
- Potrzebny czas: 1 godzina
- Porcja: 6 średnich słoików
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 17 września 2018
Muszę przyznać, że długo i kombinowałam sama i szukałam po różnych blogach przepisu na idealny dżem z jabłek. Zawsze coś mi nie pasowało i czułam jakiś niedosyt. I wiecie co? Chyba mam! Dżem jest dość zwarty, ale nie bardzo gęsty; słodki w punkt, robi się dość szybko i ma w sobie dobrze wyczuwalne kawałki jabłek. Fantastycznie pasuje do naleśników, z jogurtem, na kanapce, czy po prostu tak ot, wyjadany łyżeczką z słoika :). Przepis prosty i mało pracochłonny, natomiast pamiętajcie o tym, że jabłka powinny odstać 10-14 godzin po pokrojeniu (czas niewliczony w podany czas szykowania). Ja posiekałam rano i wieczorem gotowanie i wekowanie (sposób wekowania tutaj).
Wyszperany na Cook It, choć oczywiście w trakcie robienia mi ewoluował. Najistotniejsze zmiany to sposób krojenia i ilość cukru. Zrobiłam z 20% podanej w przepisie ilości i moim zdaniem zdecydowanie wystarczyło.
Dżem z jabłek z cynamonem
- 3 kg jabłek (u mnie antonówka)
- 200 g cukru
- pół cytryny
- 2 laski cynamonu
- 10 goździków
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w niewielką kostkę, włożyć do sporego garnka i zasypać warstwą cukru. Zostawić na min. 10 godzin. Po tym czasie odcedzić jabłka na sitku, mocno dociskając. Uwaga! Sok zebrać do drugiego garnka (może być odrobinę mniejszy)! Nie wylewać!
Do odciśniętego soku dodać sok z cytryny, cynamon i goździki. Podgrzewać na niewielkim ogniu by zredukować sok o ok. 1/3 (trwa to około 10 minut). Dodać odciśnięte jabłka wymieszać i zagotować. Gotować około 7-8 minut i wyłączyć grzanie. Ponownie odcisnąć na sitku (można do tego pierwszego garnka). Gotować kolejne 10 minut aż sok mocno zgęstnieje. Dodać jabłka i znów gotować 7-8 minut (lub dłużej jeśli ktoś lubi mocno rozpadające się jabłka w dżemie). W międzyczasie rozgrzać słoiki. Można w piekarniku nagrzewając go do 90 stopni lub w zmywarce (tutaj o pasteryzacji).
Pod koniec gotowania usunąć cynamon i goździki. Dżem nakładać łyżką do nagrzanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować chwilę w garnku, zalane wrzątkiem. Po wyjęciu z garnka odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
24 Responses
A co z cytryna? W którym momencie trzeba ja dodać?
Przepraszam, rzeczywiście umknęła w treści. Już uzupełnione. Wyciśnięty sok z cytryny dodać do soku z jabłek razem z cynamonem i goździkami.
Uwielbiam taki dżemik z makaronem na przykład. Mniam!
u nas jak już obiadowo to króluje zapiekany z ryżem
Jakie to musi być pyszne! 🙂
Nie będę zaprzeczać 😉
Zainspirowałaś mnie! Muszę wypróbować! 😉
Pozostaje mi polecić 😉
Oh przypomina mi się dzieciństwo!
Coś w tym jest. Ja pamiętam z dzieciństwa nałogowy ryż z jabłkami. Uwielbiałam.
Jadłabym 🙂 Niestety jak na moją aktualną dietę za dużo cukru, ale może kiedyś się skuszę 🙂
Jak kupisz słodsze jabłka to zdecydowanie możesz zmniejszyć ilość cukru.
Dżem jak najbardziej spoko, ale cynamonu nie znoszę
Najlepsze sa jabłka z cynamonem, bo wydobywa się przy jego pomocy najlepsze smaki
Wrócę do tego przepisu, gdy przyjdzie nam ochota na domowy smakołyk. To doskonały pomysł i prezentuje się niezwykle smakowicie. 🙂
Ojej, ile tu przysmaków! Nie powinnam tu zaglądać o tej godzinie ale ten drzem z jabłek kusi ?
Wyszedł kozak, więc mimo nocnej pory, polecam 😉
Bardzo fajny przepis a cynamon i goździki to na pewno idealny dodatek.
Ja robię je w formie musu. Jest szybciej..
Szybciej ale mi tak nie smakuje. Choć oczywiście zależy do czego.
lubie jabłka natomiast albo surowe albo w szarlotce
To właśnie świetny sposób na przygotowanie jabłek do szarlotki. Mając je gotowe w słoiczkach przygotowanie ciasta to już tylko chwila
Chętnie skorzystam z przepisu 😀
Ja też pisałam o jabłkach tylko trochę w innej formie.. 😉
Musi być pyszny też dżemik 😀