasowało i czułam jakiś niedosyt. I wiecie co? Chyba mam! Dżem jest dość zwarty, ale nie bardzo gęsty; słodki w punkt, robi się dość szybko i ma w sobie dobrze wyczuwalne kawałki jabłek. Fantastycznie pasuje do naleśników, z jogurtem, na kanapce, czy po prostu tak ot, wyjadany łyżeczką z słoika :). Przepis prosty i mało pracochłonny, natomiast pamiętajcie o tym, że jabłka powinny odstać 10-14 godzin po pokrojeniu (czas niewliczony w podany czas szykowania). Ja posiekałam rano i wieczorem gotowanie i wekowanie (sposób wekowania tutaj).

Wyszperany na Cook It, choć oczywiście w trakcie robienia mi ewoluował. Najistotniejsze zmiany to sposób krojenia i ilość cukru. Zrobiłam z 20% podanej w przepisie ilości i moim zdaniem zdecydowanie wystarczyło.

Dżem z jabłek z cynamonem

  • 3 kg jabłek (u mnie antonówka)
  • 200 g cukru
  • pół cytryny
  • 2 laski cynamonu
  • 10 goździków

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w niewielką kostkę, włożyć do sporego garnka i zasypać warstwą cukru. Zostawić na min. 10 godzin. Po tym czasie odcedzić jabłka na sitku, mocno dociskając. Uwaga! Sok zebrać do drugiego garnka (może być odrobinę mniejszy)! Nie wylewać!

Do odciśniętego soku dodać sok z cytryny, cynamon i goździki. Podgrzewać na niewielkim ogniu by zredukować sok o ok. 1/3 (trwa to około 10 minut). Dodać odciśnięte jabłka wymieszać i zagotować. Gotować około 7-8 minut i wyłączyć grzanie. Ponownie odcisnąć na sitku (można do tego pierwszego garnka). Gotować kolejne 10 minut aż sok mocno zgęstnieje. Dodać jabłka i znów gotować 7-8 minut (lub dłużej jeśli ktoś lubi mocno rozpadające się jabłka w dżemie). W międzyczasie rozgrzać słoiki. Można w piekarniku nagrzewając go do 90 stopni lub w zmywarce (tutaj o pasteryzacji).

Pod koniec gotowania usunąć cynamon i goździki. Dżem nakładać łyżką do nagrzanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować chwilę w garnku, zalane wrzątkiem. Po wyjęciu z garnka odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Dżem z jabłek z cynamonem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Dżem z jabłek z cynamonem
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

24 komentarze

  • Iwona 2 października 2018 o 21:57 Odpowiedz

    A co z cytryna? W którym momencie trzeba ja dodać?

    • Wysmakowane 2 października 2018 o 22:11 Odpowiedz

      Przepraszam, rzeczywiście umknęła w treści. Już uzupełnione. Wyciśnięty sok z cytryny dodać do soku z jabłek razem z cynamonem i goździkami.

  • Patrycja Czubak 24 września 2018 o 19:55 Odpowiedz

    Uwielbiam taki dżemik z makaronem na przykład. Mniam!

    • Wysmakowane 24 września 2018 o 21:06 Odpowiedz

      u nas jak już obiadowo to króluje zapiekany z ryżem

  • Magda 24 września 2018 o 19:35 Odpowiedz

    Jakie to musi być pyszne! 🙂

    • Wysmakowane 24 września 2018 o 21:07 Odpowiedz

      Nie będę zaprzeczać 😉

  • Kiniacz 24 września 2018 o 18:32 Odpowiedz

    Zainspirowałaś mnie! Muszę wypróbować! 😉

    • Wysmakowane 24 września 2018 o 21:08 Odpowiedz

      Pozostaje mi polecić 😉

  • Ania / Do herbaty 24 września 2018 o 17:24 Odpowiedz

    Oh przypomina mi się dzieciństwo!

    • Wysmakowane 24 września 2018 o 21:09 Odpowiedz

      Coś w tym jest. Ja pamiętam z dzieciństwa nałogowy ryż z jabłkami. Uwielbiałam.

  • Paulina 20 września 2018 o 06:27 Odpowiedz

    Jadłabym 🙂 Niestety jak na moją aktualną dietę za dużo cukru, ale może kiedyś się skuszę 🙂

    • Wysmakowane 24 września 2018 o 21:16 Odpowiedz

      Jak kupisz słodsze jabłka to zdecydowanie możesz zmniejszyć ilość cukru.

  • Tomek 20 września 2018 o 05:43 Odpowiedz

    Dżem jak najbardziej spoko, ale cynamonu nie znoszę

    • iwona 20 września 2018 o 10:14 Odpowiedz

      Najlepsze sa jabłka z cynamonem, bo wydobywa się przy jego pomocy najlepsze smaki

  • Aneta 20 września 2018 o 02:35 Odpowiedz

    Wrócę do tego przepisu, gdy przyjdzie nam ochota na domowy smakołyk. To doskonały pomysł i prezentuje się niezwykle smakowicie. 🙂

  • Gosia Mamnatooko.pl 19 września 2018 o 22:28 Odpowiedz

    Ojej, ile tu przysmaków! Nie powinnam tu zaglądać o tej godzinie ale ten drzem z jabłek kusi 😉

    • Wysmakowane 19 września 2018 o 22:48 Odpowiedz

      Wyszedł kozak, więc mimo nocnej pory, polecam 😉

  • Kinga 19 września 2018 o 21:22 Odpowiedz

    Bardzo fajny przepis a cynamon i goździki to na pewno idealny dodatek.

  • Holly 18 września 2018 o 10:59 Odpowiedz

    Ja robię je w formie musu. Jest szybciej..

    • Wysmakowane 18 września 2018 o 11:02 Odpowiedz

      Szybciej ale mi tak nie smakuje. Choć oczywiście zależy do czego.

  • odjechanestudia 18 września 2018 o 09:16 Odpowiedz

    lubie jabłka natomiast albo surowe albo w szarlotce

    • Wysmakowane 18 września 2018 o 09:21 Odpowiedz

      To właśnie świetny sposób na przygotowanie jabłek do szarlotki. Mając je gotowe w słoiczkach przygotowanie ciasta to już tylko chwila

  • blogierka 17 września 2018 o 23:49 Odpowiedz

    Chętnie skorzystam z przepisu 😀

  • Ptyś 17 września 2018 o 14:04 Odpowiedz

    Ja też pisałam o jabłkach tylko trochę w innej formie.. 😉
    Musi być pyszny też dżemik 😀

MENU