Autor Wysmakowane 27 maja 2017
Tradycyjne, indyjskie placki chapati. W Indiach przygotowywane z specjalnej pełnoziarnistej mąki atta i pieczone w piecu tandoori. Poniżej w spolszczonej, domowej wersji. Do przygotowania na patelni z podstawowych składników, które na pewno zawsze macie w swoim domu: mąka, olej i sól. Po usmażeniu polecam opalić placki na kuchence gazowej lub palnikiem do creme brulee by uzyskać charakterystyczne dla placków „bąble”. Chapati podajemy na świeżo, natychmiast po przygotowaniu.
Indyjskie placki chapati
- 200 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej
- 120 ml bardzo ciepłej wody
- 2 duże szczypty soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła klarowanego (ewentualnie oleju)
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i wymieszać. Wlać 2 łyżki oleju i bardzo ciepłą wodę. Zagniatać około 6 minut do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę. Następnie ciasto podzielić na 5 części. Każdą rozciągać w dłoniach do uzyskania cienkich placków. Posmarować roztopionym masłem i smażyć krótko (po około pół minuty na stronę) na bardzo silnie rozgrzanej, suchej patelni. Po zdjęciu z patelni opalić chwilę ogniem do uzyskania charakterystycznych dla chapati bąbli.
16 Responses
Mega fajne placki, o których pierwszy raz usłyszałam właśnie na Twoim blogu. Przepis prosty, danie smaczne – pasuje do wielu dań. Będę wracać do tego przepisu bo jest mega pyszny. Dziękuję!
To się bardzo cieszę w taki razie 🙂 Dziękuję.
Mieszkając przez chwilę z Ludźmi z Indii uzależniłam się od tego typu placków!
My po dłuższym pobycie w Indiach też.
Mniam, bardzo je lubię!
Podobne placki smażyliśmy w harcerstwie, tylko nazywaliśmy je podpłomykami i smażyliśmy na rozgrzanej płycie.
Muszę je kiedyś przygotować, w szczególności, że przepis jest banalnie prosty!
przepis na placki wydaje się prosty wiec trzeba go wypróbować
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, placuszki czy naleśniki 🙂
uwielbiam takie placki! pyszne na słodko, na słono albo same.. mmmm :))
Ale ekstra! Świetny pomysł ❤️
Mega, jutro będę robić 🙂
Uwielbiam te placki 🙂 Nigdy w domu nie próbowałam ich przygotować, ale skoro mam przepis pod ręką to może spróbuję !
Zachęcam 🙂
Tego typu placki spotyka się w bardzo wielu krajach, nie tylko azjatyckich. Stanowią świetny dodatek do dań z sosami, jako swoista forma łyżki 😀
Dokładnie tak. A jakiej pysznej łyżki 🙂