fbpx

Indyjskie placki chapati

przepis

Tradycyjne, indyjskie placki chapati. W Indiach przygotowywane z specjalnej pełnoziarnistej mąki atta i pieczone w piecu tandoori. Poniżej w spolszczonej, domowej wersji. Do przygotowania na patelni z podstawowych składników, które na pewno zawsze macie w swoim domu: mąka, olej i sól. Po usmażeniu polecam opalić placki na kuchence gazowej lub palnikiem do creme brulee by uzyskać charakterystyczne dla placków „bąble”. Chapati podajemy na świeżo, natychmiast po przygotowaniu.

Indyjskie placki chapati

  • 200 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej
  • 120 ml bardzo ciepłej wody
  • 2 duże szczypty soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego (ewentualnie oleju)

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i wymieszać. Wlać 2 łyżki oleju i bardzo ciepłą wodę. Zagniatać około 6 minut do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę. Następnie ciasto podzielić na 5 części. Każdą rozciągać w dłoniach do uzyskania cienkich placków. Posmarować roztopionym masłem i smażyć krótko (po około pół minuty na stronę) na bardzo silnie rozgrzanej, suchej patelni. Po zdjęciu z patelni opalić chwilę ogniem do uzyskania charakterystycznych dla chapati bąbli.

Indyjskie placki chapati

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Indyjskie placki chapati
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

14 komentarzy

  • Olga 25 września 2018 o 10:29 Odpowiedz

    Mieszkając przez chwilę z Ludźmi z Indii uzależniłam się od tego typu placków!

    • Wysmakowane 25 września 2018 o 18:15 Odpowiedz

      My po dłuższym pobycie w Indiach też.

  • anna 25 lutego 2018 o 23:11 Odpowiedz

    Mniam, bardzo je lubię!

  • Joanna 25 lutego 2018 o 22:46 Odpowiedz

    Podobne placki smażyliśmy w harcerstwie, tylko nazywaliśmy je podpłomykami i smażyliśmy na rozgrzanej płycie.

  • Olka 25 lutego 2018 o 19:08 Odpowiedz

    Muszę je kiedyś przygotować, w szczególności, że przepis jest banalnie prosty!

  • Magda 25 lutego 2018 o 19:01 Odpowiedz

    przepis na placki wydaje się prosty wiec trzeba go wypróbować

  • Agata-wegedroga.pl 15 września 2017 o 12:53 Odpowiedz

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, placuszki czy naleśniki 🙂

  • życiejakwyprawa 14 września 2017 o 21:16 Odpowiedz

    uwielbiam takie placki! pyszne na słodko, na słono albo same.. mmmm :))

  • Kulturowa 11 września 2017 o 15:37 Odpowiedz

    Ale ekstra! Świetny pomysł ❤️

  • niezwyklapodroz.pl 11 września 2017 o 14:37 Odpowiedz

    Mega, jutro będę robić 🙂

  • pattsworld 11 września 2017 o 14:26 Odpowiedz

    Uwielbiam te placki 🙂 Nigdy w domu nie próbowałam ich przygotować, ale skoro mam przepis pod ręką to może spróbuję !

    • Wysmakowane 11 września 2017 o 14:27 Odpowiedz

      Zachęcam 🙂

  • Olka 8 września 2017 o 09:22 Odpowiedz

    Tego typu placki spotyka się w bardzo wielu krajach, nie tylko azjatyckich. Stanowią świetny dodatek do dań z sosami, jako swoista forma łyżki 😀

    • Wysmakowane 8 września 2017 o 09:24 Odpowiedz

      Dokładnie tak. A jakiej pysznej łyżki 🙂

MENU