Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Indyjskie placki chapati

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tradycyjne, indyjskie placki chapati. W Indiach przygotowywane z specjalnej pełnoziarnistej mąki atta i pieczone w piecu tandoori. Poniżej w spolszczonej, domowej wersji. Do przygotowania na patelni z podstawowych składników, które na pewno zawsze macie w swoim domu: mąka, olej i sól. Po usmażeniu polecam opalić placki na kuchence gazowej lub palnikiem do creme brulee by uzyskać charakterystyczne dla placków „bąble”. Chapati podajemy na świeżo, natychmiast po przygotowaniu.

Indyjskie placki chapati

  • 200 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej
  • 120 ml bardzo ciepłej wody
  • 2 duże szczypty soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego (ewentualnie oleju)

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i wymieszać. Wlać 2 łyżki oleju i bardzo ciepłą wodę. Zagniatać około 6 minut do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę. Następnie ciasto podzielić na 5 części. Każdą rozciągać w dłoniach do uzyskania cienkich placków. Posmarować roztopionym masłem i smażyć krótko (po około pół minuty na stronę) na bardzo silnie rozgrzanej, suchej patelni. Po zdjęciu z patelni opalić chwilę ogniem do uzyskania charakterystycznych dla chapati bąbli.

Indyjskie placki chapati

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

16 odpowiedzi

  1. Mega fajne placki, o których pierwszy raz usłyszałam właśnie na Twoim blogu. Przepis prosty, danie smaczne – pasuje do wielu dań. Będę wracać do tego przepisu bo jest mega pyszny. Dziękuję!

  2. Tego typu placki spotyka się w bardzo wielu krajach, nie tylko azjatyckich. Stanowią świetny dodatek do dań z sosami, jako swoista forma łyżki 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami