Indyjskie placki chapati

przepis

Tradycyjne, indyjskie placki chapati. W Indiach przygotowywane z specjalnej pełnoziarnistej mąki atta i pieczone w piecu tandoori. Poniżej w spolszczonej, domowej wersji. Do przygotowania na patelni z podstawowych składników, które na pewno zawsze macie w swoim domu: mąka, olej i sól. Po usmażeniu polecam opalić placki na kuchence gazowej lub palnikiem do creme brulee by uzyskać charakterystyczne dla placków „bąble”. Chapati podajemy na świeżo, natychmiast po przygotowaniu.

Indyjskie placki chapati

  • 200 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej
  • 120 ml bardzo ciepłej wody
  • 2 duże szczypty soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego (ewentualnie oleju)

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i wymieszać. Wlać 2 łyżki oleju i bardzo ciepłą wodę. Zagniatać około 6 minut do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę. Następnie ciasto podzielić na 5 części. Każdą rozciągać w dłoniach do uzyskania cienkich placków. Posmarować roztopionym masłem i smażyć krótko (po około pół minuty na stronę) na bardzo silnie rozgrzanej, suchej patelni. Po zdjęciu z patelni opalić chwilę ogniem do uzyskania charakterystycznych dla chapati bąbli.

Indyjskie placki chapati

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Indyjskie placki chapati
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 16 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

14 komentarzy

  • Olga 25 września 2018 o 10:29 Odpowiedz

    Mieszkając przez chwilę z Ludźmi z Indii uzależniłam się od tego typu placków!

    • Wysmakowane 25 września 2018 o 18:15 Odpowiedz

      My po dłuższym pobycie w Indiach też.

  • anna 25 lutego 2018 o 23:11 Odpowiedz

    Mniam, bardzo je lubię!

  • Joanna 25 lutego 2018 o 22:46 Odpowiedz

    Podobne placki smażyliśmy w harcerstwie, tylko nazywaliśmy je podpłomykami i smażyliśmy na rozgrzanej płycie.

  • Olka 25 lutego 2018 o 19:08 Odpowiedz

    Muszę je kiedyś przygotować, w szczególności, że przepis jest banalnie prosty!

  • Magda 25 lutego 2018 o 19:01 Odpowiedz

    przepis na placki wydaje się prosty wiec trzeba go wypróbować

  • Agata-wegedroga.pl 15 września 2017 o 12:53 Odpowiedz

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, placuszki czy naleśniki 🙂

  • życiejakwyprawa 14 września 2017 o 21:16 Odpowiedz

    uwielbiam takie placki! pyszne na słodko, na słono albo same.. mmmm :))

  • Kulturowa 11 września 2017 o 15:37 Odpowiedz

    Ale ekstra! Świetny pomysł ❤️

  • niezwyklapodroz.pl 11 września 2017 o 14:37 Odpowiedz

    Mega, jutro będę robić 🙂

  • pattsworld 11 września 2017 o 14:26 Odpowiedz

    Uwielbiam te placki 🙂 Nigdy w domu nie próbowałam ich przygotować, ale skoro mam przepis pod ręką to może spróbuję !

    • Wysmakowane 11 września 2017 o 14:27 Odpowiedz

      Zachęcam 🙂

  • Olka 8 września 2017 o 09:22 Odpowiedz

    Tego typu placki spotyka się w bardzo wielu krajach, nie tylko azjatyckich. Stanowią świetny dodatek do dań z sosami, jako swoista forma łyżki 😀

    • Wysmakowane 8 września 2017 o 09:24 Odpowiedz

      Dokładnie tak. A jakiej pysznej łyżki 🙂

MENU